השלטון המקומי יוציא מכרז בינלאומי לטיוב בארות

המכרז יפורסם בעקבות החלטת נציבות המים, להעניק מענקים מיוחדים לרשויות שישתתפו בתהליך השבחת בארות. מענקים אלה יחסכו לרשויות 40% מעלות מימון התקנת מתקני הטיוב

החברה למשק ולכלכלה של השלטון המקומי מפרסמת מכרז בינלאומי בשיטת ה-B.O.T לטיוב בארות ברשויות המקומיות, במטרה לאפשר להן לנצל את הבארות שבתחומן שנסגרו בעקבות זיהום.

המכרז יפורסם בעקבות החלטת נציבות המים, להעניק מענקים מיוחדים לרשויות שישתתפו בתהליך השבחת בארות. מענקים אלה יחסכו לרשויות 40% מעלות מימון התקנת מתקני הטיוב. החברה הזוכה במכרז תתבקש לכסות את יתרת עלות הטיהור, ובמקביל תפעיל את המתקן ותספק את המים לתושבים.

לדברי ניר עפרוני, מנהל חטיבת תשתיות מים וביוב בחברה למשק ולכלכלה של השלטון המקומי, ברשויות המקומיות כ-200 בארות שנסגרו ע"י משרד הבריאות בגלל זיהום בניטרטים, כלורידים, חומרי דישון ומזהמים אורגניים שעלולים לגרום למחלות, כ-100 מהן באזור המרכז.

במשך שנים לא הוטרדו הרשויות יתר על המידה בשל סגירת בארות אלה, מאחר שקיבלו אספקת מים סדירה ממקורות, וגם כי המים היו אמצעי נוסף לגביית מיסים מהתושבים. משבר המים, ובעיקר חוק התאגידים שיחייב את הרשויות לנהל את המים במשק סגור, הביאו את הרשויות לכלל מסקנה לפיה הגיע הזמן לטפל בבארות.

כפי הנראה, המכרז הראשון יפורסם בבנימינה. לשם כך קיבל היישוב מענק של 1.17 מיליון שקל מנציבות המים. המכרז הוא על הרחקת חנקות (ניטרטים) ומזהמים אורגניים. הצעת החברה למשק ולכלכלה כוללת פרסום המכרז, וליוויו עד לבחירת הזוכה. את עלות הניהול תגבה החברה מזוכה המכרז.

על-פי הערכת עפרוני, בשוק הישראלי קיימות מספר חברות הפעילות בתחום, ביניהן ניטרון, נירוסופט, אודיס, טמבור אקולוגיה, עמיעד, ארקל, מי גל ואחרות. עלות מ"ק מים מטוהרים היא 21 סנט למ"ק, הרבה פחות מעלות של התפלה שעומדת כיום על כ-60 סנט למ"ק.