יו"ר פדרל ריזרב, אלן גרינספן, הזהיר אתמול (ג'), כי מתחילה להסתמן מגמת התקררות בשוק נדל"ן מגורים בארה"ב, וכי מגמה זו עלולה להשפיע לרעה על הצריכה הפרטית, הקטר שמניע כשני שלישים מהכלכלה האמריקנית.
בנאום שהועבר בווידיאו לכנס בנקאים בפלורידה ושנוסחו חולק לכתבים בוושינגטון, אמר גרינספן, כי העליות הגדולות שנרשמו בשנים האחרונות בשווי בתי מגורים בארה"ב צפויות להתמתן ב-2003. במקביל, לא מן הנמנע שיואטו הירידות בשערי ריביות המשכנתאות, שחלקן כבר ירדו לרמה שנעה סביב 5.5%.
ריביות המשכנתאות הנמוכות האיצו רכישות בתים ותרמו לעליות החדות בשוק נדל"ן מגורים. כך, למשל, בערים מסוימות, בתים שנרכשו בכ-150 אלף דולר ב-1999 נמכרים עתה ביותר מ-300 אלף דולר. עליות כאלה לא יירשמו כנראה בעתיד הקרוב.
העלייה בשווי הבתים איפשרה למשפחות רבות לחתום על משכנתא שניה, כלומר לקבל הלוואה גדולה, או קו אשראי פתוח, שנסמכו על השווי המוגדל. זמינות האשראי מבוסס הנדל"ן נתנה דחיפה משמעותית לצריכה הפרטית והיתה אחד הגורמים שמנעו את הידרדרות המשק חזרה למיתון, נוכח הירידה בהשקעות העסקים. בלימת העליות בשווי הבתים עלולה אפוא להביא להאטה בצריכה הפרטית ולהכביד עוד יותר את הנטל על המשק, שנאלץ להתמודד עם מחירי אנרגיה מאמירים, העדר צמיחה בשוק העבודה וחששות מפני המלחמה עם עיראק.
ההאטה בצריכה הפרטית עלולה להיות גדולה יותר אם ריביות המשכנתאות יתחילו לעלות, אך דבר זה יקרה רק אם החברות יחדשו את ההשקעות בתשתיות עסקיות. הזרמת כספי החברות למשק תיתן לכלכלה דחיפה חזקה. זו תסייע לה להתגבר על אובדן הצריכה הפרטית שינבע מהעלייה האפשרית בריביות המשכנתאות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.