אמסטרדם: מחכים בתור למשרדים

מי שהשקיע בשטחי מסחר ומשרדים בהולנד לפני חמש שנים, קטף השנה תשואות מרשימות יותר מאשר במזרח אירופה

לפי שעה זאת אמנם תחושה סובייקטיבית של עושי שוק, אבל ככל שגוברים הסימנים להאטה במשק האמריקני, נוכחותם של היפאנים (שהכלכלה שלהם כידוע איננה משגשגת) בהולנד, ובעיקר באמסטרדם, מורגשת יותר מנוכחותם של המשקיעים האמריקניים.

בניגוד לשווקים של אנגליה, קנדה ומזרח אירופה, שוק הנדל"ן ההולנדי משך בשנים האחרונות משקיעים ישראלים מעטים בלבד, בעיקר קבוצות שאורגנו על ידי עורכי דין המתמצאים היטב בתנאים המקומיים. קבוצות אחרות של משקיעים (בעיקר צפון אמריקאיים) זיהו את הפוטנציאל של הנכסים המסחריים בהולנד כבר לפני שנים אחדות. אלו מביניהם שהשקיעו בשטחים מסחריים ומשרדיים לפני חמש שנים, מרוויחים בדרך כלל תשואות נאות - מחירי השכירות בערים גדולות בהולנד, רשמו בתקופה זו עלייה מרשימה אפילו בהשוואה לתשואות במזרח אירופה, והסתכמו בכ-35%.

בשנת 2000 נרשמה בערים הגדולות בהולנד עלייה של למעלה מ-60% בביקוש לשטחים משרדיים, בהשוואה לביקושים שאיפיינו את שנת 1999. כעת צופים הכלכלנים ירידה קטנה בביקושים, אולם לשיטת הבנק ההולנדי אמרו, צמצום בביקושים יתקבל בברכה. בתחזית שפירסמו כלכלני הבנק לאחרונה, הם צופים, כי היקף השטחים הפנויים יגדל מעט, ובכל זאת בשנה הקרובה הם אינם חוזים האטה. עושי שוק סקפטיים מזכירים, כי כבר בשנת 2,000 נבנו בהולנד 2.4 מיליון מ"ר משרדיים, כלומר עלייה של 30% בהשוואה להיקפי הבנייה בשנת 99', והיד כנראה עוד נטויה: התוכניות המאושרות כוללות לא פחות מ-6 מיליון מ"ר נוספים.

כך או אחרת, כעת קשה לאתר שטחים משרדיים פנויים באמסטרדם. בעלי שטחים שיתפנו בעוד שנתיים ושלוש כבר מקבלים הצעות מגופים גדולים לשכירות עתידית. מחירי השכירות בשטחים המבוקשים באמסטרדם, צריך לזכור, נמוכים בהרבה מהמחירים בבירות אחרות של אירופה - כשליש מהמחירים בלונדון, וכמחצית מהמחירים בפאריס. מחירי השכירות בשטחים המבוקשים בהאג וברוטרדם, שווים כחמישית מהמחירים באזורים המבוקשים בלונדון.

הפריחה בשוק הנדל"ן ההולנדי באה לידי ביטוי גם במדדים האירופאיים, שמפרסמות חברות נדל"ן שונות. על פי הדירוג של חברת הייעוץ baker & healey למשל, עקפה אמסטרדם את בריסל, מקום מושבו של האיחוד האירופאי המשותף, והיא ממוקמת במקום הרביעי, אחרי לונדון, פאריס, ופרנקפורט, בהשוואת האטרקטיביות של בירות אירופה בעיני המשקיעים הבין לאומיים. בשנים הקרובות אמורה בריסל להפוך אבן שואבת למשקיעי נדל"ן מסחרי ומשרדי.

ההרחבה הצפויה של האיחוד האירופאי בלמעלה מ-10 מדינות מזרח ומרכז אירופאיות, תייצר ביקוש לשטחים משרדיים עבור הפקידות הרישמית ותעשיות נלוות. על פי הערכות של עושי שוק בלגיים, שטחי המשרדים בבריסל ובפריפריה יוכפלו. מחירי השכירות בבריסל עדיין נמוכים בהרבה ממחירי השכירות בבירות אירופאיות אחרות, וזולים יותר אפילו ממחירי השכירות בוורשה: כ-10,000 פרנק בלגיים למ"ר בשטחים היוקרתיים. כ-7,000 פרנקים בלגיים לשטחים בפריפריה, שהם כרבע ממחירי השכירות במדריד למשל.

לתופעה הזו יש כמובן הסבר הגיוני - מיסוי חברות גבוה (שמרתיע חברות בין לאומיות, המעדיפות להקים את המטות שלהן במדינות אירופאיות שהמס בהן נמוך יותר), בשילוב עם אוכלוסייה מקומית מצומצמת בהשוואה למדינות אירופה האחרות.