אלבניה: מסע במנהרת הזמן בחזרה לראשית ימי הביניים

מחירי הנדל"ן במדינה גבוהים מאוד, בעוד שלרוב התושבים אין מים זורמים וחשמל בבתים * המשכורת החודשית הממוצעת אינה עוברת את רף ה-100 דולר, אך מחיר מרבית הדירות למגורים נע בין 300 ל-650 דולר למ"ר

עם נפילת המשטרים הקומוניסטיים בראשית העשור שעבר, אחד ממנהיגי התנועה הדמוקרטית באלבניה אמר: "אין אנו צריכים לנוע מערבה בשל העובדה, כי אנחנו ממוקמים גיאוגרפית, מערבית יותר לרוב המדינות במזרח אירופה".

אם נתייחס למדינה הזו לא על פי אמות מידה גיאוגרפיות, אלא סוציאליות, נגלה לפנינו מדינה הממוקמת מזרחית לכל המדינות המזרח אירופיות.

מחירי הנדל"ן בבירה טיראנה נחשבים לגבוהים מאוד בהתחשב בעובדה, כי המשכורת החודשית הממוצעת אינה עוברת את רף ה-100 דולר. מחיר רוב דירות המגורים נעות בין 300 ל-650 דולר למ"ר.

שכירות דירת 2 חדרים תעלה בין 200 ל-400 דולר; דירת שלושה חדרים יכולות להגיע לכ-800 דולר ודירות ארבעה חדרים עד 1,200 דולר. שכירות עבור משרדים נעה בין 5 ל-10 דולר למ"ר, אך במרכז טיראנה, המחיר ינסוק ל-40 דולר. השכירות עבור שטחי מסחר זולים יותר.

הקרקע, שיכולה להירכש במחיר של 5 עד 10 דולר למ"ר, יכולה להגיע ל-100 דולר בקרבת הדרך הראשית העיקרית במדינה, ההולכת ונסללת בימים אלה ועתידה לקשר בין אלבניה, בולגריה ומקדוניה.

את המחיר הגבוה יחסית לנדל"ן באלבניה ניתן ליחס לעובדה, כי מרבית כוח העבודה הגברי באלבניה, כ-700 אלף, מועסקים מחוץ למדינה, בעיקר באיטליה, ואת רוב משכורתם החודשית הם מעבירים הביתה. בחישוב פשוט, העברה של כ-200 מיליון דולר לשוק ארכאי עושה פלאים.

תשכחו את כל מה שלמדתם אי פעם על מדינות מזרח אירופיות, כשאתם חושבים על אלבניה או מתכננים לבקר בה. אל תחשבו שתצליחו להבין את אנשי המדינה על ידי השוואה למדינות מזרח אירופיות אחרות בהן ביקרתם. אלבניה הינה ייחודית, והיא תישאר כזו ככל הנראה בעתיד הלא קרוב.

אם אתם מתכננים להשתקע במדינה כמומחים זרים, על תיבנו יתר על המידה על האינטרנט כמקור מידה אמין וזמין. רוב חברות הנדל"ן במדינה כלל לא מודעות לקיומו של המדיום התקשורתי הנפוץ בעולם המערבי.

במדינה בעלת 20 אלף קווי טלפון בלבד על 3.5 מיליון תושבים היושבים על שטח בגודל 28,750 קמ"ר, התקשורת מתבצעת בעיקר מהפה לאוזן.

בתור איש עסקים אלבני, המעוניין לבחון את השוק בעיר השכנה, עליכם פשוט להיכנס לכלי הרכב שלכם, ולנסוע לשם. אחרי הכל, אין כמו מראה עיניים. יש לקחת רק בחשבון, כי הכבישים באלבניה לא שופצו כבר עשרות שנים, ונסיעה של כ-150 ק"מ לכל כיוון, עלולה להימשך יום שלם.

על מנת לקבל תמונה ברורה וחדה יותר, נבהיר כי לרוב האוכלוסייה אין אפילו מים זורמים, למחצית האוכלוסייה אין חשמל, ואפילו בבירה טיראנה האשפה לא נאספת מהרחובות, אלא היא פשוט מועלת באש - להזכירכם מדובר באירופה בשנת 2001 ולא שנת 1201!

בתור תייר או איש עסקים, אין כמעט סיכוי למצוא שם רחוב או מספר בית או אפילו שם של עיר. אין כל אינדיקציה האם אתה נע צפונה או דרומה. יש צורך באיש קשר מקומי שייאות ויסביר על כל צעד ושעל.

עם הנחיתה בנמל התעופה של טיראנה, אין לצפות לשירות מוניות מבלי לדעת את המחיר המדויק. בדרך כלל כשמדובר בשירות לזרים, מחיר הנסיעה מנמל התעופה לטיראנה הוא כ-100 דולר לנסיעה של 30 ק"מ. אם תסרבו לשוד חוקי שכזה, עשוי נהג המונית להוריד את המחיר ל-30 דולר בלבד.

בדומה לרוב אנשי השדה, גם האלבנים שמים את ערכי המשפחה בראש סדר העדיפויות. אם תרצו לשכן את עסקכם במדינה, הסכמת המדינה היא רק חלק מהעניין, הסכמת האיש החזק באיזור היעד, חשובה לא פחות במקרה הטוב.

קשרים חזקים עם האיש החזק בשטח, מהווים כרטיס הנחה לשירותים רבים במדינה. ללא קשרים הדוקים עם האליטות המקומיות, לעולם לא תשיגו את המטרות והיעדים העסקיים שלכם.

נניח, כי עברתם את המחסום הבירוקרטי, מחיר השכרתו של בית סביר בטיראנה יכול להגיע בקלות ל-1,200 דולר לחודש, אם תבקשו משהו מיוחד, תיאלצו להיפרד מכ-3,000 דולר לחודש.

כשאנו מתכוונים למשהו מיוחד, אין כל כוונה למשהו יפה כיוון שאצל האלבנים בניית בית יפה, משמע הזמנה לפריצות וגנבים. בעוד לתוך הבית תוכלו להכניס ככל העולה על רוחכם, מבחוץ הבית יראה כאתר בנייה שלא הסתיימה בו העבודה.