גרינספן מזהיר: קצב עליית שווים של בתי מגורים בארה"ב צפוי להתמתן ב-2003

במקביל, לא מן הנמנע שיואטו הירידות בשערי ריביות המשכנתאות, שחלקן כבר ירדו לרמה שנעה סביב 5.5%

יו"ר פדרל ריזרב, הנגיד אלן גרינספן, הזהיר בשבוע שעבר, כי מתחילה להסתמן במשק מגמת התקררות בשוק נדל"ן מגורים בארה"ב, וכי מגמה זו עלולה להשפיע לרעה על הצריכה הפרטית במשק, הקטר שמניע כשני שלישים מהכלכלה האמריקנית.

בנאום שהועבר בווידיאו לכנס בנקאים בפלורידה ושנוסחו חולק לכתבים בוושינגטון, אמר גרינספן, כי קצב העליות הגדולות שנרשמו בשנים האחרונות בשווי בתי מגורים בארה"ב צפוי להתמתן ב-2003.

במקביל, לא מן הנמנע שיואטו הירידות בשערי ריביות המשכנתאות, שחלקן כבר ירדו לרמה שנעה סביב 5.5%.

ריביות המשכנתאות הנמוכות האיצו רכישות בתים במשק, ותרמו לעליות החדות בשוק נדל"ן מגורים. כך, למשל, בערים מסוימות, בתים שנרכשו בכ-150 אלף דולר ב-1999 נמכרים עתה ביותר מ-300 אלף דולר. עליות כאלה לא יירשמו כנראה בעתיד הקרוב.

העלייה בשווי הבתים איפשרה למשפחות רבות לחתום על משכנתא שנייה, כלומר לקבל הלוואה גדולה, או קו אשראי פתוח, שנסמכו על השווי המוגדל של הנכס.

זמינות האשראי מבוסס הנדל"ן נתנה דחיפה משמעתית לצריכה הפרטית, והיתה אחד הגורמים שמנעו את הידרדרות המשק חזרה למיתון, נוכח הירידה בהשקעות העסקים.

בלימת העליות בשווי הבתים עלולה אפוא להביא להאטה בצריכה הפרטית ולהכביד עוד יותר את הנטל על המשק, שנאלץ להתמודד עם מחירי אנרגיה מאמירים, היעדר צמיחה בשוק העבודה, וחששות מפני המלחמה עם עיראק. ההאטה בצריכה הפרטית עלולה להיות גדולה יותר אם ריביות המשכנתאות יתחילו לעלות, אך דבר זה יקרה רק אם החברות יחדשו את ההשקעות בתשתיות עסקיות.

הזרמת כספי החברות למשק תיתן לכלכלה דחיפה חזקה. זו תסייע לה להתגבר על הירידה בצריכה הפרטית שתינבע מהעלייה האפשרית בריביות המשכנתאות.

הבנק המרכזי מעדיף שהכלכלה תישען יותר על השקעות החברות מאשר על הוצאות הצרכנים. "למען האמת, ככל שהצמיחה תוסיף להישען על מגזרי הדיור והרכב, כך יהיה מצב המשק מסוכן יותר", אמר יו"ר זרוע פדרל ריזרב בסן פרנסיסקו, רוברט פארי, שצוטט בוול סטריט ג'רנל.

העיתון כותב, כי המועצה המוניטרית של הפדרל ריזרב תותיר ללא שינוי את ריבית הבסיס במושבה הבא, ב-18 במארס. השער הנוכחי הוא 1.25% - הרמה הנמוכה ביותר מזה 41 שנה.

ראשי ה'פד' צפויים להמתין עד שתתבהר תמונת המלחמה הצפויה עם עיראק. הבנק המרכזי מאמין, שיש עדיין בידו אמצעים להאיץ את הכלכלה, אם יתעורר צורך בכך, למשל, במקרה של התארכות המלחמה.