מעריב: הערת "עסק חי" להד ארצי, פוטר מנכ"ל החברה רוני קליינפלד

הפסד תפעולי של 15.6 מיליון שקל לעיתון וירידה של 11% בהכנסות * קבוצת התקשורת סיימה את השנה בהפסד של 71.2 מיליון שקל * רואי החשבון של הד ארצי: "החברה אינה עומדת באמות מידה פיננסיות כלפי הבנקים"

קבוצת מעריב , בשליטת הכשרת הישוב של משפחת נמרודי, סיימה עוד שנה קשה בהפסד של 71.2 מיליון שקל לעומת הפסד של 84.3 מיליון שקל ב-2001. קבוצת התקשורת השנייה בגודלה בישראל מדווחת כי עסקיה, הן בתחום העיתונות והן בתחום מוצרי הפנאי (באמצעות החברה הבת הד ארצי) הושפעו לרעה אשתקד מירידה במכירות עקב המיתון הקשה במשק והמתיחות הביטחונית בארץ.

האטה משמעותית בענף הפרסום בעקבות אירועים אלה, הביאה לקיטון בהכנסות ממודעות בעיתון מעריב, אשר הפרסום מהווה נדבך חשוב בהכנסותיו. בהד ארצי, לה נרשמה בדוחות הערת "עסק חי", הסיבה העיקרית לירידה בהכנסות היתה הסלמה נוספת במצב הביטחוני ובתחושת הביטחון של האזרחים, אשר באו לידי ביטוי בירידה בקניות מוצרי פנאי, החרפת המיתון העמוק במשק וכן הפסקת ההפצה של מו"לים בתחום הספרים והמולטימדיה.

עיסקי העיתונות של מעריב הניבו אשתקד הכנסות של 568 מיליון שקל - ירידה של 11% לעומת 2001 המשקפת ירידה בהכנסות הן ממודעות והן מהפצה עקב שחיקת מחירי העיתונים וירידה במחיר ממוצע למנוי. במקביל לירידה במכירות חלה ירידה מתונה יותר בעלות המכר - 8.5%, עקב ירידה בהוצאות שכר ובהוצאה על נייר וחומרים, עקב ירידה בכמות הנייר הנצרכת וירידה בשיעור של 8% במחירי הנייר. הרווח הגולמי של עיסקי העיתונות עמד על 158 מיליון שקל, ירידה של כ-16%.

העיתון מעריב, שסיים את 2002 עם הפסד תפעולי של 15.7 מיליון שקל (לעומת הפסד תפעולי של 320 אלף שקל ב-2001) רשם זינוק של מאות אחוזים חל בהוצאות המימון, שעמדו על 22.3 מיליון שקל. גידול הנזקף לשחיקת עודף נכסים כספיים ועלייה בהוצאות הריבית עקב גידול בהתחייבויות לזמן קצר בניכוי מזומנים.

חלק מעריב ברווחי החברות הכלולות - מת"ב (15%) וטלעד (24%) - עמד על 16.4 מיליון שקל לעומת הפסד של 45.9 מיליון שקל ב-2001. הסיבה העיקרית לשינוי בסעיף זה היה מעבר מהפסד לרווח במת"ב, כתוצאה ממכירת מניות פרטנר על ידה וכן שינוי הטיפול החשבונאי באחזקה במת"ב שרשומה כיום כהשקעת קבע ולא על בסיס השווי המאזני.

אשר לזכיינית הערוץ השני טלעד, חברה זו סיימה את 2002 עם יציבות בהכנסות (כ-290 מיליון שקל) וירידה חדה של 28% ברווח הנקי שעמד על 11.1 מיליון שקל, כתוצאה מפגיעת המיתון והמצב הביטחוני בענף הפרסום.

מצבה של הד ארצי קשה במיוחד. החברה, שבחודשים האחרונים מתנהלים מגעים למכירתה לקבוצת קאולבקר-קמינסקי (כנגד ערבויות והמחאת הלוואות בעלים) סיימה את 2002 בהפסד של כ-50 מיליון שקל ובסה"כ הפסידה כ-120 מיליון שקל ב-3 השנים האחרונות. לחברה גרעון כבד בהון העצמי, בהון החוזר ובתזרים המזומנים מפעילות שוטפת ורואי החשבון שלה מציינים כי המשך פעילותה מותנה ביישום תוכנית רה-ארגון להבראת החברה והזרמת מימון ביניים על ידי מעריב או מכירתה של הד ארצי. עוד ציינו רואי החשבון כי הד ארצי אינה עומדת באמות מידה פיננסיות כלפי בנקים ולפיכך קיימים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה כ"עסק חי" במידה ומכירתה - לקבוצת קאול-בקר-קמינסקי - לא תצא לפועל.

בהד ארצי מונהגת מזה מספר חודשים תוכנית רה-ארגון דרסטית הכוללת ביצוע שינוי מיבני ואירגוני, במסגרתו אוחדו מחלקות וצומצם באופן משמעותי כוח האדם בחברה (קיצוץ הוצאות הנאמד בכ-9 מיליון שקל לשנה). בנוסף, מצומצמות עלויות הייצור וההפקה הגבוהות בתחומי המוסיקה, הוידאו והספרים. נכון להיום, מדווחת מעריב, מתנהלת תוכנית ההבראה בהתאם ליעדים. הצלחה ביישום התוכנית והזרמת מימון בינייים ע"י בעלי המניות, הם המפתח להמשך פעילותה של הד ארצי.

מעריב והכשרת הישוב הגדילו מאז תחילת השנה את היקף ההלוואות להד ארצי, העומדות כיום על כ-45 מיליון שקל (25.5 מיליון שקל הכשרה ו-22.1 מיליון שקל מעריב). בנוסף, ערבות השתיים לחובות הד ארצי כלפי הבנקים בסכום של 28 מיליון שקל (23 מיליון שקל הכשרה ו-5 מיליון שקל מעריב). להד ארצי גם יתרת חוב שוטפת של 13.5 מיליון שקל למעריב.

הכנסותיה של הד ארצי אשתקד עמדו על 170 מיליון שקל, ירידה של 18% לעומת המכירות ב-2001 כשמעל מחצית מהירידה במכירות הינה ברשת חנויות התקליטורים טאואר ריקורדס. בנוסף למיתון ולמצב הביטחוני, תרמו לירידה במכירות גם סגירתן של מספר חנויות טאואר.

עלות המכר של החברה ירדה בשיעור מתון יותר, של כ-13% ושחקה את הרווחה גולמי ששיעורו עמד על 15% אשתקד לעומת 29% בשנת 2001. הסיבה העיקרית לירידה בשיעור הרווח הגולמי הינה מספר הפקות במוסיקה אשר לא כיסו את ההשקעה, אשר הגדולה והעיקרית בהם היתה הפקת תקליטו האחרון של שלמה ארצי, "צימאון", בו הושקעו ככל הידוע כ-5 מיליון שקל.

הוצאות המכירה והשיווק של הד ארצי ירדו אף הם ב-13% ומבטאות ירידה בכל סעיפי ההוצאות למעט גידול בסעיף פרסום ברשת טאואר, קמפיין שהתנהל ברבעון הראשון אשתקד מבלי להניב תוצאות. מכירת מניותיה של הד ארצי ברשת צומת ספרים אשתקד, הניבה לה רווח הון של 2.7 מיליון שקל. מאידך, רשמה הד ארצי הוצאות מס של 9 מיליון שקל עקב הפחתה של יתרת מיסים נדחים.

ועם כל זה לא מספיק הרי שבתחילת החודש שעבר הודיעה חברת וורנר העולמית על אי חידוש ההתקשרות עם הד ארצי בשנת 2003. הפסקת ההתקשרות עם וורנר, שהד ארצי היתה הזכיין הבלעדי שלה משך 22 שנים, צפויה להשפיע לרעה באופן משמעותי על תוצאות פעילותה של החברה בשנה הקרובה. הד ארצי, שעברה סדרה של זעזועים בעמדות ניהול הבכירות בתקופה האחרונה, מנוהלת החל מחודש נובמבר ע"י רוני קליינפלד, שעבר לתפקידו הנוכחי מיד לאחר שפרש מתפקיד מנכ"ל החברה האם, מעריב, ככל הידוע על רקע חילוקי דעות עם הבעלים, עופר נמרודי. היום נודע כי לקליינפלד ניתנה הודעה מוקדמת לפיה יסיים את תפקידו בהד ארצי בעוד 6 חודשים.