בקשה לאישור תביעה ייצוגית ב-50 מיליון שקל נגד הבנק הבינלאומי למשכנתאות

לקוח: הבנק היטעה לווים בכך שכפה עליהם לרכוש ביטוח חיים

בקשה לאשר הגשת תביעה ייצוגית בהיקף של כ-50 מיליון שקל נגד הבנק הבינלאומי למשכנתאות הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב. המבקש, מהנדס מכונות ששמו ארז שפייזר, טוען כי הבנק הטעה לווים על ידי שכפה עליהם לרכוש ביטוח חיים ולשעבד את התגמולים לטובתו.

לטענת שפייזר, התביעה מוגשת בשם כל לווי הבנק שחויבו לרכוש פוליסת ביטוח חיים שתגמוליה משועבדים לטובת הבנק, מבלי שבטוחה זו מוקנית לבנק בהסכם ההלוואה. לדבריו, לקוחות אלה הוטעו לחשוב כי בטוחה זו אכן מוקנית לבנק בהסכם ההלוואה או על פי דין.

שפייזר מבקש מבית המשפט לחייב את הבנק להשיב לכל הלקוחות שחויבו לשלם פרמיות ביטוחי חיים שתקבוליהם משועבדים לטובתו את דמי הביטוח שגבה מלקוחותיו שלא כדין.

שפייזר טוען, באמצעות עוה"ד אבנר גבאי, נווה יחזקאלי ואורן שפייזר, כי הבנק מחייב את הלווה לרכוש ביטוח חיים, בעוד שהסכם ההלוואה אינו מחייב אותו לרכוש ביטוח כזה. לדבריו, כל לווה הרוכש את פוליסת הביטוח שלו באמצעות הבנק משלם בממוצע פרמיה של 24 שקל בחודש. לטענת שפייזר, הבנק מעודד את לקוחותיו לרכוש את פוליסת הביטוח באמצעותו ובכך גורף לכיסו הכנסה נוספת, היינו הבנק נהנה פעמיים - בפעם הראשונה הוא נהנה מבטוחה (שעבוד תגמולי הפוליסה), ובפעם השנייה הוא נהנה מדמי הביטוח שמשלמים הלקוחות באמצעות הבנק.

לטענת שפייזר, הבנק התעשר על חשבון לקוחותיו על ידי שכפה עליהם לרכוש ביטוח חיים ולשעבד את התגמולים לטובתו. עוד הוא טוען כי הבנק ניצל לרעה את העובדה שמדובר בחוזה ארוך, בן עשרות ואף מאות סעיפים, הכתוב בכתב זעיר ואינו מאפשר להדיוט למצוא בו את ידיו ואת רגליו. לדבריו, חוזה זה מאלץ את הלווה להסתמך על מצגיו של הבנק, שהתגלו כמצגי שווא.

טרם התקבלה תגובת הבנק (ת.א. 2314/01).