תביעה: מפקד לשעבר ב"דובדבן" שפעל באוגנדה בנושאי ביטחון - גנב כספים

ביהמ"ש הטיל, לבקשת שותפיו של עמוס גולן, עיקול זמני על כספים שצפויה תע"א להעביר

משה בדיחי מרמת השרון, טייס לשעבר בחיל האוויר, ובנו בועז בדיחי תובעים מעמוס גולן מכפר אז"ר 4.6 מיליון שקל בגין חלקם בהכנסות שהתקבלו כתוצאה מעיסקאות שביצעה שותפות שבבעלותם ובבעלות גולן. מדובר בעיקר בעיסקאות בתחום הביטחון. התביעה הוגשה לבית המשפט המחוזי בתלאביב.

משה ובועז בדיחי טוענים, באמצעות עו"ד יעקב לרר, כי גולן מתחמק באופן שיטתי מלשלם להם את חלקם בעיסקאות, וכי קיים חשש שהוא יבריח או יעלים כספים. משה ובועז בדיחי ביקשו מבית המשפט, בין השאר, להטיל עיקול על כספים המגיעים לגולן, לטענתם, מהתעשייה האווירית, מאלתא תעשיות אלקטרוניות ומסולתם. לדבריהם, בימים הקרובים אמור גולן לקבל מאות אלפי דולרים מהתעשייה האווירית ומסולתם עבור עיסקה בין תע"א לממשלת אוגנדה, שנעשתה בתיווך השותפות, וכן בגין עיסקה בין סולתם לשלטונות אוגנדה. בית המשפט קיבל את בקשתם של משה ובועז בדיחי והוציא צו עיקול זמני עד לסכום של 4 מיליון שקל על כספים אלה.

בתביעה העיקרית מבקשים משה ובועז בדיחי מבית המשפט להצהיר על קיומה של שותפות בינם לבין גולן ועל חלקם בשותפות (40%), ולחייב את גולן במתן חשבונות על כל העיסקאות שבוצעו באוגנדה. לטענתם, השותפות עסקה במגוון רחב של פעילויות בתחום הצבאי והבטחוני, כולל אימונים, קורסים, תיווך באספקת נשק, מערכות נשק, אספקת כלי רכב ומערכות אבטחה.

לטענת האב והבן, לאחר שחרורו מהשירות הצבאי עבד משה בדיחי כטייס באל-על. לטענתם, כתוצאה משירותו באוגנדה בשנים 1972-1966 היו לבדיחי האב קשרים ענפים באוגנדה וידידים רבים, חלקם רמי מעלה, וכי ביכולתו היה לקדם עסקים באוגנדה.

מהתביעה עולה עוד, כי בועז בדיחי שירת, בין היתר, תחת פיקודו של עמוס גולן, והשתחרר מצה"ל בדרגת רב-סרן. בשנים האחרונות הוא מתגורר בדרום-אפריקה ובעל פעולות עסקיות בתחום השמירה, האבטחה ונושאים בטחוניים אחרים.

לטענת התובעים, גולן השתחרר מצה"ל בדרגת סגן אלוף, לאחר שכיהן בתפקידי לוחמה בטרור והיה, בין השאר, מפקד בית הספר ללוחמה בטרור ומפקד ביחידת דובדבן.

משה ובועז בדיחי טוענים, כי האב, משה בדיחי, אירגן פגישה עם נשיא אוגנדה כדי להציג בפניו את המומחים למלחמה בטרור, במטרה שממשלת אוגנדה תרכוש שירותים או ציוד בטחוני מהשותפות, או באמצעותה.

לטענתם, השותפות קיבלה מנשיא אוגנדה מכתב הרשאה לפעול באוגנדה בתחום הצבאי-בטחוני. הצדדים הציעו לדוד אגמון, שניסה לעשות עסקים באוגנדה, להצטרף לעסקי השותפות, אולם השותפות עם אגמון לא יצאה לפועל בסופו של דבר.

התובעים טוענים, כי ממשלת אוגנדה שילמה סכומים שונים על חשבון עיסקאות שביצעה השותפות. לטענתם, גולן רימה אותם והוליך אותם שולל בכך שלא דיווח להם על העיסקאות, שתמורתן קיבל עמלות בשיעור של 15%-10%. התובעים מעריכים, כי עד כה התקבלו עמלות בהיקף של כ-2.5 מיליון דולר. לטענתם, חלקם בעמלות אלה מסתכם בכמיליון דולר.

התובעים מבססים את הערכתם על קיומן של עיסקאות בהיקף של 75 מיליון דולר, וטוענים כי ממשלת אוגנדה שילמה על חשבון העיסקאות למעלה מ-33 מיליון דולר. כמו כן, הם טוענים, קיימות עיסקאות נוספות שסכומן אינו ידוע.

לטענתם, גולן גנב את כספם תוך שהוא עושה שימוש בידע, בקשרים ובמוניטין שלהם - בעיקר של משה בדיחי - באוגנדה. לטענתם, אין בכוונתו של גולן להעביר להם את חלקם בעיסקאות.

טרם הוגש כתב הגנה. (ת.א 1162/02).