דובאי: "היעד הטוב להשקעה בעשור שעבר"

חברת הנדל"ן הגדולה בעולם, ג'ונס לאנג לאסאל, בחרה בדובאי, לאס וגאס ודאבלין כשלושת יעדי ההשקעה הטובים ביותר של העשור הקודם

דובאי היא אחת משלוש הערים המצליחות ביותר בעולם בעשור האחרון, לצידן של דאבלין ולאס וגאס. כך עולה ממחקר מיוחד שערכה חברת הנדל"ן הבריטית ג'ונס לאנג לאסאל, שנועד לזהות את הערים האטרקטיביות ביותר להשקעות עתידיות.

בשלב הראשון במחקר, ששמו "הערים המנצחות של העולם", נבחרו הערים המנצחות של העשור הקודם. בשלב זה נבחנו 100 מטרופולינים ברחבי העולם, ונבדקו קריטריונים כצמיחה כלכלית ודינמיות בענף הנדל"ן.

בירת איחוד האמירויות הערביות, דובאי, זכתה במקום הראשון בשל היחס החיובי בין הגידול באוכלוסיה והירידה ברמת האבטלה. במקום השני נמצאת בירת אירלנד, דאבלין, שהיתה העיר היחידה שהשיגה ציונים גבוהים בכל הפרמטרים שנבדקו. אחריהם נמצאת בירת ההימורים העולמית, לאס וגאס, שעברה בהפרש ניכר ערים במחוזות אחרים בצפון בארה"ב.

על-פי המחקר, אף על-פי שיש בין שלוש הערים הבדלים ברורים, לכולן מאפיינים משותפים, שהציבו אותן במקומות הראשונים:

* גודל: מדובר בשלושה מטרופולינים קטנים, שאוכלוסייתם אינה מונה יותר מ-2 מיליון תושבים: 1.6 מיליון תושבים בלאס וגאס, 1.1 מיליון בדאבלין וכ-900 אלף בדובאי.

* הקלות ממשלתיות: על-פי המחקר, שלושת המטרופולינים זכו לציונים גבוהים בשל סביבה עסקית אטרקטיבית, רגולציה קלה והקלות במס, שעודדו את הסקטור הפרטי להשקיע.

* אוכלוסיה: מהמחקר עולה, כי שלוש הערים נהנו בשנים האחרונות ממאזן הגירה חיובי, הכולל כוח עבודה מקצועי ומשכיל.

* פנאי: הן לאס וגאס והן דובאי מציעות שפע של פעילויות לשעות הפנאי, דבר ההופך אותן לאטרקטיביות במיוחד עבור תיירים. לגבי דאבלין מציינים בג'ונס לאנג, כי היא עומדת להפוך בקרוב ליעד אירופאי מבוקש לתיירות.

* בולטות: על-פי המחקר, הצליחו שלוש הערים לשרטט ולהציג ברחבי העולם פרופיל הייחודי להן.

לדברי מנהל ג'ונס לאנג לאסאל באירופה, רובין גודצ'ילד, השלב הראשוני במחקר מוכיח, כי המשקיעים אינם צריכים לחפש רק ערים בעלות שיעור צמיחה גבוה. לדבריו, מכל הערים שבהן חלה התרחבות מהירה, דאבלין היא העיר היחידה שהציגה הכנסה גבוהה ויציבה מדמי שכירות. לדבריו, השלב הבא של המחקר יתמקד בערים שעברו מסטטוס של "מתפתחות" ל"מפותחות", והגדילו את האטרקטיביות שלהן להשקעה.

בימים אלה מקימה מחלקת המחקר של החברה מאגר נתונים, על-פיו יגובשו האינדיקטורים החיוניים להפיכת עיר לאטרקטיבית להשקעות. בשלב הסופי של המחקר אמורים אינדיקטורים אלה להפוך לאמצעי מדידה למידת ההצלחה של ערים, ואף לכלי חיזויי שיוכל לנבא את מידת האטרקטיביות להשקעה של ערים שונות בעולם.

דובאי, העיר השנייה בגודלה באיחוד האמירויות הערביות אחרי הבירה אבו-דאבי, התפרסמה בעיקר בזכות תוכניותיה השאפתניות להקמת איים מלאכותיים, לאחר שעתודות הקרקע שלה לאורך החוף אזלו כמעט לחלוטין. בשנים האחרונות חלה בעיר תנופת בנייה אדירה, במסגרתה הוקמו עשרות גורדי שחקים, מלונות פאר וכן הושקעו מיליוני דולרים בפיתוח תשתיות.

מדו"ח שפרסמה מחלקת הקרקעות המקומית, במחצית הראשונה של השנה נרשמו בדובאי עסקאות בהיקף של 1.5 מיליארד דולר - עלייה של 46% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מהדו"ח עולה עוד, כי יותר ממחצית מעסקאות אלה נעשו ללא לקיחת משכנתא.