עכו, העיר האחרונה שטרם חוברה למערכת הביוב, מפרסמת מכרז למכון טיהור

המיתקן, בקיבולת של עד 40 אלף מ"ק, יוקם בשיטת הBOT

עיריית עכו, האחרונה בארץ שטרם חוברה למערכת הביוב, מפרסמת מכרז BOT להקמת מכון לטיהור שפכים בסמוך לקיבוץ כפר מסריק.

המינהל לפיתוח תשתיות הביוב הודיע שישתתף בעלות הקמת המכון ב-45 מיליון שקל. ביתרת הסכום תישא החברה שתקים את המכון.

המיתקן, בקיבולת של עד 40 אלף מ"ק, ישרת את עכו, תמרה, המועצה האזורית מטה אשר ורשויות נוספות. כיום זורמים שפכי העיר ישירות לים התיכון, וגורמים בכך לזיהום קשה. הקמת המיתקן תאפשר הקמת שכונות חדשות בעכו, שבנייתן לא אושרה עד כה בשל היעדר פתרון לטיהור שפכים. התוכניות להשבת קולחי המכון לחקלאות טרם הושלמו.

המכרז הוא על עלות הטיהור למ"ק שפכים, עד לרמה שלישונית. במכרז להקמת מכון טיהור השפכים של בית שאן, שהסתיים לאחרונה, זכתה חברת קל בניין בהקמת המכון לפי עלות טיהור של 56 אגורות למ"ק. במכרז זה צפוי מחיר דומה.

מנתוני המינהל לפיתוח תשתיות ביוב עולה, כי 5% מכלל הישובים בארץ אינם מחוברים למערכת לטיהור שפכים, ובראשם מושבים, כפרים ערביים, אך גם יישובים חקלאים לשעבר כמו כפר שמריהו, שמזרים שפכים לבורות ספיגה הממוקמים ישירות מעל אקוויפר החוף.

על-פי הערכות, מגלגל הענף 500 מיליון שקל בשנה, הכוללים הלוואות ומענקים, כאשר עיקר הפעילות העתידית של הענף תתמקד מעתה בהשבת קולחים לחקלאות ולתעשייה. מהנתונים עולה, שמתוך צריכה ביתית של 670 מיליון מ"ק מים בשנה, רק 300 מיליון מ"ק מושבים, ברובם על-ידי השפד"ן, ואילו כמות גדולה של שפכים מטוהרים מוזרמת לים.

על-פי הערכת הטכניון, השבת הקולחים כפי שהיא מתבצעת כיום, מוסיפה למי התהום 200 אלף טון מלחים בשנה, וכן מוסיפה מזהמים מסוגים שונים שפוגעים באיכות המים. הנזק השנתי כתוצאה מכך נאמד במאות מיליוני דולרים.