"קרטל המרצפות": הרשות להגבלים מבקשת להחמיר בעונשו של יצחק אלוני

דורשת להטיל על אלוני, שנידון ל-9 חודשי מאסר, "עונש מאסר בפועל ממושך ומרתיע"

הרשות להגבלים עסקיים מבקשת מבית המשפט העליון לגזור על מנכ"ל תשלובת אלוני, יצחק אלוני, עונש מאסר בפועל לתקופה ממושכת יותר מתשעת החודשים שנגזרו עליו בבית המשפט המחוזי, לאחר שהורשע בעבירות על חוק ההגבלים העסקיים.

עוד מבקשת הרשות להחמיר בעונשו של אהוד סבירסקי, אשר הורשע בעבירות סיוע להסדרים כובלים בקרטל המרצפות. על סבירסקי נגזרו חמישה חודשי עבודות שירות, לאחר שבית המשפט המחוזי קבע, כי היה מזכיר העמותה של "קרטל המרצפות" והיה אחראי על מנגנון האכיפה של הקרטל.

הבקשה באה בשני ערעורים נפרדים שהגיש בא כוח היועץ המשפטי לממשלה, עוה"ד מזור מצקביץ', מהרשות להגבלים עסקיים. בפברואר השנה הרשיעה השופטת יהודית צור שבע חברות לייצור ושיווק מרצפות ומנהליהן בהקמת קרטל שכלל הסדרים כובלים בין החברות. זאת, תוך קביעת מחיר אחיד, חלוקת שוק, קביעת מכסות והתחשבנויות בין החברות.

ההסדרים בקרטל התקיימו בין 1983 ל-1997. בינואר 1997 נעשה חיפוש מקרי במשרדיו של אהוד סבירסקי, אשר בו נתגלו אלפי מסמכים המתעדים את פעילות הקרטל. עקב כך באה מעורבות של הרשות להגבלים עסקיים, אשר הובילה, בסופו של דבר, להגשת כתב האישום האמור.

בערעור טוענת המדינה, כי על בית המשפט היה לקבוע לאלוני עונש מאסר בפועל ממושך ומרתיע, אשר ישקף את עמדת המחוקק לגבי חומרת עבירות ההגבלים העסקיים. לטענתה, גזר הדין אינו משקף נכונה את חומרת הקרטל ואת נסיבותיו המחמירות.

הערעור מציין, כי אלוני היה בעל תפקיד מרכזי בקרטל, בניהולו ובביצועו האינטנסיבי הלכה למעשה. לפיכך, נטען, יש להחמיר בעונש המאסר שהוטל עליו על מנת שזה ישקף נכונה את הממצאים הללו, שהתמשכו לאורך תקופה של 14 שנים.

לגבי סבירסקי, הרשות יוצאת כנגד פסיקת בית המשפט המחוזי, אשר מצא אותו אשם רק כמסייע לקרטל. לטענת הרשות, עבירת "צד להסדר כובל" היא עבירה נמשכת, שבה מיישמים את ההסדרים הכובלים ואוכפים אותם כחלק בלתי נפרד מביצוע העבירה. לטענת הרשות, ההבחנה שעשה בית המשפט המחוזי בין שלב גיבוש ההסדרים הכובלים לבין שלב יישום ההסדרים ואכיפתם היא מוטעית ומלאכותית.

עוד נטען, כי בית המשפט המחוזי טעה כאשר פירש את המושג "מנהל העסקים" כדורש זיקה בין תחום ניהול העסקים לתחום הכבילה. לדברי הרשות, על-פי פסיקת בית המשפט העליון ובהתאם לחוק, יש להרחיב ככל האפשר את תחולת האיסור על מצבים שפוגעים בתחרות ועל מנהלי עסקים המבקשים להגביל את התחרות. "הפיכתו האוטומטית של מי שנותן שירותים לקרטל למעורב משני ועקיף בלבד, היא שגויה ויוצרת מצב אבסורדי", נאמר.

עוד מציינת המדינה, כי יש להטיל על סבירסקי קנס גבוה, שכן הרוויח שכר חודשי בסכומי עתק, ורווחיו מקרטל המרצפות בלבד, במהלך שנה אחת, הגיעו למאות אלפי שקלים. (ע.פ 2929/02)