18 מיליון מ"ק קולחים בשנה מוזרמים לנחלים, בשל העדר תוכנית להשבת קולחים

נציבות המים מסרה, כי איגוד איילון מגליש מים לנחלים מזה זמן רב. הנציבות פנתה למקורות שתקים מפעל השבה, אך זה מתנהל בעצלתיים

למרות המחסור החמור במים, מאשרות נציבות המים ומקורות לאיגוד ערים איילון להמשיך ולהזרים לנחלים 1.5 מיליון מ"ק קולחים בחודש, וכ-18 מיליון מ"ק קולחים בשנה. הסיבה לכך היא, שבשל העדר תוכנית להשבת קולחים, למים אלה אין כל שימוש.

קולחים אלה מטוהרים לרמת טיהור שניונית בלבד, והם מזהמים את הנחלים ואת מי התהום. במכתב ששלח יו"ר האיגוד, יואל לביא, לנציבות המים, הוא מדגיש, כי מאגר הקולחים עלול להתמוטט, והאיזור כולו יוצף בקולחים.

יצוין, שמשרד הבריאות החל להתריע על העדר תוכנית השבה החל ממאי 1994. במכתב לנציבות המים הזהיר מהנדס המחוז, אהוד לשם, שאם לא תוכן תוכנית השבה, לא תהיה ברירה אלא להזרים את הקולחים בנחלים, תוך זיהום מי התהום ויצירת מטרדים קשים, ותוך בזבוז משווע של מים יקרים.

נציבות המים מסרה, כי איגוד איילון מגליש מים לנחלים מזה זמן רב. הנציבות פנתה למקורות שתקים מפעל השבה, אך זה מתנהל בעצלתיים. להערכת הנציבות, הקמת מפעל ההשבה תארך לפחות שלוש שנים וחצי, כאשר בסיום העבודות תמכור הנציבות 5 מיליון מ"ק מים מושבים לחברת החשמל, לצינון טורבינות הגז שיוקמו באתר גזר.

ממסקנות ועדת החקירה למשק המים, בראשות ח"כ דוד מגן, עולה, כי למרות פוטנציאל השבה של 500 מיליון מ"ק קולחים בשנה - רק 250 מיליון מ"ק מושבים לחקלאות, מתוכם 120 מיליון מ"ק מים בשנה על-ידי השפד"ן, וזאת למרות שעלות הטיפול במים עד לרמה שלישונית, המאפשרת השבתם המלאה לחקלאות - נעה בין 32 ל-42 סנט למ"ק. עלות ההתפלה גבוהה יותר, ונעה בין 53 ל-70 סנט למ"ק.

מסקנת הוועדה היתה, שאין כיום גוף מרכזי אחד המקבל החלטות בנושא, וכי אין החלטה ברורה לגבי מי צריך לבצע את ההשבה: מקורות או גורמים פרטיים.