הוועדה לתקציב הביטחון הקפיאה הרכש בארה"ב של המיגון ל"האמר"

סגן שר הביטחון, ויצמן שירי: המיגון יירכש ויותקן בארץ * "המיגון הישראלי יעיל וזול יותר"

הוועדה לתקציב הביטחון של הכנסת הורתה אמש (ב') למערכת הביטחון להקפיא את ביצוע ההחלטה לרכוש בארה"ב גם את המיגון לג'יפים האמריקניים מדגם "האמר", במקום לייצרו ולהתקינו במפעלים הישראליים בקיבוצים סאסא וצובה, ובתעשיות רכב נצרת עילית.

היו"ר החדש של הוועדה, ח"כ סאלח טריף (עבודה), ביקש להשעות את ההחלטה, עד לאחר שהוועדה תדון ברכיבי תקציב הביטחון לשנת 2003, שאמור לממן את העיסקה.

סגן שר הביטחון, ויצמן שירי, היו"ר הקודם, שלא הוזמן לישיבת הוועדה, הודיע דקות אחדות לפני תחילתה, כי בכל מקרה העיסקה עם ארה"ב לא תצא לפועל. לדבריו, המיגון יירכש ויותקן בארץ "כל עוד אני מכהן בתפקידי".

החלטת הוועדה לתקציב הביטחון התקבלה בתום דיון שנערך לבקשת ח"כ מוסי רז (מרצ). מערכת הביטחון טענה, כי ההחלטה לרכוש את המיגון בארה"ב היא משיקולי עדיפות בניצול החלק השקלי המקוצץ של תקציב הסיוע האמריקני. זאת, למרות שנציגיה חזרו והודו אמש, כי "המיגון הישראלי יעיל יותר וגם המחיר בארץ יותר אטרקטיבי".

בדיון התברר, כי מדובר במחיר יחסי לא גדול - 22 מיליון שקל, למיגון 100 הג'יפים שבעיסקה, בשעה שהמיגון שלהם בישראל יחסוך למערכת הביטחון 4 מיליון דולר במט"ח. רכש הג'יפים ללא מיגון נעשה בכל מקרה בארה"ב, ויחד עם מיגון אמריקני אמורה העיסקה לעלות לישראל 20 מיליון דולר, בעוד שיחד עם המיגון הישראלי היא תעלה רק 16 מיליון דולר.

המפעלים התחייבו להשתמש בחומרי גלם שיירכשו בחלק המט"ח של הסיוע. כלומר, ביצוע המיגון בארץ ייהנה בסופו של חשבון ממימון במט"ח הסיוע, בשיעור של 70% מסך כל העיסקה.

נציגי מינהל הרכש במשרד הביטחון טענו, כי מדובר באילוץ חריג, בהיעדר חלופה זמינה ומיידית של ג'יפים ישראליים מדגם "סופה". המיגון מיוצר במפעל פלסן בסאסא, והחלונות במפעל בצובה, כשהרכבתם מתבצעת בתעשיות רכב נצרת עילית.

נציגי המפעלים, אילן שוורץ, סמנכ"ל פלסן, ויוני שיינין, מנכ"ל תעשיות רכב, הזהירו, שביטול ההזמנה מסכן את העסקתם של 400 עובדים, ויפגע קשות בביצוע עיסקת מיגון עם צבא יוון.

הם ציינו, כי מלבד החיסכון הכספי, זמן האספקה של המיגון הישראלי קצר ב-50% לעומת המתחרים האמריקנים. זאת, משום שבסאסא ובנצרת פעיל כעת קו ייצור והרכבה של 38 "האמרים" שכבר הוזמנו. בנוסף, שיקול רכישת כל הג'יפ במט"ח היה קיים כבר לפני 6 שנים, כשמוצר זה פותח, אבל כבר אז נדחה הרעיון, בגלל רמת המיגון האמריקני.

לדבריהם, שיקולי הצבא לרכש אינם מביאים בחשבון את אפשרות ההסלמה בלחימה בערים בשטחים, שרק המיגון הישראלי עמיד בפניה. "זה אחד הכלים החשובים במלחמה בטרור, המאפשר לצה"ל לפעול כמעט בחופשיות בשטחים", אמרו.

הממונה על תקציב הביטחון באוצר, קובי הבר, אמר בוועדה, שהוא לא מתערב בהעדפות מערכת הביטחון בניצול התקציב. שוורץ ושיינין הגיבו במורת רוח על עמדת האוצר, שמתעלמת משיקול של הגנה על התעשייה הישראלית ומשימור יכולת ייחודית מתקדמת למיגון כלי רכב בישראל, "שהיא נכס אסטרטגי ממלכתי".

חברי הוועדה, הח"כים אבשלום וילן (מרצ) ואורי אריאל (האיחוד הלאומי), התנגדו להעברת הרכש לארה"ב משיקולי עלות והגנה על המפעלים הישראליים. אריאל אמר, כי מערכת הביטחון כבר הוכיחה בניהול התקציב יכולת תמרון ויצירתיות בסכומים גדולים הרבה יותר.

היו"ר טריף אמר: "מדובר בכסף קטן יחסית לתקציב, אבל בנזק גדול ובלתי הפיך למפעלים. לכן אסור שהעיסקה תצא לפועל".