"המתווך" בעסקת ירדן רכש את קומת הגג של מגדל גבור ספורט

הרוכש, עו"ד יורם יוסיפוף, תיווך יחד עם רוני מאנה בעסקה בה רכשה גבור ספורט את השליטה בירדן * לאחר מכן רכשו השניים 6% ממניות ירדן וקיבלו אופציה למוכרן לגבור ספורט תמורת 10 מיליון שקל * יוסיפוף: "מאנה יצא מהעסקה"

שבוע לאחר שחברת גיבור ספורט דיווחה על זיכרון דברים למכירת נכס מקרקעין תמורת 20 מיליון שקל, מתבהרים פרטי העסקה, שאמורה להניב לחברה רווח הון נאה של 5.5 מיליון שקל. גבור ספורט, שבשליטת רועי גיל ואיתן אלדר, דיווחה כי ב-31 לדצמבר חתמה על זכרון דברים לפיו תמכור לצד ג' את הנכס, וכי התשלום יבוצע, במועד אחד, לא יאוחר מה-20 בפברואר 2003.

אתמול כבר דווח כאן, כי הנכס המדובר הוא קומת המשרדים העליונה במגדל "בית גבור ספורט" שבמתחם הבורסה ברמת-גן. מדובר בקומה ששיטחה כ-1,000 מ"ר ושמאכלסת כיום את משרדיה של גבור ספורט עצמה. לא פחות מעניינת היא זהות הרוכש בעסקה, שעדיין מותנית באישורי הבנק של גבור ספורט (בעל שיעבוד ראשון קבוע על הנכס) ובנק שיממן עבור הרוכש את העסקה.

מבדיקת "גלובס" עולה, כי מדובר בעו"ד יורם יוסיפוף, שכפי שמתברר, תיווך יחד עם רוני מאנה, בעסקה שבה רכשה גבור ספורט את מניות השליטה בירדן השקעות מדוד סופר וגורמים נוספים. יוסיפוף אישר היום, כי אכן הוא הרוכש של קומת המשרדים, "למטרת השקעה", כדבריו.

עסקת העברת השליטה בירדן נחתמה בדצמבר 2000, וזמן קצר לאחר מכן העבירה גבור ספורט לחברה את אחזקותיה בהכשרת הישוב. ההשקעה בהכשרת הישוב נחשבת לכישלון העסקי העיקרי של גיל ואלדר, המבקשים כיום להגיע להסדר עם הבנקים שימנע את קריסת קבוצת גבור ספורט.

חצי שנה לאחר רכישת השליטה בירדן, דיווחה גבור ספורט, כי סינדי סופר, מבעלי השליטה הקודמים בחברה, שקיבלה מגבור ספורט אופציה למכור לה 6% נוספים מהמניות, מכרה את המניות לצד ג' (שבדיעבד מתברר כיוסיפוף ומאנה) והסבה לזכותו את האופציה.

יוסיפוף טען היום, כי רוני מאנה, המצוי כיום תחת כינוס נכסים, יצא מהעסקה מספר שבועות לאחר ביצוע הרכישה. דברים דומים עולים מבקשה שהגיש בחודש שעבר כונס הנכסים הרשמי לביטול צו הכינוס שהוצא למאנה. לטענת הכנ"ר, קיבלו מאנה ואדם נוסף במאי 2001 הלוואה דולרית מבנק אינווסטק בסך כ-2.3 מיליון דולר לצורך מימון ההשקעה במניות ירדן. מחקירה שערך הכנ"ר לשותף, טען האחרון כי מאנה יצא מהעסקה בחודש יוני או יולי של אותה שנה. עם זאת, מעיון במסמכי הבנק, טוען הכנ"ר, עולה כי שמו של מאנה לא הוסר מחשבון הבנק המשותף, וכי כל הפעילות לחיסול העסקה נעשה בסמוך למועד צו הכינוס (פברואר 2002) ולאחריו.

לא מן הנמנע, כי מאנה ויוסיפוף שאפו להפוך לגורם דומיננטי בירדן, אלא שבשנתיים האחרונות חוו מניות ירדן ירידות חדות, בד בבד עם הקריסה בשווי הכשרת הישוב, והן נסחרות כיום במחיר הנמוך בכ-90% מהמחיר בו הועברה השליטה בחברה.

יוסיפוף החליט לממש את חבילת המניות שרכשו השניים מסופר, במחיר העלות, ובפברואר 2002 דיווחה גבור ספורט, כי צד ג' כאמור, מימש את האופציה לגבי מחצית המניות (כ-3% מההון בירדן) אותן מכר לה תמורת 5 מיליון שקל. לגבי יתרת המניות נקבע, כי יוכל לממש את האופציה ולחייב את החברה לרכוש אותן מידיו תמורת 5 מיליון שקל נוספים עד אמצע ספטמבר 2002.

בינתיים הוארכה האופציה עד ל-15 במארס, בכפוף להפקדת 350 אלף דולר ע"י גבור ספורט. לא מן הנמנע, כי הסכום אותו אמורה היתה גבור ספורט לשלם ליוסיפוף במסגרת מימוש האופציה, יקוזז כעת ממחיר המכירה של קומת המשרדים, אם עסקה זו תצא לפועל.

רוני מאנה, צריך להזכיר, נתון מתחילת שנת 2002 בכינוס נכסים. מאנה, שביקש להכריז עליו כעל פושט רגל, טען כי נקלע לחובות של כ-19 מיליון שקל. עיקר חובותיו, טען מאנה, נבעו מבניית ביתו באפקה ומרכישת מניות שערכן נפל.

בפנייה לביהמ"ש שהגישה הלפרין בתגובה, היא טענה כי בקשתו של מאנה פיקטיבית, וכי מדובר באדם עשיר שרכושו נאמד ב-6 מיליון דולר. בחודש שעבר ביקש כונס הנכסים הרשמי, שלמה שחר, מביהמ"ש המחוזי בת"א לבטל את צו כינוס הנכסים שניתן למאנה, בטענה לניצול לרעה של הליכי פשיטת הרגל.

נציגת הכנ"ר, עו"ד רות לינקר-מזרחי, טענה כי מאנה לא מסר מידע, מסמכים או פנקסים הנוגעים לענייניו, השמיט דברים בעלי חשיבות בהודעותיו והמידע שמסר על נכסיו לוקה בחסר.

גבור ספורט דיווחה בתחילת השבוע שעבר, כי יכולת החזר החובות שלה מותנית בהסדר פריסה עם הבנקים, להם חייבת הקבוצה כ-600 מיליון שקל, וכן בגיוס הון מבעלי מניות חדשים וקיימים (בעיקר אמנון בראזני, מיכאל שטראוס ויעקב לוי מפנמה) ומימוש נכסים.

גבור ספורט, שמקורותיה התזרימיים אינם מאפשרים עמידה בתשלום החובות (כבר היום לא עומדות חלק מחברות הקבוצה בקריטריונים שהציבו להן הבנקים), ציינה כי אם ההסדר עם הבנקים לא יצלח, היא תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה לטווח הארוך, הכוללות גם חוב של מעל 80 מיליון שקל לבעלי האג"ח.

אתמול דיווחה החברה על מימוש של שני נכסים: מניות גבור הנדסה ואחזקות החברה במועדון הכדורסל מכבי "עלית" ת"א. החברה-הבת של גבור ספורט, גבור נדל"ן, חתמה על הסכם עם חברת אורתם, שבבעלות אמיר נחום, למכירת 30% ממניות ההון בגבור הנדסה תמורת 5.2 מיליון שקל. ערב ביצוע העסקה החזיקו גבור נדל"ן ואורתם 50% ממניות גבור הנדסה כ"א. בעקבות העסקה תדולל גבור נדל"ן ב-20% מחברה זו.

תנאי העסקה קובעים, כי 2 מיליון שקל מהתמורה תשולם לגבור נדל"ן תוך 30 יום, כאשר סכום זה יועבר חזרה לגבור הנדסה, כהלוואת בעלים, וישמש כביטחון להוצאת ערבויות ביצוע. יתרת התמורה, בסך 3.2 מיליון שקל, תשולם לגבור נדל"ן ב-48 תשלומים חודשיים שווים. תשלום זה מובטח בהפקדת חלק יחסי מהמניות המועברות בנאמנות עד לקבלת כספים כאמור.

בד בבד הודיעה גבור ספורט על השלמת העסקה למכירת מניותיה במכבי "עלית" ת"א (9%) לאיש העסקים, רענן כץ (מבעלי קבוצת הכדורסל המקצוענית "מיאמי היטס"), תמורת 4.6 מיליון שקל. גבור ספורט נמנתה עם קבוצת המשקיעים שהובילו דייויד פדרמן וקובי אלכסנדר, שרכשה את הבעלות במועדון הכדורסל לפני כשנתיים. מחיר המכירה בעסקה, שעדיין צפויה לזכות הצטרפות/זכות סירוב של יתר השותפים (שהביעו הסכמה עקרונית לא להצטרף למכירה) דומה למחיר הקנייה, ולפיכך לא צפויה גבור ספורט לרשום רווח או הפסד משמעותי בגין העסקה.