שרון ישוחח עם ראש ממשלת תורכיה על ייבוא המים; עשוי לפצות על ביטול העיסקה

מעורב בנושא: במקום לשלם 150 מיליון דולר פיצויים - אפשר לייבא מים

ראש הממשלה, אריאל שרון, מתכוון לשוחח עם ראש ממשלת תורכיה, גולנט אצ'וויט, במטרה לברר חלופות אפשריות לייבוא המים, וזאת במטרה למנוע אי נעימות בין שתי המדינות, בעקבות האפשרות לביטול פרויקט הייבוא.

השיחה מתוכננת בעקבות התנגדות האוצר לייבוא מים מתורכיה, בטענה שעלות הייבוא כ-6.4 מיליארד שקל למשך 25 שנה, סכום הגבוה בהרבה מעלות ההתפלה.

כחלק מהתנגדותו, הציע האוצר לשרון לפצות את תורכיה בסכום של 150 מיליון דולר למשך 10 שנים, שהם 15 מיליון דולר לשנה. סכום זה מבטא את עלות הקמת המעגן להטענת האוניות במפרץ מנגבט, שהוקם על ידי התורכים במיוחד למטרה זו. משרד החוץ הצליח לשכנע את שרון שלא לקבל את הצעת האוצר באופן מיידי, ולשוחח עם ממשלת תורכיה בדבר חלופות אחרות.

גורמים המעורבים בייבוא המים טוענים, כי האוצר הציג בפני שרון מספרים מנופחים, במטרה למנוע את הייבוא. לדבריהם, מעולם לא דובר על ייבוא מים למשך 25 שנה, אלא על פרויקט שיימשך כ-10 שנים בלבד, בעלות נמוכה הרבה יותר. עוד טענו, שבניגוד לעמדת האוצר, לפיה מחיר מ"ק מים מיובאים יהיה 1.4 דולר למ"ק, מחיר הייבוא יהיה 80 סנט למ"ק בלבד.

לדברי מיופה הכוח בשגרירות תורכיה לשעבר, ומי שמעורב בנושא יבוא המים, אלון ליאל, הצעת פיצוי כספי לממשלת תורכיה תתקבל כעלבון, וזאת מאחר ותורכיה מתייחסת אל פרויקט יצוא המים שלה לא רק כאל פרויקט כלכלי, אלא בעיקר כאל פרויקט אסטרטגי, שמטרתו לחזק את מעמדה ויוקרתה בעיני תושבי האיזור - ירדנים, פלשתינים, ישראלים וסעודים.

לטענתו, התורכים, בראשות ראש הממשלה דאז, טורגוט אוזל, הקימו את מסוף ההטענה מתוך ראייה גלובלית, ולכן הצעה כספית מטעם ממשלת ישראל תתקבל כסתירה לרעיון התורכי.

לדעת ליאל, מוטב שהממשלה תייבא מים מתורכיה בעלות של 150 מיליון דולר, באמצעות מכלית אחת בנפח של 420 אלף טון, במקום להציע את הכסף כפיצוי. לדבריו, אם הממשלה תגיע למסקנה שהעלויות אינן מצדיקות את הפרויקט, תמיד ניתן יהיה לבטלו.

עוד אומר ליאל, שייבוא המים יאפשר לתורכים לקיים את עסקאות האופסט עם ישראל. עיסקה אחת לשיפוץ טנקים על ידי התעשייה הצבאית, ועסקת תשתיות נוספת להשקיית איזור הגאפ בתורכיה. החברות הקשורות לעסקאות אלה חוששות שביטול פרויקט המים יביא להקפאת עסקאות אלה.