משרדים ברוסיה: אחד ה"בומים" המשמעותיים בענף הנדל"ן העולמי

מעבר לנהר בו ממוקם המגדל הסטליניסטי במוסקבה, בו התכנסה במשך שנים ה"חברה הסובייטית", עמלים בימים אלה פועלי בניין מסביב השעון בכדי להשלים קומפלקס משרדים נוצץ.

בהמשך הרחוב, מתנשא מגדל מודרני אחר מעל למעונות בהם גרו בכירי המשטר. בשנים האחרונות נהנית רוסיה מגל מואץ של ביקושים, בצד עליית מחירים היסטרית בשוק הנדל"ן המשרדי.

המחירים של השוק המשרדי במוסקבה נחשבים ליקרים ביותר ביחס אירופה כולה, אחרי לונדון. שיעורי התפוסה נעים סביב רמת שיא של 96%, ולפי נתונים סטטיסטים, מגיע היצעי לחצי רגל רבוע של שטח משרד לכל תושב בעיר, לעומת ממוצע של 4.6 רגל רבועה באירופה.

גורמים בשוק מעריכים שבהתחשב בכמות הקבלנים המועטה בעיר, ימשיך השוק המשרדי ליהנות מביקושים גבוהים בשנים הקרובות, ומכאן גם המחירים. מיכאל לאנג, דירקטור בסניף הרוסי של חברת הנדל"ן העולמית ג'ונס לאנג סילבר, אמר בראיון לעיתון סקוטס-מאן הסקוטי כי מדובר באחד ה"בומים" המשמעותיים בענף הנדל"ן העולמי.

"למרות כל מה שעבר השוק ב-1998 בעת המפולת הכלכלית, אנשים התחילו להבין שבכל זאת לא מדובר בשוק כל כך רע, בעיקר לאור הירידה בפעילות הכלכלית בארה"ב ובשוקי אירופה.

מי שמחשב את נתוני הביקוש שיש כיום בעיר והיקף הקבלנים שפועלים בה, יכול להבין שיש עוד פוטנציאל ענקי בשנים הקרובות, ורוסיה יכולה להוות אלטרנטיבה כדאית", אמר לאנג. נציין, אף על פי שרוסיה היא המדינה בעלת השטח הגדול ביותר בעולם, היא סובלת ממחסור בשטחי נדל"ן בעיקר במוסקבה, בה ההיצע נמוך יחסית, והעירייה שולטת בחלק משמעותי מהמבנים והקרקעות.

מנהל חברת הייעוץ ארנסט אנד יאנג הפועלת במוסקבה, מספר שעיקר הביקוש בעיר מאז המשבר הכלכלי בשנת 1998, נגרם בעיקר הודות לגורמים מקומיים ולא לפעילים זרים.

"ישנם כיום תנאים משופרים, ואנו רואים טפטוף של זרים החל מ-2001". פעילים אחרים מזכירים, כי לא מדובר בבום הראשון, וכי רוסיה כבר נהנתה מפעילות אינטנסיבית של נדל"ן גם בתחילת שנות התשעים. נציין, כי הפעילות הערה בשוק הנדל"ן המשרדי. לאחרונה הקימו מספר בנקים סקוטיים ומשפחת פלמינג קרן השקעות לגופים מוסדיים, שמטרתה להשקיע בבנייני יוקרה. הקרן שכבר גייסה 60 מיליון לירות שטרלינג (96 מיליון דולר) תמונף עד לסכום של 150 מיליון שטרלינג.

"מדובר בסכומים נמוכים בסטנדרטים אירופאים", אומר מנהל הקרן מקסים קונין. "זהו צעד ראשון לפני כניסה להשקעות מסובכות".

גורמים בשוק תמימי דעים, שהשיפור בשוק נובע מיציבות כלכלית, צמיחה ורפורמות מבניות. עם זאת מערכת הבנקאות הלא מפותחת ברוסיה מונעת ממשקיעים רבים להקים מיזמים חדשים ולא מזרימה אליהם כספים.

רמת הנזילות נמוכה מאוד וחקיקה מסורבלת הדירה את רגליהם של בנקאי השקעות זרים מלהיכנס אל המדינה. המשקיעים גם לא יכולים לגייס כספים בשוק ההון ומקרנות הפנסיה - מלבד הבנקים, אפשרויות הגיוס ברוסיה הן כמעט אפסיות.