לינוקס היא כבר לא הנערה הפוחזת של שוק מערכות ההפעלה למחשבי שרתים. סוף סוף היא מקבלת קצת כבוד. למרות שרוב מגזר הטכנולוגיה שרוי בעילפון ובמשבר, דווקא שוק חומרת המחשבים שמבוססים על מערכת ההפעלה של לינוקס נע קדימה בקצב רציני. ומה שחשוב יותר: ההתקבלות הרחבה של המערכת הזו בקרב הלקוחות או המשתמשים העסקיים, מאלצת את אומרי הלאו לשעבר, כמו סאן מיקרוסיסטמס, להרים ידיים ולסגת מן ההשקפות האנטילינוקסיות המסורתיות שלה.
עד כדי כך הגיעו הדברים, שמנכ"ל סאן, סקוט מקנילי, אמור להיות אחת האטרקציות של יריד LinuxWorld בסן פרנסיסקו בסוף השבוע הזה. עצם נוכחותו היא הכרזה חשובה. עד לאחרונה, מקנילי היה כעין שורת מחץ מהלכת בכל הנוגע למקומה של לינוקס בחומרות המחשבים של חברות ועסקים. כאשר הוא נשאל בנובמבר אשתקד על ידי מגזין "קומפיוטרוורלד" מדוע סאן לא הלכה בעקבותיה של IBM, שמשווקת את לינוקס במחשבים הגדולים (מיינפריים) שלה, מקנילי השיב: "אנחנו פשוט לא חושבים שצירוף של לינוקס למחשבי מיינפריים הוא עניין הגיוני מאוד. זה קצת כמו סמי-טריילר שחונה בחצר האחורית של הבית הפרטי שלך".
בינתיים, מסתבר שהטריילרים מצאו להם חנייה בשפע, ולינוקס היא מערכת ההפעלה הצומחת במהירות הרבה ביותר, והמועדפת על ידי חברות רבות שרשתותיהן הפנימיות הן מבוססות אינטרנט (Internet Centric). לכן, היא כבר לא יכולה להיות מקוטלגת כאופנה ילדותית חולפת. והנה ההוכחה: רק כדי להפגין כמה כבוד מקבלת לינוקס בימים אלו, יצטרף למנכ"ל מקנילי גם שותפו לפשע בחזית האנטי-מיקרוסופטית, הלא הוא מנכ"ל אוראקל, לארי אליסון, שאף יהיה הנואם המרכזי ביריד ובכינוס. "העובדה שלארי עושה את זה היא כמו להגיד שלינוקס סוף סוף קרם עור וגידים בעולם העסקים", אומר מייק באלמה, אסטרטג הלינוקס של היולט-פקארד.
לינוקס היא מערכת פתוחה יותר ויקרה פחות מאשר מערכת הפיתוח-העצמי מהירת הביצועים יוניקס של סאן. ורק לפני לא הרבה זמן, האימוץ של לינוקס אל חיקה של סאן היה במקרה הטוב פושר. והנה כעת צפוי מקנילי, כשזנבו בין רגליו, להלל ולקלס בפני הקהלים של לינוקס את כניסתה של סאן אל עולמם בדרך הראשית. האירוע הזה מוכיח עד כמה התהפך עולמה של סאן כאשר התברר שהלקוחות התאגידיים - אלו מביניהם שעדיין משקיעים במערכות IT - מעדיפים מערכות מחשב זולות על פני מערכות מחשב של אוקטן גבוה.
לא התכוונו לומר שהמערכות של לינוקס אינן מסוגלות להפגין ביצועי אוקטן גבוה. זה פשוט שהן נוטות להיות קטנות יותר, ולקבל משימות פחות מסובכות ברשתות המחשבים של החברות. "הג'ובים שהן עושות הם בדרך כלל פחותי-סיכונים ופחותי-משמעות באופן יחסי", אומר אל ג'ילן, מנהל מחקר בתחום תוכנת מערכות בחברת אינטרנשיונל דאטה קורפ. אבל זה ישתנה כאשר יפותחו תוכנות מורכבות יותר עבור מערכת ההפעלה עולת-הימים, הוא מוסיף.
היד הקפוצה על תקציבי הטכנולוגיה היתה במובנים רבים לברכה ללינוקס, מפני שמערכותיה נוטות להיות פחות יקרות, כי הן מבוססות על קוד מיחשוב פתוח שאינו עולה כסף. לינוקס היא למעשה מערכת אחות של יוניקס, שפותחה במקורה על ידי מהנדס תוכנה מפינלנד, בשם לינוס טורבאלדס, בעזרת מתכנתים מכל העולם. קוד המקור של לינוקס זמין לכל אחד, ושיתוף הפעולה הפתוח יצר אולי תוצאה טובה יותר מיוניקס - הפלטפורמה שאומצה על-ידי סאן, IBM ו-HP במשך הרבה שנים - ומחלונות של מיקרוסופט, שהיא מערכת סגורה, הנוטה ליפול לעתים תכופות.
סיבה נוספת לכך שמערכות לינוקס נוטות להיות זולות יותר היא שהן מתבססות במקרים רבים על מעבדי אינטל, או על החיקויים שלהם, ולא על המעבדים שמיוצרים בלעדית עבור מערכות יוניקס מסוימות, כמו מעבדי Sparc של סאן. מי שמספקת את המעבדים של מערכות לינוקס של סאן היא יריבתה של אינטל, AMD.
סאן לא התעלמה לחלוטין מלינוקס גם בעבר, טוען ג'ילן מחברת אינטרנשיונל דאטה. יצרנית המחשבים משופרי-הביצועים סאן אימצה את מערכת ההפעלה השובבה והמבריקה, כדי להציב תחרות זולה למערכות חלונות. "האסטרטגיה היתה לעזור ללינוקס כל זמן שהיא יכלה לפגוע במיקרוסופט", אומר ג'ילן.
באלמה, אסטרטג הלינוקס של HP, אומר שבמציאות, סאן לא יכלה להתעלם מלינוקס, כי מדובר על מערכת שהיא דודנית של יוניקס של סאן. בכל מקרה, סאן מאחרת בנשף, בעוד HP ו-IBM משקיעות בעסקי לינוקס שלהן יותר ויותר כבר שנים רבות. זאת ועוד: התחומים בהם עסקו HP וקומפאק בלינוקס כמעט שלא היו חופפים, וזה היה אחד הטיעונים החזקים של מנכ"לית HP, קרלי פיורינה, בעד המיזוג בין השתיים. בעוד HP נטתה להתרכז ביישומי לינוקס בתחנות עבודה לתעשיות ספציפיות, כמו הוליווד, קומפאק יישמה אסטרטגיה מסחרית שלמה שהתבססה על מכירת שרתים מבוססי לינוקס. על-פי נתוני חברת המחקר אינטרנשיונל דאטה קורפ, HP ירשה באמצעות קומפאק את חטיבת לינוקס שמכרה מחשבי שרתים מבוססי המערכת הזו יותר מאשר כל חברה אחרת ב-17 הרבעונים האחרונים.
וכעת, כשמערכות החומרה של לינוקס נמכרות בקצב חזק יותר מאשר מערכות יוניקס בתקופת המשבר הנוכחית, HP צפויה בסוף השבוע לטעון שעוצמתה בתחום הלינוקס היא המחשה טובה ליתרונות המיזוג עם קומפאק, כלומר ליתרונות "HP החדשה". "לקחנו את הטוב ביותר משתי החברות", אומר האסטרטג של HP, באלמה.
לינוקס אמנם מהווה עדיין רק נתח דקיק בשוק שרתי העסקים, אבל היא עסק צומח שמהווה את אחת מנקודות האור הבודדות במגזר הטכנולוגיה בימים אלו. והיא גם אחת מנקודות האור של HP. אומר באלמה: "אנחנו ראינו את המגמה הזאת לפני עשר שנים, וכעת סאן מנסה לשלוף שפנים מהכובע שלה".
בשנתיים האחרונות, פעילות המיזוגים וההשתלטויות צנחה בכל מגזרי המשק. אבל למרות חורבן הטכנולוגיה, חברות טכנולוגיה המשיכו להתמזג ולהשתלט יותר מאשר חברות בכל מגזר אחר. זאת, על-פי דו"ח של ארנסט אנד יאנג על פעילות ה-A&M שפורסם בתחילת שבוע זה.
בזמן שפעילות המיזוגים וההשתלטויות נפלה מצוק גבוה, כלומר מכ-9,500 עסקאות בשנת 2000 לכ-7,800 בשנת 2001, חברות טכנולוגיה נשארו בסך הכל יותר פעילות בתחום המיזוגים מאשר חברות אחרות. כך אומר גריגורי סוקאפ, מנהל חטיבת שירותי הייעוץ בתחום המס של ארנס אנד יאנג, שפועלת מלוס אנג'לס. אם המחצית השנייה של שנה זו תימשך בתוואי של המחצית הראשונה, סך עסקאות המיזוגים וההשתלטויות ימשיך לרדת השנה. במחצית הראשונה נרשמו 3,300 עסקאות, ש-560 מתוכן היו במגזר הטכנולוגיה.
"בהתחשב בעיתונות הגרועה שמגזר הטכנולוגיה קיבל, הנתון הזה מפתיע במקצת לטובה", אמר סוקאפ ל"בארונ'ס".
המגזרים הבאים בהם בלטה לטובה פעילות ה-A&M היו "שירותים שונים" ו"ברוקראג', השקעות וייעוץ ניהולי", מס' 2 ו-3 בהתאמה בפעילות הזו. בנוסף להיותו מס' 1 בכמות העסקאות, מגזר הטכנולוגיה היה הראשון גם בהיקפי המיזוגים ברבעון השני של השנה, על-פי נתוני Y&E, שעוקבת אחרי ערכי השוק של החברות הרוכשות והנרכשות. מסתבר שאחרי שמונה ירידות רבעוניות תלולות, השווי הכולל של עסקאות המיזוג במגזר הטכנולוגיה עלה ברבעון השני השנה, ל-10.28 מיליארד דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.