ארה"ב: עלייה חדה ומדאיגה בלקיחת הלוואות כנגד ערכי הבתים

בעלי בתים גייסו אשתקד יותר מ-130 מיליארד דולר - גידול של כמעט 100% לעומת שנת 2001

לקיחת הלוואות של אמריקנים כנגד ערך בתיהם הגיעה באחרונה לרמות מדאיגות, ומביאה עורכי דין רבים המתמחים בפשיטות רגל להזהיר את הציבור מכך, שאנשים רבים עלולים לאבד את בתיהם.

בעלי בתים גייסו אשתקד יותר מ-130 מיליארד דולר באמצעות הלוואות כנגד שווי הבתים (HOME EQUITY LOANS) וקווי אשראי, גידול של כמעט 100% לעומת שנת 2001, מציין הבנק המרכזי האמריקני.

עלייה חדה זו בלקיחת הלוואות מתרחשת כאשר מחירי הבתים ברחבי ארה"ב עדיין יקרים ביותר, בעקבות העליות החדות בשנים האחרונות בשוק הדיור.

כל עוד ערכי הבתים שלהם ממשיכים לעלות, לווים המתקשים בהחזרי תשלומי המשכנתא או התחייבויות אחרות יכולים לקחת הלוואות נוספות או למכור את בתיהם תמורת סכומים גבוהים יותר ממה שהם חייבים. ואכן, בהיקף ארצי, עדיין לא רואים עלייה משמעותית בפיגור בהחזרי הלוואות שנלקחו כנגד ערכי הבתים.

אולם באזורי דרום מזרח ארה"ב ובמערב התיכון, היכן שמחירי בתים החלו לרדת במקצת, מתחילים לראות עלייה במספר ההלוואות האבודות שנלקחו כנגד ערכי הבתים, ועורכי דין מדווחים על לקוחות שלהם שנאלצו לוותר על בתיהם לטובת הבנקים. "אני מייצגת כיום מספר גדול של לקוחות שאיבדו את בתיהם", אמרה ברברה מאי, עורכת דין מסנט פול, מיניסוטה, המתמחה בפשיטות רגל. רבים מלקוחות אלה לקחו הלוואות כנגד ערך בתיהם בנוסף למשכנתאות הקיימות שלהם. "אנו פשוט קבורים תחת מבול של עיקולים", היא הוסיפה.

עורכי דין מזהירים שתופעה זו עלולה להתפשט לחלקים אחרים של ארה"ב, כאשר מחירי הבתים יירדו, או המשק לא יתאושש.

הלוואות כנגד ערך בתים או קווי אשראי הן אמצעי טוב לפרוע חובות לחברות כרטיסי אשראי, מאחר ושיעור הריבית עליהם היא כמחצית מזו שגובות חברות כרטיסי האשראי. כמו כן, הריבית על הלוואות כנגד ערכי בתים מוכרת כהוצאה לצורכי מס, בעוד שהריבית על חובות לכרטיסי אשראי אינה מוכרת.

הפדרל ריזרב האמריקני מציין שחלק ניכר מההלוואות על חשבון ערכי הבתים מופנה להחזרי הלוואות של כרטיסי אשראי, המאופיינות בריבית גבוהה. יותר ממחצית מכספים אלה בא מקווי אשראי של בנקים וגופי חסכון אחרים.

הבנקים היו פעילים מאוד בשלוש השנים האחרונות בהיצע קווי אשראי ללקוחותיהם. נכון לינואר השנה, סך קווי האשראי זינק בתקופה זו בכמעט פי שניים, ל-216.9 מיליארד דולר.