מיתון בענף הנדל"ן בגרמניה: המשקיעים המקומיים מציצים החוצה

לאור התחזקותו של האירו, הגדילו משקיעים גרמניים את החשיפה לנכסים בצפון אמריקה ומדינות מחוץ לגוש האירו

מצבה של הכלכלה הגרמנית בכי רע, ושוק הנדל"ן המקומי סובל משפל שלא נראה כמותו זה מספר שנים.

שנת 2002 היתה בין השנים הקשות של השוק, ומעטים הפעילים בו אשר צופים שינוי משמעותי במהלך השנה הנוכחית. כתוצאה מכך, מחפשים משקיעים מקומיים אלטרנטיבות אחרות בשווקים זרים, שיניבו להם תשואה עדיפה על התשואה בגרמניה.

בחודשים האחרונים, לאור התחזקותו המשמעותית של האירו מול הדולר, הגדילו משקיעים גרמנים רבים את החשיפה שלהם להשקעות נדל"ניות בחו"ל, ורכשו מספר רב של שטחים מסחריים במדינות אירופאיות מחוץ לגוש האירו, ובצפון אמריקה.

סיבה נוספת לכך שמשקיעים גרמנים מעדיפים לאחרונה לרכוש נדל"ן בחו"ל היא התשואות הגבוהות בצפון אמריקה, ביחס לאלו שניתנו בגרמניה. במקומות שונים בארה"ב ניתן להשיג תשואה של כ-9-8% על נכסים נדל"נים, בעוד שבגרמניה התשואה הממוצעת היא 5%-4%.

כמו כן, גורם נוסף שמעודד את זרימת ההשקעות מחוץ לגרמניה, הוא חוק חדש שחוקק ביולי 2002, לפיו קרנות יכולות להשקיע עד כ-10% בפרוייקטים מחוץ לגוש האירו.

הכלכלה הגרמנית הציגה אשתקד את הביצועים הגרועים ביותר מאז תחילת שנות התשעים. הצמיחה בכלכלה הגדולה ביותר באירופה הסתכמה בשיעור מצומק של 0.2% בלבד, והתחזיות לשנה הקרובות אינן ורודות במיוחד.

רבים תולים את האשמה במתיחות בעיראק, ובהאטה הכלכלית בעולם, אך גם להתחזקות האירו ולרמת המיסים הגבוהה במדינה יש תרומה משמעותית למצבה המדשדש של הכלכלה המקומית.

בברלין ובמדינות מזרח אירופה, התלויות בכלכלה הגרמנית, חוששים כיום מסחרור דפלציוני בגרמניה, שיביא אותה למצב דומה לזה שחווה יפן.

נציין, כי המצב בגרמניה עלול אף להיות קשה יותר מיפן, היות והבנק האירופאי הוא זה שקובע את המדיניות המוניטרית בגוש, ועליו להחליט לקחת בחשבון מדינות רבות ואינטרסים שונים, שלא תמיד עומדים בקנה אחד עם המצב בגרמניה.

גורמים בשוק הנדל"ן הגרמני ממליצים למי שבכל זאת בוחר להשקיע בתחומי גרמניה, להתמקד בהשקעה בערים הגדולות שבהן עדיין יש ביקוש לדירות ולשטחים משרדיים.

עם זאת, התשואה מנכסים בערים המרכזיות ירדה בשנתיים-שלוש האחרונות, בין היתר, בשל העובדה שחברות אשר נהגו לשכור עבור בכירים דירות לטווח קצר, נכנסו לקשיים כלכליים וחדלו מלספק בונוסים בדמות דירות פאר להנהלה הבכירה.

בהתייחסות לערים ספציפיות ניתן למנות את פרנקפורט, מינכן, שטוטגארט, דיסלדורף, המבורג וקלן כערים המרכזיות שימשיכו להוות מוקד אטרקטיבי לעסקים בשנים הבאות, ומחירי הנדל"ן בהן אינם צפויים ליפול באופן חד.

גורם שתומך בהערכה זו היא הירידה בשנים האחרונות בהתחלות הבנייה בערים המרכזיות - ירידה שהגיעה לאחרונה לשפל והיא עשויה לצמצם הפער בין ההיצע לביקוש ולהביא לעליות מחירים.

לעומת זאת, התחזיות לגבי שוק הנדל"ן בברלין אינן כה אופטימיות, ולמרות שהמחירים בעיר כבר נפלו באופן משמעותי, הם עשויים להמשיך לרדת גם בתקופה הקרובה.

בניינים בני מספר קומות הנקראים ZINSHAUSER , המכילים 8 עד 20 דירות, נחשבים להשקעה אטרקטיבית מאוד בגרמניה. בפרנקפורט הם הפכו להיות מצרך מבוקש, בעוד שבערים כמו דיסלדורף, ברלין והאנובר ההיצע עדיין גבוה ומחירם נמוך.

מחירי הקנייה של דירות מסוג זה נעים בטווח שבין 300 אלף ל-1.5 מיליון אירו, ובמונחי מטר מרובע מדובר ב-500 עד 2,000 אירו למטר רבוע.

רכישת נכס בגרמניה אינה מוגבלת רק לאזרחי המדינה, אך רכישת דירה במדינה אינה מזכה את הרוכש באזרחות או באפשרות הגירה אל המדינה.

הבנקים המקומיים מעניקים לרוב משכנתאות בשיעור של 70%-60% מההשקעה, והענקת משכנתאות בשיעור הגבוה משיעור זה הפכה להיות נדירה בשנים האחרונות, והיא מצריכה שיעבוד של בטחונות עלי ידי המשקיע או החברה הרוכשת.