עיראק: בביזה הגדולה נהרסו 20% מרישומי המקרקעין

עיראקים רבים חזרו אל בתיהם שהולאמו בימי סדאם חוסין; משקיעים זרים באים

הבוזזים העיראקים שפלשו לארמונותיו של סדאם חוסין ושדדו את המוזיאון בבגדד עם כניסת כוחות הברית לתוך הבירה העיראקית לפני כחודשיים, לא פסחו גם על משרדים ממשלתיים ועל מנהל המקרקעין המקומי.

הבוזזים גרמו לנזק חמור לארכיון הרישום המקומי, שרפו קבצי מחשב, מיקרופילמים ומסמכים. גורמים בבגדד מסרו לסוכנויות הידיעות כי היקף הנזק מוערך בכ-20% מכלל הרישום הנדל"ני בעיראק.

המצב המדאיג, מוסיף אמנם למפלס אי הוודאות הגבוה ששורר במדינה בהיעדר שלטון מרכזי במקומו של הצורר העיראקי, רק שהמצב אינו כל כך נורא לנוכח העובדה שבימי סדאם כמעט כל הקרקעות במדינה היו בשליטתו של הנשיא.

עם עלייתה של מפלתה הבעת' לשלטון, הולאמו 90% מהאדמות במדינה וחוקקו חוקים שמטרתם היתה לדחוק במודע משקיעים זרים מאדמת עיראק. גם ארמונותיו הרבים של סדאם חוסין היו רכוש המדינה, ולא נרשמו אף פעם על שמו.

"כ-20% מהרישומים בעיראק נעלמו", אמר זידאן כלאפן, מנהל רישום המקרקעין בעיראק. הבוזזים שרפו לחלוטין את הארכיב המרכזי בבגדד, ופגעו במשרדים שונים בבירה.

כלאפן מעריך שיידרשו עוד מספר חודשים עד אשר ישוקם הארכיון, ובסיס הנתונים יחזור לקדמותו בתנאי שבעלי הקרקעות הפרטיות במדינה יגיעו אל משרדי רשות המקרקעין, וישחזרו את מה שאבד, ובתנאי שהאמריקנים יזרימו את הכספים הנחוצים למחלקת רישום המקרקעין. "מדובר בעבודה רבה שתידרש זימון ועדות שונות, ותארך לפחות שלושה חודשים" הוסיף כלפאן.

כיום נכסים נדל"נים משמשים כערובה המרכזית לקבלת ערבויות בעיראק. לשוק המקומי היתה עדנה לקראת פרוץ המלחמה וההערכות, לפיהן החלפת משטרו של סדאם חוסין יביא לשיפור ברמת החיים ובמצב הכלכלי במדינה, טרם מומשו.

יחד עם זאת, רגע לפני שהחלו כוחות הברית להפציץ את עיראק, החליט חוסין להנמיך את המיסוי הנדל"ני, ותרם בכך להתעוררות מסוימת בשוק.

בינתיים, עיראקים גולים ומספר מצומצם של גורמים זרים, החלו להביע התעניינות בנכסים נדל"נים בעיראק המחודשת, והביעו רצון להקים מרכזי קניות ובניינים חדשים. בהיעדר רישום מסודר של המקרקעין, מתבצעות בימים אלו עסקאות בעיראק על סמך לחיצת ידיים ואמון בין אנשים.

ההיסטוריה של הלאמת קרקעות בעיראק הולכת אחורה עד למאה השביעית, כאשר הכליף השני עומר שלח כוחות מוסלמים לכבוש את עיראק, ופקד על אנשיו להעביר את אדמות המדינה לנחלת הכלל.

מיד עם היעלמותו של סדאם חוסין לקחו עיראקים רבים את שלטון החוק לידיהם, ופלשו לשטחים ממשלתיים והשתלטו בחזרה על נכסים שהיו בבעלותם לפני עלייתו של סדאם לשלטון.

"מדובר בבעיה קשה. החוק מחייב לרשום כל שינוי שנעשה במקרקעין, ותפיסת נכסים נדל"נים הוא דבר בלתי נסבל", הוסיף מנהל רישום המקרקעין בעיראק.

כלאפן צופה שעם כינונה של ממשלה עיראקית חדשה על ידי האמריקנים, תתאפשר חזרתם של משקיעים זרים לעיראק, "למעט ישראלים". "עלינו לעודד השקעות ערבים באדמות בעיראק בפרט, ולאפשר השקעות זרות בכלל", הוסיף.