כשבועיים לאחר הפיצוץ בצינור השפד"ן ביפו, וגילוי המגרעת בצינור, שאורכה כארבעה מטרים, טרם נמצא חומר התיקון המתאים לצינור.
הנהלת השפד"ן מסרה, כי היא מקיימת התייעצויות עם מומחים מהארץ ומחו"ל באשר לחומר שבו ניתן למלא את המגרעת, אך בשל חוסר הניסיון העולמי בתיקון צינורות העשויים אסבסט ובטון, מתקשים המומחים למצוא את הפתרון האופטימלי.
מאז שנות ה-80, ולאחר שהתגלו הנזקים הסביבתיים שעלולים לגרום סיבי האסבסט, השימוש בצינורות אלה נפסק כמעט לחלוטין, ולכן אין בעולם ניסיון מצטבר בנושא זה.
מומחי השפד"ן ומומחי הטכניון שוללים את האפשרות להחדיר שרוול לתוך הצינור, שכן שרוול כזה יקטין את קוטר הצינור ויגדיל את הלחץ שבו, ולפי שעה כל חומרי המילוי נמצאו כלא מתאימים.
בשל התקלה המתמשכת, ממשיך איגוד ערים דן להזרים כ-30% משפכי תל-אביב לים התיכון, ואילו 70% מהשפכים מוזרמים למתקן השפד"ן בראשון לציון, באמצעות אחד מהצינורות. בעקבות הפעלת הצינור החלופי, מוזרמים גם רוב המוצקים לאתר השפד"ן, ואינם מגיעים לים הפתוח כמו בימי ההזרמה המלאים.
הזרמת המוצקים לים עוררה ביקורת ציבורית רבה, לאחר שהתברר שלים מגיעים מוצקים כגון מוצרים סניטריים, בקבוקים ואף פגרי בעלי חיים. מוצקים אלה הגיעו לצינור השפד"ן, בין השאר גם באמצעות צינורות התיעול. עתה, משהוחל בהזרמת השפכים לראשון לציון, מופנים המוצקים לאתר השפד"ן.
הנהלת השפד"ן מסרה עוד, שלאחר סיום המשבר הנוכחי תדון מועצת השפד"ן בהחלפת הקו כולו, וזאת לאחר שמומחי הטכניון, ובראשם פרופ' הלל רובין, התריעו על כך שקו האסבסט מסוכן לבריאות הציבור, ולכן יש להחליפו במהירות האפשרית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.