למה בחרנו
בלי הרבה ג'אז יחצ"ני וכותרות חגיגיות, הצליחה ספקית שבבי המולטימדיה לתקשורת אלחוטית לצמוח, למרות המשבר בשוק התקשורת וחרף התפוצצותה של הבועה. השווקים בוול-סטריט לא התעלמו מהצלחתה של DSPG, והעניקו לה שווי שוק של כ-800 מיליון דולר. במהלך התקופה הזו, ההכנסות שלDSPG צמחו כמעט פי שלושה - מכ-60 מיליון דולר ב-1998 להכנסות צפויות של כ-150 מיליון דולר השנה. במקביל, בתקופה הזו צמח גם הרווח של החברה פי שלושה - מכ-8 מיליון דולר ב-1998 לרווח צפוי של כ-25 מיליון דולר, השנה.
הצמיחה בשנים האחרונות לוותה בהתייעלות מרשימה. החברה שיפרה באופן עקבי את ההכנסה לעובד, והשנה יסתכם הנתון הזה בכ-850 אלף דולר לעובד, וזו ההכנסה הגבוהה ביותר בארץ ובין הגבוהות בקרב חברות הטכנולוגיה הנסחרות בבורסה האמריקנית.
הביצועים המרשימים האלה מיוחסים, בראש ובראשונה, להחלטות האסטרטגיות הנכונות שקיבלה הנהלת החברה בשנים האחרונות, שהפכו את DSPG מחברת שבבים למשיבונים דיגיטליים, לספקית של מגוון שבבי מולטימדיה, המאפשרים תקשורת אלחוטית קצרת-טווח.
השינוי התחיל ב-1999, אז רכשה DSPG את קבוצת הפיתוח של LSI Logic בארץ, על רקע החלטתה של LSI העולמית לסגור את הסניף המקומי. במקביל רכשה DSPG את טכנולוגיית ה-RF (תדרי רדיו) של AMD. רכישות אלה התבררו מאוחר יותר כצעד אסטרטגי משמעותי, שהפך את DSPG לספקית המובילה של שבבי תקשורת אלחוטית קצרת-טווח בארצות-הברית. אבל הרכישות האלה, לבדן, לא היו מספיקות. פרט להן DSPG פיתחה מוצרים המכסים בעצם את כל תדרי התקשורת האלחוטית קצרת-הטווח, ובזכותה הואצה הצמיחה בחברה בשנים האחרונות, למרות המשבר העמוק בשוק התקשורת.
אחראים להצלחה
אלי איילון, יו"ר ומנכ"ל, שהגיע לחברה לפני כשבע שנים, הבין כבר אז שהפוטנציאל נמצא ביכולות המולטימדיה על-גבי שבב אחד. "מי שמסתכל על DSPG היום ועל DSPG של לפני חמש שנים, נוכח לדעת שזאת חברה אחרת לגמרי", אומר איילון, שמבקש בכל הזדמנות לפרגן לעובדי החברה.
איילון (60), נולד להורים איטלקים שחיו במצרים. לארץ עלה כשהיה בן תשע: "גדלתי בשכונת עולים בלוד", סיפר איילון בראיון ל"גלובס", השנה. "לא היה כלום לאף אחד. אכלנו פרוסת עוף פעם בשבוע, כשחילקו תלושים. אבל כבר אז הבנתי כמה אני מאושר להיות במדינה של יהודים. לרגע לא הרגשתי שהמדינה חייבת לי, אלא שהמדינה היא קרש-ההצלה שלי ושל כל היהודים. זה לא מובן מאליו שיש לנו מדינה, ואנחנו צריכים כל הזמן לדאוג ולטפח את זה. דאגה לעולים וקליטת עלייה היא חלק מחובתנו, ואת התפיסה הזו אימצתי כבר בילדותי".
איילון למד במסגרת העתודה הצבאית בטכניון, שירת בחיל-הים והשתחרר ב-1976 בדרגת רב-סרן. הוא עבד באלסינט 11 שנה וכיהן כסגן-נשיא. מ-1987 כיהן בתפקידי מנכ"ל בחברות שונות. הוא ניהל את טלדטה, עבר לנהל חברה ביטחונית, ואחר-כך ניהל את מנן מדיקל. ב-1996 החל לכהן כמנכ"ל DSPG.
מספרים עליו
שלמרות ההצלחה המרשימה הוא נותר צנוע ומחובר לעובדיו, מהבכיר שבהם ועד לזוטר ביותר. איילון מרבה להתנדב בפעילויות למען החברה, והוא תורם אישית ודרך החברה בכמה דרכים, לרבות השתתפות אקטיבית - העברת שיעורים לתלמידים מתקשים וחלוקת מזון לנזקקים. הוא הצליח להדביק את כל העובדים ברוח ההתנדבות הזו, ולשיטתו יש כאן שתי מטרות. הראשונה והברורה - עזרה לזולת, והשנייה - חיבור העובד לחברה. "DSPG זה לא מקום עבודה רגיל שבאים אליו, עובדים, והולכים הביתה", אומר איילון, "יש כאן אווירה אחרת. אנשים מגיעים לכאן ומשתתפים במשהו גדול, שעוזר להם להיות מלוכדים גם סביב העבודה השוטפת".
עם זאת, איילון רחוק מלהיות מנהל ותרן. הוא דורש מעובדיו עמידה בלוחות-זמנים, והוא לא נוטה להתפשר בעניין. אחרי הכול, שם המשחק הוא השקת מוצרים בזמן, לפני המתחרים, ואספקתם במועד שנקבע. על זה קמות או נופלות חברות מסוגה של DSPG, ואצל איילון אין הנחות בנושא.
מוטו ניהולי
איילון מונה שלושה כללים בולטים לניהול חברה:
הכלל הראשון הוא בנייתה לטווח ארוך. לדבריו, מתקיימת בארץ "פעילות היי-טק" אינטנסיבית, הכוללת הרבה מיזמים חדשים, הנפקות וגיוסי כספים, וזה מתבטא במספר רב של חברות ציבוריות הנסחרות בבורסות העולם. אלא שמנגד, הוא טוען שקיימת מעט מאוד "תעשיית היי-טק".
איילון בדעה שפעילות ההיי-טק, כפי שהוא מכנה את זה, יוצרת חברות שספק אם נראה אותן כאן גם בעוד 50 שנה. הוא חוזר לתקופת הבועה, שאותה הוא מכנה "תקופת ההוללות", כדי להמחיש את תפיסתו הניהולית. לטענתו, בתקופה ההיא DSPG סירבה לנפח תחזיות, לא גייסה מאות מהנדסים על פרויקטים ערטילאיים ושמרה על רווחיות. אז, טוען איילון, כשכולם היו באופוריה, התייחסו אל DSPG כאל חריגה בנוף המקומי. אולם מדיניות זו סייעה לחברה לעבור את תקופת המשבר של 2001-2002 בצמיחה מרשימה ובהגדלת מספר העובדים, באופן מחושב. "אנחנו בונים חברה לטווח ארוך", מסכם איילון, "ומנהלים צריכים לנהל את החברה, לא את המניה".
הכלל השני של איילון הוא שמירת הזהות הישראלית. בשעה שמנהלים רבים, ייתכן אפילו שבמידה של צדק, מעדיפים להצניע את הזהות הישראלית, איילון לא מתבייש לנפנף בקשר הישראלי.
ב-1995, כאשר פנתה מועצת המנהלים של DSPG לאיילון בהצעה לנהל את החברה, שהמטה שלה מוקם אז בסנטה-קלרה שבקליפורניה, איילון דחה את ההצעה. הוא בדק את החברה, והעריך שניתן להבריאה, אלא שהוא סירב לעזוב את ישראל לטובת עמק הסיליקון. שנה לאחר מכן, שוב החברה פנתה אליו, והפעם הדירקטוריון שלה קיבל את התנאי של איילון - להעביר את רוב פעילות המו"פ מארצות-הברית לישראל.
ובמה מתבטאת הזהות הישראלית, פרט למעורבות הגבוהה של עובדי החברה בפעילות חברתית בארץ? ובכן, DSPG מתגמלת את עובדיה על מה שאיילון מגדיר "תרומה למדינה". כל עובד של החברה, המשרת 14 ימי מילואים בשנה, זוכה לבונוס של אלף דולר. מי שמשרת 30 ימי מילואים בשנה זוכה לבונוס של אלפיים דולר.
הכלל השלישי של איילון, הנוגע למדיניות התגמול - ברור, נדיב ומבוסס על שלושה יסודות: השכר, המבטא לטענתו את ההיצע והביקוש למקצוע הנתון; הבונוס השנתי, שב-DSPG משתמשים בו בצורה אינטנסיבית - עד כדי שש משכורות שנתיות (כך היה ב-2002 וסביר שגם ב-2003), והאופציות, שחלוקתן, אליבא דאיילון, היא לשמור על עובדים לטווח ארוך בתוך החברה.
תגמול על ההצלחה
ההצלחה של החברה הפכה את איילון לאחד השכירים העשירים במשק. הוא מכר השנה מניות DSPG בכ-12 מיליון דולר, ונותר עם מניות ששווי השוק שלהן מוערך בכ-25 מיליון דולר.
ועוד דבר
איילון מתעקש שלא לספק תחזיות ברורות למשקיעים, אלא אם מדובר ברבעונים הקרובים. "תסתכלו מה עשינו בשנים הקודמות", הוא חוזר על דבריו למשקיעים. "ניהול חברת היי-טק הוא כמו נסיעה מהירה באוטוסטרדה. אסור לאבד את הריכוז אפילו לשנייה, כי הדבר עלול לגרום לתאונה קטלנית. בתחום הטכנולוגיה, הנוף משתנה במהירות רבה. צורכי השוק, המתחרים, הטכנולוגיות החדשות, מצב הכלכלה בשווקים השונים, שוק העבודה למקצועות הטכנולוגיים. ולכן, אני מרוצה מההצלחה שלנו, אבל מסרב להתלהב, כי בדרך נכונו לנו מהמורות. ואם זוכרים שמנהלים חברה לטווח ארוך, לא מתרגשים לא מהצלחות וגם לא מתאונות קלות".
אתגרים והזדמנויות
עד היום התרכזה DSPG בהרחבת נוכחותה בארצות-הברית, מה שהפך אותה שם לשחקנית מספר אחת בתחום הטלפונים האלחוטיים. את ההצלחה הזו החברה מעוניינת לשכפל גם לשוק האירופי.
הפריצה לשוק האירופי תתרחש - לפי תחזיותיה של החברה - במחצית השנייה של 2004. עד אז יכלול סל מוצריה גם שבבי מולטימדיה המיועדים בין השאר לטלפונים עם וידאו, מצלמות אבטחה המשדרות תמונות בפרוטוקול Bluetooth ובייבי מוניטורינג (מכשיר המאפשר להורים לצפות בילדיהם הרכים מחדרים סמוכים). המוצרים האלה אמורים להבטיח את המשך הצמיחה בארצות-הברית, אבל גם את התחלת הצמיחה באירופה.
DSPG- נתונים
שנת הקמה: 1987
תחום עיסוק: פיתוח שבבי מולטימדיה
מס' עובדים: 180, מהם 130 בישראל
בעלי מניות: קרנות ניהול של וולינגטון 8%, דויטשה בנק 7%, סיסטמטיקס פייננשל 5.3%, סיטיגרופ 4.8%
מנכ"ל: אלי איילון
שווי שוק: 800 מיליון דולר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.