הנהלת השפד"ן עדיין בודקת מה גרם לקריסת הצינור הראשי וכיצד לשקמו

תיקון הצינור עלול להימשך חודשיים, במהלכם יוזרמו שפכים גולמיים לים בכמויות עצומות

הנהלת השפד"ן, בשיתוף מומחי הטכניון, ניסו היום (א') לגבש דעה מוסכמת לגבי הסיבות שהביאו ליצירת החריץ בצינור הראשי של השפד"ן, ולהחליט על הדרכים לטפל בו.

בעקבות גילוי החריץ בשבוע שעבר (ב'), הופסקה הזרמת שפכי גוש דן למתקן השפד"ן בראשון לציון, בכמות של כ-200 אלף מ"ק שפכים ליום, שמוזרמים מאז לים התיכון וגורמים לזיהומו. בעקבות הזיהום נאסרו הרחצה והדיג מחוף ראשון לציון ועד לחוף הרצליה.

להערכת הנהלת השפד"ן, קיימות שתי אפשרויות לתיקון התקלה. סגירת החריץ באמצעות חומרים מרוכבים, או השחלת שרוול פנימי לתוך הצינור. תיקון כזה יארך כחודשיים, כאשר במהלך תקופה זו לא יהיה מנוס אלא להמשיך להזרים לים כ-15 מיליון מ"ק שפכים גולמיים.

אפשרות שנבדקת היא, שהחריץ נוצר עקב התערערות הבסיס עליו מונח הצינור, שהביא לבקיעתו. במקרה כזה יארך התיקון פרק זמן קצר יותר.

צינור השפד"ן, בקוטר 1.25 מ', המנקז שפכים מכל גוש דן, הונח לפני כ-30 שנה, אך השימוש המאסיבי בו החל ב-1987. הצינור עשוי בטון ואסבסט, ויוצר ע"י מפעל איתנית בנהריה, שאינו קיים.

דליפת המים הראשונה מהצינור אירעה בשבוע שעבר ברחוב עזה ביפו, וגרמה להצפת בתי תושבים. לאחר שהתגלתה הדליפה, הוכנס צוללן לתוך צינור. הצוללן גילה שלא מדובר בפיצוץ, כי אם בסדק באורך של 4.5 ק"מ, המופיע במספר מקומות באיזורים בהם מוזרמים השפכים בלחץ, מתחנת השאיבה בכניסה ליפו, מול מוזיאון האצ"ל, ועד צומת וולפסון בחולון.

הנהלת השפד"ן מסרה, שרק לפני ארבעה חודשים נבדק הצינור בעקבות קידוח שנעשה בו בטעות על-ידי קבלן. לפני מספר שבועות ביקשה חברת נתיבי אילון לשנות את התוואי, הוא נבדק ולא נמצאו בו תקלות.

יצוין, שהשפד"ן אינו מקיים בדיקה שגרתית של הצינורות, וזאת למרות שקיימים אמצעים אקוסטיים לבדיקת צינורות מים וצינורות ביוב. לדברי זאב יחיאלי מארגון עובדי המים, מכשיר הקורלטור המודד רעש זרימת מים, והמצוי בארגון, היה מסוגל לגלות את התקלה בזמן.

במשרד לאיכות הסביבה שוקלים להגיש תביעה נגד הנהלת השפד"ן בעקבות הזרמת השפכים לים. לדברי ראש אגף מים וחופים במשרד לאיכות הסביבה, רעי עמיר, אם הזרימה אכן תימשך בחודשיים הקרובים, יש לצפות לאסון אקולוגי, שכן השפכים מכילים עומס ביולוגי רב ומתכות כבדות. לדבריו, גם לא ניתן לדעת מה תהיה השפעת הזיהום על פריחת אצות רעילות במים, במיוחד עם עליית הטמפרטורה.

אגודת אדם טבע ודין דורשת לבצע ניטור יומיומי של חיידקים ומתכות כבדות מהרצליה ועד לראשון לציון, ולהודיע לציבור על איכותם של המים והסכנה הנובעת מהם.

הנהלת השפד"ן מסרה עוד, שהתקלה בצינור מחזקת את הצורך להקים את הקו המזרחי של השפד"ן, שמתוכנן לנקז את שפכי היישובים מראש העין ועד לראשון לציון. לטענת השפד"ן, אם הקו היה קיים, ניתן היה להעביר אליו לפחות 80% מהשפכים ולהימנע מההזרמה לים. בשפד"ן מדגישים שצינור הקו המזרחי ייבנה מפלדה ובטון, ולכן עמידותו תהיה גדולה יותר.