שוק המשרדים
התאוששות נרשמה בשוק המשרדים של בומביי, עיר העסקים הראשית והגדולה בהודו, בסוף שנת 2002. פעילות ההשכרה של משרדים במרכז העסקים הראשי של העיר גברה, כמו גם בדרום העיר. סך תוספת התפוסה נטו של משרדים מדרגת A ו-B הסתכם ברבעון השלישי של 2002 ב-60 אלף רגל רבועה. השוכרים הגדולים היו סוויס אינטרנשיונל, הקונסוליה הסינית, סטאר טי.וי ומספר חברות ביטוח.
המגמה של מעבר לפרברי בומביי הצטננה במקצת, בעקבות נכונות בעלי הבתים לפתוח חוזים קיימים ולנהל מו"מ על הפחתה בשכ"ד. למרות זאת, הפרברים עדיין מושכים כ-60% מסך השכירויות החדשות בעיר. שיעור התפוסה של משרדים ברחבי העיר השתפר במהלך הרבעון, מ-82% ל-84% תפוסה. האיזורים הפופולריים ביותר לאחרונה רשמו עלייה משמעותית של 10% תפוסה - וורלי, פארל ופראבהאדבי.
הסיבה לעלייה בהיקף העיסקאות ושיעור התפוסה היא ירידת המחירים: משרדים מגרייד A במרכז העסקים הראשי רשמו ירידה של 14% במחיר בממוצע, בעיקר כתוצאה מפתיחת חוזים קיימים, ועמדו על 15.5 אלף רופי למ"ר לשנה. עם זאת, המחירים בפרברים יציבים יותר, משום שהם נמוכים כבר ב-50% מהמחירים במרכז העסקים הראשי.
השוק המסחרי
הפרויקט המסחרי הגדול ביותר שנבנה כיום בבומביי הוא "סופרמול", קניון בשטח 250 אלף רגל רבועה שבונה קבוצת רהג'ה. השלמת הפרויקט צפויה בסוף 2003.
עיסקאות רבות נרשמו באחרונה באיזורים שהפכו לפופולריים בקרב רשתות השיווק: רואוד ובריץ' קנדי. קניונים נוספים שבבנייה גם הם מעוררים עניין רב עוד לפני השלמתם, כגון קניון רונוואל שבאיזור מולונד במערב העיר.
מחירי נכסים מדרגת פריים שמרו על יציבות הודות להיצע מוגבל. בפרברים ממערב לעיר נשמרה רמת מחירים של 230 רופי לרגל רבועה לחודש. בדרום העיר, באיזור קולאבה, נרשמה עליית מחירים של כ-8% בממוצע, ל-175-130 רופי לרגל רבועה לחודש, גם כן כתוצאה מהיצע קטן מהביקוש.
השקעות משמעותיות בשוק המסחרי בבומביי לא נרשמו לאחרונה. משקיעים חוששים מהעלות הגבוהה של ההון. עם זאת, משקיעים אינדיבידואלים קטנים רכשו שטחים קטנים בקניונים החדשים - רונוואל וסיטימול.
שוק מגורי היוקרה
לאחר תקופה של קיפאון בשנת 2002, פעילות הבנייה למגורי יוקרה צפויה להתגבר, בעיקר באיזורים הטובים של דרום ומרכז בומביי. 35 בנייני דירות יוקרה צפויים להיבנות ברובע המגורים שבין מאלאבר הילס והאג'י עלי.
פעילות השכירות הוגבלה בעיקר לאיזורים שמחוץ למרכז העיר הרועשת והצפופה: גורגאון, אנדהרי ופוואי. יזמים ריכזו את מאמצי השיווק שלהם בקרב חברות שעברו למעון חדש, עבור עובדיהן הבכירים. למרות שיזמים הסכימו להעניק הטבות שונות לדיירים, כגון חברות במועדונים ומערכת גיבוי לחשמל (בהודו ישנן הפסקות חשמל תכופות) - לא נרשמו הנחות של ממש בדמי השכירות. דמי השכירות הממוצעים לדירות יוקרה נותרו יציבים, בסביבות 135 עד 160 רופי לרגל רבועה לחודש (עד 3,000 דולר לחודש לדירת 100 מ"ר!).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.