המועצה הארצית אישרה את תוכנית אתר הפסולת אפעה

האתר, בשטח 1,880 דונם במישור רותם, יאפשר סגירת מטמנות בלתי חוקיות

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה העבירה לאישור הממשלה תוכנית להקמת אתר לסילוק פסולת אפעה במישור רותם. באתר ניתן יהיה להטמין 5,000 טון אשפה ליום במשך 15 השנים הבאות. על-פי תוכנית המתאר הארצית (תמ"א) 16 לאתרים לסילוק אשפה, לא מתוכננים אתרים נוספים במשך השנים הקרובות.

האתר המתוכנן יוקם בשטח ששימש בעבר כאתר לכריית פוספטים. כיום השטח מלא בורות וגבעות עפר, והקמת המטמנה תסייע במידה רבה ליישור השטח ולשיקומו העתידי. שטח התוכנית כ-1,880 דונם, מתוכם 659 דונם שטח להטמנה ו-647 דונם מיועדים לעתודה, עליה יקום אתר לטיפול בפסולת.

נושא מרכזי שליווה את הדיונים היה אופן הובלת הפסולת אל האתר וממנו. בתום הדיונים החליטה המועצה הארצית להמליץ לממשלה לקדם תוכנית להובלת הפסולת באמצעות רכבת. על-פי תוכנית זו, קרונות הרכבת יובילו פסולת מצפון הארץ לדרומה, ובדרכם חזרה צפונה יובילו הקרונות חול שיכרה במישור רותם.

לדברי מנהל אגף פסולת במשרד לאיכות הסביבה, אילן נסים, אתר אפעה מהווה תשובה למחסור באתרי הטמנה במרכז הארץ, והוא עונה על מדיניות מוסדות התכנון, להקים אתרי אשפה באזורים מופרים או להרחיב אתרים קיימים. הקמת אתר אפעה, שיתחיל לפעול בעוד מספר חודשים, תאפשר לסגור מטמנות בלתי חוקיות, המהוות סכנה למי התהום, במיוחד באזור מרכז הארץ.

עוד אומר ניסים, שמדיניות המשרד לאיכות הסביבה היא לעודד שימוש חוזר והשבה של פסולת ולגרום לכך, שכמה שפחות פסולת תגיע בסופו של דבר להטמנה. הסיבה לכך היא מחסור חמור בקרקע להטמנה, והקושי לאתר קרקעות שישמשו למטמנות.

על-פי נתוני המשרד לאיכות הסביבה, כ-18% מהפסולת הביתית מגיעה כיום למיחזור, כאשר היעד ל-2010 הוא מחזור 50% מהפסולת הביתית והטמנה של יתרת הפסולת. כדי לעמוד ביעד זה מקימות מתכננות רשויות רבות מפעלים למיחזור ולמיון. המפעל הגדול ביותר מתוכנן כיום על-ידי איגוד ערים דן, שהציב לעצמו את היעד למחזור כשני שליש מכמות הפסולת הביתית, ולהטמין רק שליש מכמות זו. עוד מתכנן איגוד הערים להפיק ביו-גז מאתר הפסולת של חירייה.

"המשרד לאיכות הסביבה מעודד את הרשויות המקומיות למחזר פסולת באמצעות מענקים של 25 שקל לכל טון פסולת ממוחזרת", אומר נסים. "צעד מתוכנן נוסף לעידוד המחזור הוא הטלת היטל הטמנה, שישקף את מחירה הכלכלי של ההטמנה. כאשר יוטל היטל זה אין ספק, שבקרב הרשויות יגדל עוד יותר העניין במיחזור".

על-פי הערכת המשרד לאיכות הסביבה, שוק הפסולת בארץ מגלגל כ-1.5 מיליארד שקל בשנה. כיום כ-80% מסכום זה מוקדשים לאיסוף הפסולת הביתית על ידי הרשויות המקומיות, ואחוזים בודדים בלבד מוקדשים למיחזור. להערכת נסים, לשוק המיחזור יש פוטנציאל כלכלי הולך וגדל, במיוחד בקרב יזמים פרטיים. על-פי הערכת גיזה ייעוץ כלכלי, לפרויקטים של הקמת מתקנים של טיפול באשפה בארץ בשיטת B.O.T באמצעות השוק הפרטי, יש פוטנציאל של כ-300 מיליון דולר בארבע השנים הקרובות.