גאון אגרו וקבוצת I3 מורווחים על השקעתם בצינורות המזרח התיכון בכ-108 מיליון שקל

החברה תחלק דיבידנד חריג של 30 מיליון שקל * ב-3 השנים האחרונות חילקה החברה דיבידנדים ב-95 מיליון שקל

חברת צינורות המזרח התיכון , שבשליטת קבוצת I3 וגאון אגרו , הודיעה היום על חלוקת דיבידנד חריג בהיקף של 30 מיליון שקל. בכך סוגרת קבוצת 3I וגאון אגרו 3 שנים מוצלחות ביותר בצינורות המזרח הן בהיבט של העברת החברה לפסים של רווחיות והן אם בוחנים את ההשקעה במונחי כדאיות.

גרעין השליטה בצינורות המזרח התיכון (76%) נרכש על ידי גאון אגרו ו-3I מקונצרן כור בשלהי שנת 2000 לפי שווי חברה של 107 מיליון שקל. היקף ההשקעה של שתי החברות עמד אז על 82 מיליון שקל. מאז נרכשה השליטה בצינורות המזרח התיכון חילקה החברה דיבידנדים בהיקף כולל של 95 מיליון שקל (כולל הדיבידנד שחולק היום) וחלקן של שתי החברות בחלוקת רווחים זו עומדת על כ-72 מיליון שקל.

כלומר, גאון אגרו וקבוצת I3 כיסו למעשה תוך 3 שנים 87% מההשקעה בצינורות המזרח התיכון באמצעות חלוקת דיבידנדים בלבד. כיום עומד שווי האחזקה הבורסאית בצינורות המזרח התיכון על 118 מיליון שקל (בהנחת אחזקה של 76%). במילים אחרות, מורווחות שתי החברות על ההשקעה בצינורות המזרח התיכון בכ-108 מיליון שקל, וזאת בתקופה קצרה יחסית של 3 שנים. מיותר לציין, כי גם המשקיעים מקרב הצבור הרחב זכו לראות תשואה נאה על השקעתם, לאור חלוקת הדיבידנדים הנדיבה והשיפור בתוצאות החברה ביחס לשנת 2000.

השינוי בצינורות המזרח התיכון ניכר היטב בדו"חותיה הכספיים ב-3 השנים האחרונות. אם בשנת 2000 עוד הפסידה החברה 51 מיליון שקל, הרי שכבר בשנה הראשונה לפעילותם של גאון אגרו ו-I3 היא עברה לרווח נקי של 36 מיליון שקל.

בשנת 2002 כבר רשמה החברה רווח נקי של 23 מיליון שקל ובמחצית הראשונה של השנה הרווח הנקי של החברה הסתכם ב-6.5 מיליון שקל. ראוי לציין, כי המהפך בצינורות לא נבע מהתרחבות ענפי התשתית במשק. אדרבא, בשלוש השנים האחרונות אף חלה האטה בקצב השקעות התשתית, ובעיקר בתחום תשתית צנרת המים והביוב.

המהפך בצינורות נבע בעיקר מצעדי הבראה שהופעלו ע"י בעלי השליטה החדשים, שכללו בין היתר: מיקוד הייצור בשני מפעלי החברה בצריפין ועכו, שיפור מבנה העלויות בקבוצה, השכרת נכסים עודפים (בעיקר בעכו) ומכירת שטחי נדלן עודפים. תוכנית ההבראה שהותוותה לצינורות המזרח התיכון הביאה לעלייה גם בשווייה הבורסאי של החברה. אם בשנת 2000 עמד שווי החברה על 107 מיליון שקל, הרי שהיום החברה נסחרת לפי שווי של 155 מיליון שקל - עלייה של 45% במשך 3 שנים.

יצוין, כי לצינורות כ-250 דונם, מהם כ-150 דונם פנויים. החברה צפויה לממש נדלן עודף גם בעתיד. עפ"י ההערכה השווי הנדל"ני של החברה מסתכם בכ-25 מיליון דולר. בנוסף לציפיות בחברה מהתעוררות בהשקעות בתשתיות המים והביוב, אמורה החברה ליהנות מקו צינור הגז של חברת חשמל, שההשקעה הכוללת בהקמתו צפויה להסתכם בכ-100 מיליון דולר בשנתיים הקרובות ושצינורות צפויה לשמש כספק מרכזי שלו.

מה שמעיב על השמחה בהשקעה המוצלחת בצינורות המזרח התיכון הוא חקירת רשות ניירות ערך, שנפתחה נגד בעלי השליטה בחברה. איאן נייג'ל דייוויס ואביב אלגור, מבעלי השליטה בחברה, נחקרו על ידי רשות ניירות ערך בחשד לביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד והכללת פרטים מטעים בדו"חות ובטיוטת תשקיף. על פי החשד, יצרו השניים מצג שלפיו התקבלו, כביכול, כדין אישורי האסיפה הכללית של החברה לעסקאות החברה עם בעלי השליטה.