דילמה לארגוני החקלאים: רפורמה או ועדת בדיקה

הרפורמה אמנם כוללת את ייקור מים, אך במקביל יש בה גם פיצוי לחקלאים על עצם שמירתם על הקרקע והשטחים הפתוחים.

הרפורמה בחקלאות אושרה בממשלה באפריל 2001, במסגרת דיוני התקציב. היא אושרה גם במועצת המים, והופקדה להתנגדויות. בתום ההליך תגיע ההצעה לאישור ועדת הכספים.

עתה מוטלת על ארגוני החקלאים, שבחלקם מתנגדים לרפורמה ודורשים להקים ועדה שתבדוק את מחיר המים, המשימה להחליט האם לקבלה או לדחותה. הסכנה בדחייה היא הודעת האוצר, שאם הרפורמה לא תתקבל, בכוונתו לייקר את המים באופן אוטומטי ב-25%%, כהצעת שר התשתיות לשעבר, אביגדור ליברמן. האוצר הודיע הפעם באופן חד משמעי, שלא יהיה מוכן לשום משחקי כוח: רפורמה או ייקור.

הרפורמה אמנם כוללת את ייקור מים, אך במקביל יש בה גם פיצוי לחקלאים על עצם שמירתם על הקרקע והשטחים הפתוחים. הפיצוי הוא על-פי טבלה, שבה תעריפים שונים לגידולי בעל, גידולי שלחין וגם למי שרק יחרוש את השדה.

על-פי הרפורמה, ביולי 2002 יעלה מחיר המים לחקלאות מ-0.98 שקל ל-1.28 שקל למ"ק. המחיר ימשיך להעלות בהדרגה עד 1.43 שקל ב-2005. עוד מבטיחה הרפורמה, שמחירי הקולחים והמים המליחים המטוהרים ימשיכו להיות נמוכים ממחיר המים השפירים, וזאת כדי לעודד את השימוש בהם.

בנוסף לתמיכה ישירה בחקלאים שימשיכו לעבד את אדמתם, מתחייבת הממשלה להקצות 100 מיליון שקל לתמיכה בחקלאות. תקציב זה יוקדש למימון מחקר, פיתוח והדרכה, הדברה וסיוע בשיווק תוצרת חקלאית. עוד הובטח, שלרשות החקלאים תעמוד מכסת ברזל של 1.1 מיליארד מ"ק מים בכל שנה. בשנים בהן יידרש קיצוץ, יפוצו החקלאים על הפגיעה בהכנסותיהם, על-פי הקריטריונים שהונהגו ב-2001. בנוסף יוקצו 60 מיליון שקל בשנה למפעלים להשבת קולחים.