חברת אימג'-סאט מתקשה לגייס לקוחות לשירותי לוויין הצילום האזרחי ארוס-בי

מנכ"ל אימג'-סאט, ג'ייקוב וייס - התפטר * הלקוחות המובטחים עד כה: ממשלות ישראל, טייוואן והודו

חברת אימג'-סאט, המשווקת את לווייני הצילום האזרחיים ארוס, לא מצליחה לגייס לקוחות בהיקף שיצדיק את שיגור הלוויין השני בסדרה. כך נודע ל"גלובס".

אימג'-סאט נמצאת בבעלות התעשייה האווירית, אל-אופ ומשקיעים זרים. הלוויין, ארוס-B, אמור להיות משוגר לחלל בעוד כשנה. בנייתו נשלמת והולכת במפעל מב"ת של התעשייה האווירית.

עוד נודע, כי מנכ"ל אימג'-סאט, ג'ייקוב וייס, לשעבר בכיר בתע"א, התפטר באחרונה, אך החברה לא הודיעה על כך. במקומו מונה למנכ"ל מנשה ברודר, ששימש בעבר סמנכ"ל השיווק של תע"א.

הלוויין הראשון בסידרת ארוס שוגר לחלל בדצמבר 2000. לפי התכנון, מהסידרה ישוגרו 8 לוויינים, המבוססים על הלוויין הצבאי הישראלי "אופק 4".

מקורות המקורבים לתחום הלוויינים בתע"א אמרו: "כעת מובטחים שלושה לקוחות בלבד ללוויין השני בסדרה - משרד הביטחון של ישראל, הזקוק לשירותי הצילום של הלוויין עד שיגור לוויין הריגול "אופק-5"; ממשלת טייוואן; וממשלת הודו".

אימג'-סאט חתמה השנה על הסכם עם בנק לאומי. לפיו, הוא יספק לה קו אשראי של 70 מיליון דולר, למימון פיתוח הלוויינים הבאים בסדרה. גיוס הכספים אמור לאפשר לה לעמוד בלוח הזמנים לשיגור הלוויינים הבאים.

וייס אמר בעת חתימת ההסכם: "אחת המטרות שלנו היתה להעמיק את הבסיס הפיננסי, כדי שנוכל לקדם את התוכנית, ולעמוד בלוח הזמנים שנקבע". על הלוויין השני אמר: "זה יהיה לוויין מתקדם יותר, שעבר תהליכי שדרוג. יהיו לו יכולות צילום ברזולוציה של 0.85 מטר, וניתן יהיה להפיק ממנו תמונות ברזולוציה של 0.5 מטר".

אימג'-סאט החלה לשווק את הלוויין הראשון רק חצי שנה לאחר שיגורו לחלל. הלקוחות יוכלו לקבל את שירותי הלוויין מכל תחנות הקליטה הפזורות בעולם, או מהארכיון המרכזי, הממוקם בלימסול שבקפריסין. ההרשמה היא חינם, והחברה התחייבה שכל מידע על הלקוחות שיוזן לתוך המערכת שלה יישאר חסוי.

אימג'-סאט מסרה, שבשלב זה היא מסוגלת להעמיד לרשות המשתמשים "מאגר מצומצם מאוד" של צילומים, שנאספו בחודשים האחרונים במהלך הניסוי המבצעי של הלוויין בחלל. החברה גובה 1,500 דולר מכל לקוח שיהיה מעוניין לקבל עדיפות בעת קבלת צילומי לוויין של איזור גיאוגרפי מסוים. הלקוח יתחייב לשלם את הסכום על הצילומים המבוקשים - גם אם יתברר לבסוף שהם אינם מתאימים לצרכיו.

עיקר ההכנסות של הלוויינים אמורות להגיע מלקוחות קבועים, שישעבדו את הלוויין לצרכיהם, ויחתמו על הסכמים רב-שנתיים, עם יכולת לפקד על המצלמות. אימג'- סאט טוענת, שחתמה על חוזים בהיקף של 300 מיליון דולר לקבלת שירותים מהלוויין, בהסכמים עם חברות ביפאן, סינגפור, קנדה, ארגנטינה, איטליה, רוסיה, שבדיה, טייוואן ודרום-אפריקה.

אימג'-סאט רשומה באיים האנטיליים. תע"א מחזיקה ב-31% ממנה, אל-אופ מחזיקה 9%, וגורמים זרים - 60%, בהם CST (קור סופטוור טכנולוג'י) האמריקנית.

אימג'-סאט ביצעה גיוס הון בהיקף של 93 מיליון דולר בארה"ב, שאותו הובילה חברת ההשקעות האמריקנית Pegasus Capital Advisors. בגיוס השתתפו משקיעים פיננסיים נוספים מאירופה ומארה"ב.

אימג'-סאט סירבה להגיב.