אל סלבדור, גואטמלה ובליז: ניסיונות להציג יעדי השקעה איכותיים

כמו מדינות מרכז אמריקה אחרות, הכלכלה וענף הנדל"ן מחפשים אחר המשקיע המערבי

שלוש מדינות במרכז אמריקה נחבאות אל הכלים לעומת שכנותיהם הרועשות יותר, למרות שגם להן יש מה להציע, שוב תוך נקיטת כל אמצעי הזהירות הרגילים.

אל סלבדור, בליז וגואטמלה שבעות תהפוכות ומלחמות אזרחים המונהגות על ידי חונטות צבאיות. ראשי המדינה שמו להם למטרה לשנות את הכיוון ולהביא את המשקיעים הזרים פנימה, עדיף מכיוון צפון, אבל גם משקיעים אירופאים יתקבלו בברכה.

השוק באמריקה הלטינית הוא אולי אחד השווקים האניגמטיים ביותר בעולם. מלבד שפה ותרבות משותפת (מלבד ברזיל דוברת הפורטוגזית), לכל מדינה באיזור יש את השוק והצרכים המאפיינים משלה. לכן, קשה מאוד לבצע הכללות לגבי שוקי הנדל"ן באיזור.

דרום אמריקה עשירה במשאבי טבע ומשופעת בכוח עבודה זול, אך לעתים כוח העבודה הזול הופך עורו להיות כוח לחימה יקר ביותר בכל קנה מידה. עם זאת, עדיין זורמים מיליארדי דולרים לזירה הדרום אמריקנית, וסביר להניח שעם התרגעות הרוחות במספר מדינות מרכזיות, השוק יצבור את המומנטום שהוא כל-כך צריך.

אל סלבדור

אל סלבדור, המכונה לא פעם, ארץ הרי הגעש, אינה מפתיעה את מי שמורגל לחיים במרכז אמריקה. בדומה למדינות אחרות במרכז אמריקה, ישנם אנשים עשירים מאוד ועניים מאוד. המשטר סובל ממחלות האופייניות של האיזור, אך על פי הצהרותיו של הנשיא, פרנציסקו פלורס פרז, רוח שינוי מנשבת במדינה שזכתה בעצמאותה באמצע המאה ה-19.

אל סלבדור הנה כלכלה קטנה עם תמ"ג של 13.7 מיליארד דולר ואוכלוסייה של 6.3 מיליון נפש. נתוני סחר החוץ מצביעים על יצוא סחורות ושירותים בהיקף של 4 מיליארד דולר, ויבוא סחורות ושירותים בהיקף של כ-6 מיליארד דולר. שותפת הסחר העיקרית שלה היא ארה"ב. שיעור הצמיחה בתוצר המקומי גדל בהתמדה, וסוכנויות הדירוג הבינלאומיות רואים זאת בעין יפה, דבר הבא לידי ביטוי בדירוג האשראי של המדינה.

כמו מדינות שכנות אחרות, אל סלבדור חוותה במהלך שנות ה-80 מלחמת אזרחים שפרצה על רקע רציחתו של ארכיבישוף המדינה, אוסקר רומרו, שהודח קודם לכן על ידי החונטה הצבאית, מלחמה שהביאה להסכם שלום שנחתם בשנת 1992. איתני הטבע לא פוסחים על המדינה השוכנת לחופו של האוקיאנוס השקט, והיציבות הפוליטית במדינה הולכת ומשתפרת.

השאלה הגדולה היא, האם תצליח אל סלבדור כמו שכנותיה, הונדורס וקוסטה ריקה במשיכת משקיעים זרים? על פי הנתונים, קשה לקבוע כבר כעת מה צופן העתיד. אחד המכשולים המהותיים לפי שעה, היא מחירי הנדל"ן הגבוהים יחסית. המדינה יחסית קטנה, 21 אלף קמ"ר כמו מדינת ישראל עם מספר תושבים דומה מאוד. עובדה מעניינת היא, ששגרירות אל סלבדור היא בין הבודדות השוכנות בירושלים.

השלטון המרכזי עושה מאמצים רבים למשוך משקיעים זרים, והתוצאה היא שורה של תמריצים למשקיעים זרים דוגמת הקלות מס, בונוסים על העסקת עובדים מקומיים, הקלות בבירוקרטיה וכד'.

רוב הזרים במדינה מרכזים את עסקיהם במרכז הבירה, סאן סלבדור. המחיר עבור בית עם 3-4 חדרי שינה על קרקע של חצי אקר, מתחיל בכ-100 אלף דולר ומחירי השכירות מ-900 דולר לחודש. מעט מחוץ למרכז העיר, המחירים יורדים לרמות של 50 אלף עד 90 אלף דולר. דירות בבתי מגורים נמכרות תמורת 30 אלף דולר בממוצע, ומחירי השכירות נעים סביב 250 דולר לחודש.

המחירים מעט גבוהים יותר מקוסטה ריקה ופנמה, אך רמת החיים דומה בממוצע. על פי נתוני האו"ם, כמחצית מתושבי המדינה חיים מתחת לקו העוני. יחד עם זאת, ממשלת אל סלבדור עושה חיל, והיא הצליחה לאחרונה לגייס כספים בהצלחה בשווקים הבינלאומיים.

זאת בעת שרוב מדינות דרום אמריקה, דוגמת ארגנטינה, אורוגוואי, ברזיל וונצואלה, הנתונות במשבר פוליטי וכלכלי חמור, מתקשות לגייס הון בשווקים הבינלאומיים.

בשנה שעברה, הנפיקה ממשלת אל סלבדור בשווקים הבינלאומיים אגרות חוב בשווי של 452 מיליון דולר ל-21 שנה. תחזית הדירוג של הסוכנויות לאל סלבדור יציבה. והמדינה מסווגת על ידי הבנק העולמי כמדינה בעלת חוב נמוך.

על פי נתוני הבנק המרכזי, התוצר מתחלק במדינה בין שירותים, תעשייה, חקלאות ומחסר. האינפלציה במדינה שומרת על סטנדרטיים מערביים, ושנת 2003 צפויה להסתיים ברמה של 2% אינפלציה בלבד.

גואטמלה

גואטמלה הקטנה שבמרכז אמריקה מנסה לשרוד בין הענקים, ומספר חברות בינלאומיות ניסו להיכנס למדינה בתחום התשתיות והאנרגיה, אך חוסר יציבות של השכנים ומספר כנופיות רחוב אימתניות, פגעו קשות גם בעסקאות הללו.

כמו שכנתה מדרום, גם גואטמלה חוותה לא מעט תהפוכות ומלחמות מאז שוחררה מהשלטון הקולוניאלי הספרדי בשנת 1821, שנישל את צאצאי האצטקים. במהלך המאה ה-20, התחוללה במדינה מלחמת גרילה עקובה מדם במשך 36 שנה, שבאה לקיצה בשנת 1996 עם חתימת הסכם שלום בין הצדדים הלוחמים. הנשיא, אלפונסו אנטוניו פורטילו קבררה, הצהיר בעבר שמטרתו להצעיד את גואטמלה לעתיד מבטיח יותר.

שוק הנדל"ן במדינה המרכז אמריקנית הזו לא שונה משכנותיה. הבירה, גואטמלה סיטי, מרכזת את עיקר ההשקעות הזרות המתרכזות רובן ככולן בשירותים, חקלאות ותעשייה. רמות המחירים דומות לאלו של סאן סלבדור, ורמות הביקוש אינן גבוהות במיוחד.

בליז

בשנת 1502 גילה אותה קולומבוס, ומאז היא לא השתנתה הרבה. משתרעת על שטח כפול משטחה של ג'מייקה הסמוכה, 21 אלף קמ"ר, כשטחה של מדינת ישראל, עם אוכלוסייה בת 262 אלף איש בלבד. נתינים זרים יוכלו לרכוש במקום קרקע בקלות - למעשה, ממשלת בליז מאפשרת זאת כמעט בחינם.

המחיר נע בין 5 ל-17.5 דולר לפיסת קרקע לשנה, בהתאם לשטחה ומיקומה. בעיקרון, חכירת הקרקע מהמדינה עד לפיתוחה, ואח"כ רכישתה מהמדינה, תסתכם בכ-250 דולר.

באשר לפיתוח הקרקע, אין מדובר בבנייה של תשתיות ענק. לעתים מדובר אך ורק בניקוי השטח לשביעות רצון השלטונות. גם אם אין בונים דבר על הקרקע, אך הוכחתם לשלטונות שהשקעתם מאמץ כלשהו בטיפוח ושמירה עליה, השלטונות יותירו את הקרקע ברשותכם. העיקרון הפשוט הוא לתת את הקרקע לאדם או גוף שיעשה בה שימוש, ואם לא כך, הקרקע תעבור לאדם אחר.

מאז שנת 1667, כשכונתה בליז "הונדורס הבריטית" והיתה מושבה בריטית לכל דבר, ועד לקבלת עצמאותה המלאה בשנת 1981, לאחר מאבק בין בריטניה לגואטמלה - לא חלו שינויים מרחיקי לכת בתפיסה הכללית של תושבי המקום, כמעט כולם צאצאי העבדים שיובאו מאפריקה.

עם צפיפות של כ-10 בני אדם לק"מ, כשמחצית מהם מרוכזים בערים המרכזיות, בראשן הבירה בלומפאן ובליז סיטי (בהן חיים כחמישית מאוכלוסיית המדינה) - יש מספיק קרקעות לכולם.