ניו-דלהי: הפגת המתיחות עם פקיסטאן עוררה את השוק

שוק המשרדים

מבני משרדים חדשים הושלמו דווקא מחוץ למרכז העסקים הראשי של בירת הודו: ברובע הרביעי של איזור גורגאון הושלמו בסוף 2002 משרדים בשטח של 320 אלף רגל רבועה (30 אלף מ"ר) בדרגת איכות גבוהה. מדובר בהשלמת בניית Towers ,DLF Center Court K1 ו- Ascent. הקלת המתח בגבול הודו-פקיסטאן, שהשפיע במיוחד על ניו-דלהי הצפונית, גרם לתפנית חיובית בסקטור העסקי בדלהי. חברות IT ו-BPO חידשו את תוכניות ההרחבה שלהן בעיר. עם זאת, רוב הביקושים החדשים הופנו לאיזור גורגאון, שמשך אליו לא פחות מ-60% מסך השטחים החדשים המושכרים בסוף שנת 2002.

עיסקאות בולטות במרכז העסקים הראשי של ניו-דלהי, איזור הקונאט-פלייס, כללו את סטאר טי.וי ותאגיד קונטיינר אוף אינדיה. לגבי שיעור התפוסה, בסוף 2002 נמשכה המגמה של עלייה בתפוסת משרדים מדרגת גרייד A במרכז העסקים הראשי, שעמדה על 62.2%. באיזור גורגאון נרשם קיפאון בשיעור התפוסה, לאור השלמת הפרויקטים החדשים.

לגבי השקעות זרות בשוק המשרדים - בסוף 2002 נרשמו מספר השקעות קטנות, אך לא דווח על אף השקעה משמעותית. מחירי השכירות הממוצעים עמדו על 12,920 רופי למ"ר לשנה (22 דולר למ"ר לחודש).

השוק המסחרי

פעילות רבה נרשמה בשוק המסחרי בניו-דלהי כמעט בכל הסקטורים והשווקים. כתוצאה מכך, מרכז העסקים אנסאל פלאזה בדרום העיר הגדיל את שיעורי התפוסה שלו בכמעט 10%, לאחר כניסתן של חברות אסאר, בריסטה, בייביס ורשת מירצ'י. לייף-ספרינג, בוטיק בריאות, שכר 5,500 רגל רבועה במרכז החדש שנפתח, אלאנקאר קומפלקס. במרכז העסקים הראשי נכרה פעילות מצד חברות מזון ומשקאות, כגון רשתות ראש-הוואור ובננה ליף.

הביקושים בשוק המסחרי לא איחרו להשפיע על המחירים: מחיר השכירות במרכזים מסחריים חדשים, שהושלמו לאחרונה באיזור גורגאון, עלה ב-5% ל-95 רופי לרגל רבועה לחודש. בנוידה'ס סקטור 18 הביקושים הגבוהים העלו את המחירים ל-150 רופי לרגל רבועה לחודש, ובקניון החדש SAB נרשמו מחירים של 90-75 רופי בהתאמה.

פעילות השקעה נכרה בעיקר בפרברים, ורכישות שטחים מסחריים נעשו ברמות מחירים של 8,000 רופי לרגל רבועה בקניונים באיזור גורגאון, ו-12 אלף רופי בהתאמה בנוידה. שיעור התפוסה הממוצע עמד על 87.5%.

שוק מגורי היוקרה

גם בשוק מגורי היוקרה נרשם שיפור בסוף שנת 2002, הודות לירידת המתח הבטחוני בין הודו לפקיסטאן. איזור מגורי היוקרה המועדף נותר ואסאנט ויהאר בדרום דלהי, ובו שוכרים בעיקר עובדים בכירים בחברות זרות. העלייה בביקוש לא איחרה להשפיע על המחירים: דירות באיזור גורגאון התייקרו ב-17%, מ-30 אלף רופי לחודש ל-35 אלף רופי (כ-700 דולר), לדירת ארבעה חדרים סטנדרטית בשטח של 200 מ"ר. עליית מחירים נרשמה גם בואסאנט.

שיעורי ריבית נמוכים והטבות מס אטרקטיביות המשיכו למשוך משקיעים לרכוש דירות יוקרה להשקעה. בתחום ההשקעה נרשמה בסוף 2002 עלייה של 20%-15% בפעילות בגורגאון, בעיקר ע"י הודים המתגוררים במערב.