הקבוצות המתמודדות על מכרז ההתפלה בקיסריה מגישות היום (ג') את הצעותיהן במסגרת המכרז המוקדם (פרה-קוולפיקיישן). המכרז העיקרי יפורסם בראשית ינואר 2003.
המכרז יפורסם בשיטת B.O.T (בילד אופרייט טרנספר) ל-25 שנה, להקמת מתקן להפקת 100 מיליון מ"ק מים מותפלים לשנה. עלות המתקן 220-200 מיליון דולר, מתוכם 50 מיליון דולר עלות הקמת תחנות כוח, בהספק של 80 מגוואט.
בין המתמודדים - כמעט כל החברות שהתמודדו גם בעבר במכרזי ההתפלה הקודמים, ביניהם קונסורציום בו חברים אנגל, חברת ההנדסה בייטמן, דגרמונט, ופועלים השקעות; קונסורציום "ויה מאריס", בו שותפים גאון אגרו (טרם הוחלט אם גם צינורות המזרח התיכון תשתתף בפרויקט), תה"ל, גרנית הכרמל, אוסיף, אוקיאניה ותדגואה הספרדית. קבוצה זו זכתה במכרז להקמת מתקן התפלה להפקת 30 מיליון מ"ק מים בשנה בפלמחים.
קונסורציום בו חברים הנדסת התפלה (בבעלות דלק והאחים עופר), דנקנר אלרן והקבלן אבי ארנסון. קבוצה זו (ללא ארנסון, ובשיתוף וויוונדי - שאינה משתתפת במכרז הנוכחי) החלה בהקמת המתקן באשקלון; קבוצה בראשות איש העסקים רון לאודר, שמן, וחברת SGS; שיכון ובינוי, אשטרום עם אנימה הספרדית וכן קבוצה נוספת, בה שותפות איוניקס וברן.
לדברי מנכ"ל דנקנר אלרן תשתיות, דורון גרופר, יש להניח שבמכרז העיקרי שיפורסם ישתתפו שלוש חברות בלבד.
בשונה מהמכרזים הקודמים, הודיעה המדינה שבכוונתה להשתתף במחצית מימון הקמת המתקן, עובדה שעשויה להפחית עוד יותר את מחיר המים המותפלים. במכרז אשקלון נקבעה עלות של 50 סנט למ"ק מים מותפלים, ואילו במכרז פלמחים נקבע מחיר של 54 סנט למ"ק.
על פי הערכות, אם המדינה לא תשתתף בפרויקט, צפוי מחיר מ"ק מים להיות דומה לזה שהושג במכרז באשקלון, כ-50 סנט למ"ק. אם המדינה תשתתף בפרויקט, מחיר מ"ק מים עשוי להיות 28 סנט למ"ק.
לדעת גורמים במשק המים, מוקדם מדי להעריך את מחיר המים המותפלים במכרז זה, מאחר שכל נושא השתתפות המדינה במכרז לוט בערפל. לדבריהם, טרם נודע אם המדינה תשתתף במימון מחצית המתקן, כולל תחנת הכוח, או במימון המתקן בלבד, ללא תחנת הכוח. שאלה נוספת היא, מתי תזרים המדינה את המימון לפרויקט, בראשיתו או בסופו. לשאלות אלה יש משקל מכריע, בעיקר בנושא עלות הכסף שיצליחו החברות לגייס.
מתקן ההתפלה שיוקם בקיסריה תוכנן בתחילה בתחנת הכוח אורות רבין של חברת החשמל בחדרה. בעקבות ויכוח בין המדינה וחברת החשמל, בשאלה מי יגבה את תשלומי החכירה בעבור השטח, החליט משרד האוצר להעבירו לקיסריה. גורמים בענף המים טוענים, שממילא השטח בחדרה היה קטן מדי למתקן כה גדול. בשל מיקום המתקן יהיה צורך להקים צינור באורך של כשני ק"מ, שיזרים אליו מים. הקמת הצינור תייקר את המתקן ואת הפעילות.
עד כה פרסמה המדינה שלושה מכרזים להקמת מתקני התפלה. במכרז הראשון באשקלון זכו הנדסת התפלה, דנקנר אלרן וויוונדי. המכרז נועד להקמת מתקן שיפיק 100 מיליון מ"ק מים מותפלים בשנה. הקמת המתקן החלה לפני כשבוע, ובקרוב יפורסמו מכרזים לגופים מוסדיים למימון הפרויקט.
בשני המכרזים הנוספים להפקת 65 מיליון מ"ק זכו ויה מאריס וקונסורציום הכרמל. גם חברת מקורות תקים מתקן משלה, להפקת 45 מיליון מ"ק מים מותפלים בשנה. מקורות פרסמה מכרז טרן-קי להקמת המתקן, אך טרם נקבע זוכה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.