ניו יורק: נבחרו שתי העולות לגמר בתחרות עיצוב מרכז הסחר העולמי

קבוצתו של הארכיטקט היהודי, דניאל ליבסקינד או קבוצת Think, יהיו אחראים על עיצובו מחדש של קו הרקיע המפורסם בעולם * נבחרת החלומות של ריצ'ארד מאייר לא עלתה לגמר

לאחר שבועות של ספקולציות, חשפו איגוד הפיתוח של דרום מנהטן, יחד עם רשות הנמלים של ניו יורק וניו ג'רזי, בשיתוף משרדיהם של המושל ג'ורג' פטאקי, וראש העיר, מייקל בלומברג, את שתי ההצעות שעלו לגמר התחרות על הבנייה מחדש של מרכז הסחר העולמי, שהתאדה בהתקפת הטרור הרצחנית של 11 בספטמבר.

שתי ההצעות שזכו הן של סטודיו דניאל ליבסקינד, בהנהלתו של הארכיטקט היהודי דניאל ליבסקינד מברלין, וקבוצת Think שהעומדים בראשה הם הארכיטקטים, פרדריק שוורץ, רפאל ווינולי, וקן סמית מניו יורק, יחד עם הארכיטקט היפאני, שיגורו באן. אחת מההצעות הללו תיבחר לקראת סוף החודש כזוכה בתחרות כולה.

גורדי שחקים גבוהים יותר ממגדלי התאומים שקרסו בהתקפת הטרור הרצחנית של 11 בספטמבר, יחד עם אתרי זיכרון מסוגים שונים, הם רק חלק מתוך תשע ההצעות במסגרת התחרות.

כל ההצעות, הן למעשה במסגרת סבב ההצעות השני, לאחר שהראשון נחל כישלון חרוץ, לבנייתו מחדש של מרכז הסחר העולמי, בו קיפחו את חייהם למעלה מ-2,800 בני אדם. איגוד הפיתוח של דרום מנהטן, שהוקם על מנת לרכז את עבודות הבנייה מחדש במקום, בחר שבע קבוצות מתוך 407 גורמים שהגישו את מועמדותם.

שבע הקבוצות שהכינו את תשע התוכניות מורכבות מ-27 פירמות שונות, אדריכלים פרטיים, אמנים ויוצרים, שהפורטפוליו שלהם כולל פרויקטים דוגמת מרכז גטי בלוס אנג'לס, המוזיאון היהודי בברלין, המטה של מורגן סטנלי בניו יורק, מוזיאון קיאסמה לאומנות מודרנית בהלסינקי, ועוד רבים אחרים.

יצוין, כי אין זו הפעם הראשונה שנעשה ניסיון לתכנן את איזור גראונד זירו מחדש. הניסיון הקודם הוגדר על ידי רבים ככישלון קולוסאלי, מאחר והתוכניות שהוצגו ספגו ביקורות קשות, שלא נאמר מלגלגות, הן על ידי הציבור והן על ידי בעלי המקצוע.

בין הקבוצות והאדריכלים שהתחרו, ניתן למצוא שמות גדולים דוגמת: דניאל ליבסקינד מברלין, משרד פוסטר ושו"ת מלונדון, ריצ'ארד מאייר ופיטר אייזנמן מניו יורק, שיגורו באן מטוקיו, ועוד רבים וטובים אחרים. הקבוצה שבחרה את שבע הנבחרות הסופיות כללה 21 חברים, וביניהם ארכיטקטים, מהנדסים, מתכנני ערים ומעצבים. הבחירה הסופית צפויה להתקבל לקראת סוף חודש ינואר 2003.

הצעתו של ליבסקינד כוללת בניין בגובה 540 מטר עם מוזיאון זיכרון בתחתיתו. בהצגת התוכנית אמר ליבסקינד, כי "גורד השחקים יעלה מעל לקודמיו, בכך שיחדש את הפסגה הרוחנית של העיר בפני הסכנה, וסממן לאופטימיות שלנו בטרגדיה הנוראית".

קבוצת ליבסקינד מציעה בניית מגדל זכוכית בגובה של 541 מטר, שיהיה גבוה ממגדלי התאומים המקוריים. על פי ההצעה, בראש המגדל ימוקם גן. הקבוצה הציעה עוד, מוזיאון זיכרון שירד ליסודות הבניין לעומק של 25 מטר.

על פי התוכנית, ייבנו גם שני שטחי ציבור גדולים שיקראו גן הגיבורים ויתד האור. התוכנית יצרה טריז בין הבניינים, שיאפשר הצגת אור שמש ללא הפרעה וללא צל במהלך השעות שבו אירעה התקפת הטרור, בין 8:45 בבוקר שבו המגדל הראשון נפגע ו-10:28 שבו המגדל השני נפל.

קבוצת Think, הציעה למעשה שלוש תוכניות. אחת התוכניות, Sky Park, מציעה גן שמימי "שירחף" למעשה מעל השטח כולו, כ-16 אקרים בגובה של 10 קומות.

ישולבו בהם שלושה מגדלי משרדים, כשאחד מהם עתיד להיות הגבוה בעולם. הצעה אחרת של הקבוצה, "החדר הגדול" שמה, מציעה בניית פלאזה ציבורית עם שטחי מסחר ומשרדים שתקורה כולה בזכוכית. למעשה מדובר באולם ענק בשטח של 13 אקרים, שתקרתו תנוצל גם ליצירת אנרגיה מאגירת מים ואנרגיה סולרית.

בשבעות האחרונים החלה הקבוצה לקדם באופן נחרץ את תוכנית "מרכז התרבות העולמי", שכוללת בין היתר, שני מגדלים שיתנשאו לגובה של 1,665 רגל עם דמיון למגדל אייפל בפאריז. על פי התוכנית, יקיפו לא פחות משמונה מגדלי משרדים את הפארק המרכזי, כולל בית מלון, בעלות כוללת של כ-800 מיליון דולר.

באופן מפתיע, נבחרת החלומות של ניו יורק, קבוצתו של ריצ'ארד מאייר, אחד האדריכלים החשובים בעולם, שהציגה תוכנית עתידנית בהחלט, לא נבחרה. על פי ההצעה שלהם, ייבנו חמישה מגדלי זכוכית בגובה של 335 מטר שיחוברו ביניהם, וייצרו צורה של איקס-מיקס-דריקס.

לאחרונה הועלו מספר הצעות לגבי הפתרון החילופי של מרכז הסחר העולמי. בין היתר, דובר על הצעתו של לארי סילברסטיין, היזם העומד בראש הקבוצה שחכרה את מגדלי התאומים שחרבו לתקופה של 99 שנה. "תהיה זו הטרגדיה של הטרגדיות", אמר סילברסטיין, "אם לא ייבנו מחדש מגדלים באתר". היזם היהודי מכיר מקרוב את הבנייה במנהטן, לאחר שבנה בשנת 1987 את בניין מרכז הסחר העולמי מספר 7, בן 47 הקומות. על-פי ההסכם שחתם סילברסטיין, חודש אחד בלבד לפני מתקפת הטרור, ישלם היזם מדי שנה 124 מיליון דולר דמי שכירות עבור החכירה. לו גם ניתנת הזכות לנסות ולהקים במקום אלטרנטיבה. מרכז הסחר העולמי והבניינים שנפגעו סביבו, הכילו שטח של 13-15 מיליון רגל רבועה, ועלות הבנייה מחושבת על-פי 300 דולר לרגל רבועה.

סילברסטיין עצמו שיגר מספר ימים לפני החלטת הוועדה מכתב נזעם בו הוא טען, בין היתר, כי אף אחת מההצעות שהוגשה, לא ראויה, מאחר והיא אינה עומדת בקונספט הכללי של התוכניות, כפי שהועלו לראשונה.

אם כן, ההצעה הזוכה על פי ועדת הבחירה, אמורה לכלול, בין היתר, פריסה של הקונספט הכללי של גראונד זירו, כולל תחבורה וכמובן אתר הזיכרון שיהווה חלק בלתי נפרד מהקומפלקס החדש.

בהחלטה של הוועדה הבוחרת נאמר, בין השאר, כי אף תוכנית בשלב זה אינה מושלמת ויהיה צורך לתקן אותן. לדברי הוועדה, לא יהיה צורך בשינוי הקונספט של התוכנית, אך בין השינויים הדרושים, יהיה צורך בהגבהת אתר הזיכרון בהצעת סטודיו ליבסקינד והורדת גובה המגדלים בהצעת קבוצת Think.

על ההצגה הגדולה של איגוד דרום מנהטן העיב כאמור מכתבו של סילברסטיין, שנשלח בתפוצה רחבה מאוד. חבר מועצת המנהלים של האיגוד אמר, כי הוא מופתע ממכתבו של סילברסטיין, שהיה לדבריו מעורב בכל התהליך והוא ראה את כל התוכניות בטרם הוצגו. למרות דבריו של סילברסטיין, כי התוכניות לא כוללות מספיק שטחי משרדים, התוכנית דווקא עמדו בתנאי הסף של איגוד דרום מנהטן ואף הציעו שטחי משרדים ומסחר גדולים יותר.