עשר שנים אחרי שרכשה אותה מענקית ציוד הדפוס קודאק (EK) תמורת 70 מיליון דולר, מוכרת סאיטקס (SCIX) את החברה הבת, סאיטקס דיגיטל פרינטינג (SDP), בחזרה לקודאק תמורת 250 מיליון דולר. בנוסף, תקבל סאיטקס 12 מיליון דולר שנמצאים בקופת SDP, שמפתחת מכונות הדפסה דיגיטליות, כך שהתמורה הכוללת מסתכמת ב-262 מיליון דולר. סכום נאה, לכל הדעות, ומוגזם בעיני לא מעטים. אחרי הכל SDP מוכרת בכ-180 מיליון דולר בשנה ומרוויחה, בהערכה אופטימית, בין 10 מיליון ל-15 מיליון דולר בשורה התחתונה.
הסכום ששולם לבסוף, קשור אולי להתמחרות שנעשתה בשלב הסיום בין קודאק, אשר נסחרת בשווי של כ-7.2 מיליארד דולר, למתמודדת נוספת, כנראה זירוקס, וקשור גם בודאי לרצונה העז של קודאק להיכנס לתחום הדפוס הדיגיטלי, אחרי שבעצם נרדמה בשמירה ואיבדה את ההובלה להיולט פאקרד (HP). כך או אחרת, נראה שכל הצדדים מרוצים. קודאק עשויה למנף את SDP לרמת הכנסות גבוהה בהרבה, ולסאיטקס זה בהחלט סיבוב יפה. העסקה הזו גם נראית כמו שירת הברבור של סאיטקס שלאט לאט מתחסלת מנכסיה.
אחרי המימוש הזה, נותרת סאיטקס, שתרשום בעקבות העסקה רווח אחרי מס של בין 50 מיליון ל-70 מיליון דולר, עם קופת מזומנים נאה, ועם פעילות תפעולית אחת, סאיטקס ויז'ן שהמפתחת מכונות הדפסה בפורמט רחב. נכון, זאת פעילות צומחת עם רמת הכנסות של כ-100 מיליון דולר בשנה, וכנראה שבשנה הבאה תעבור ויז'ן לרווחיות משמעותית, כך לפחות מאמינים בסאיטקס. אבל, עם כל הכבוד, החזון בנוגע לסאיטקס ויז'ן כלל הרבה יותר.
זה קצת נדוש לחזור להיסטוריה הרחוקה, אבל נעשה זאת בקצרה: לפני עשר שנים נראה שסאיטקס הולכת להיות אחת ממעצמות הדפוס, וזה התבטא בתוצאות ובמחיר המניה, בין 30 ל-40 דולר. היום, אחרי הסיבוב הבאמת יפה ב-SDP המניה נסחרת בכ-5 דולר, לאחר עליה של 200% בחצי שנה.
על כל פנים, מהמהלך הזה שהוביל ויזם אבי פישר (סגן יו"ר אי.די.בי), יהנו כמובן כלל תעשיות ודיסקונט השקעות, שמחזיקות כל אחת בכ-22% מהונה של סאיטקס. כל אחת מהחברות תדווח על רווח לאחר מס של בין 50 מיליון שקל ל-70 מיליון שקל ובנוסף תבטל ההפרשה בגין ירידת ערך מניות סאיטקס בסך של כ-40 מיליון שקל. חלק מהרווח הזה ישורשר גם לאי.די.בי. פיתוח ואי.די בי אחזקות. מעבר לכך, כאמור תזכנה כל שורת החברות האלה בדיבידנד שמן, אם כי עדיין לא ברור כמה תוכל סאיטקס לחלק. עד העסקה לא היו לה רווחים שראויים לחלוקה, אבל בעקבותיה היא תוכל בעצם לחלק את כל הרווח, עד 300 מיליון שקל. השורה התחתונה היא שנוחי דנקנר, בעל השליטה באי.די.בי (ביחד עם משפחת לבנת ומנור) מבצע עוד אקזיט מוצלח המצטרף לשורת המימושים שביצעה אי.די.בי במהלך החודשים האחרונים (דיסקונט וכלל ביטוח).
"אנחנו עוד לא יודעים כמה דיבידנד נחלק", אומר היום עמי אראל נשיא דסק"ש ויו"ר סאיטקס "אבל זה יהיה דיבידנד משמעותי. סאיטקס עשתה עסקה טובה מאוד והיא תקבל 250 מיליון דולר וכן 12 מיליון דולר שנמצאים בקופה של SDP. מהעסקה הזו יהנו בעלי המניות והיא תעזור להניע את עסקיה של סאיטקס, שלאחר המכירה נותרה בה פעילות סאיטקס ויז'ן".
- שגם היא למכירה?
"סאיטקס ויז'ן מוכרת בכ-100 מיליון דולר בשנה, היא הגיעה לאיזון ברבעון האחרון, התמזגה עם אפריון, יש לה טכנולוגיה טובה ויש לה בהחלט פוטנציאל להיות הסיבוב הבא. אנחנו חברת השקעות ואם תסתכל למשל על אלרון מקבוצת דסק"ש, תראה שגם שם אנחנו משקיעים בחברות, מוציאים אותן החוצה ואז מחלקים את הכסף לבעלי המניות ובחלק ממנו ממשיכים בפיתוח השקעות נוספות. סאיטקס ויז'ן היא נכס טוב שיש מקום להשביח אותו ואת זה נעשה. לשם כך אנחנו זקוקים לחומרי גלם, יכולת ניהולית וכסף, על מנת לממן את ההשבחה, ואת כל זה יש לנו בסאיטקס ויז'ן".
- למה בעצם להשאיר את סאיטקס ולא להעביר את הפעילות התפעולית למעלה?
"יש כאן מעין שני טיפולים: כלי ותוכן. אם בסאיטקס היה רק מזומן וזה לא כך, אז היה מקום לחסל אותה, אבל יש בה תכנים וצריך לטפל בהם. אנחנו מתכוונים להשקיע ולהרחיב את פעילות הדפוס בסאיטקס".
- אתם חושבים על רכישת נור מקרופרינטרס?
"אנחנו מתכוונים להרחיב את העסק כדי להשביח את ערך החברה וזה ההיפך הגמור מחיסול, אבל אני לא אתייחס לחברות ספציפיות".
"היה ברור מהיום הראשון שלי בחברה שצריכים להציף ערך בסאיטקס", אומר נחום שמיר, מנכ"ל סאיטקס בחודשים האחרונים. "מחיר המניה אז היה 2 דולר והיה ברור לי שלא מבינים את הערך של SDP. זה ללא ספק הנכס העיקרי של סאיטקס ולא הבינו בשוק את שוויו. נכנסו לתהליך של בדיקה איך להציף את ערך החברה. התחלנו לבדוק כל מיני דברים ובכל מיני מישורים עם בנק ההשקעות גולדמן זאקס. חיפשנו בעצם שני דברים: חברה שמסוגלת להביא לנו יכולת אסטרטגית כדי לפתוח ולהרחיב את השוק שלנו וכן גורם שיש לו יכולת טכנולוגית שתעזור לנו וזה נפל על קודאק. SDP היתה בעבר חברה של קודאק וחזרנו עכשיו להיות חברה שלה".
- אתה מדבר על חיפוש שותף, אבל בפועל חיפשתם מישהו שיקנה אתכם.
"זה לא בדיוק ככה. אנחנו רצינו להציף את הערך של החברה. הצרה שלנו היתה ש-SDP לא קיבלה את המחיר האמיתי שלה. האנליסטים נתנו לה ערך של מקסימום 130 מיליון דולר. סאיטיקס לא קיבלה את הערך האמיתי ואנחנו פעלנו כדי להציף ערך לבעלי המניות שלנו. לרגע אין לנו כוונה לחסל את הפעילות של סאיטקס. דיברנו לדוגמה בעבר על שוק הבילינג. אנחנו מתמודדים שם עם ענקיות כמו זירוקס ו-IBM ולכן החשיבות של להיות שותפים עם גוף גדול. זה יכול לעזור בלהגיע ללקוחות. אחרי הכל, עובד בארגון שבוחר במערכות של הגדולות, לא מאבד את מקום עבודתו. עכשיו נהיה חלק מחברה ענקית וזה יעזור לנו מאוד".
שמיר, שימשיך לנהל את SDP תחת קודאק, מסביר שהעסקה הזו היתה הדרך הטובה ביותר להביא ערך לבעלי המניות. "זה היה עדיף מאשר להמשיך את הביזנס ולקדם אותו בעצמו", הוא אומר, אם כי רק לפני שבועיים הוא סבר ההיפך. "מכל מקום", מוסיף שמיר, "בסאיטקס נותרה פעילות של המדפסות בפורמט רחב. זה נכס עם הנהלה טובה מאוד וטכנולוגיה טובה".
הכנסותיה של סאיטקס ויז'ן ברבעון השלישי של השנה הסתכמו ב-26.7 מיליון דולר, לעומת כ-24.6 מיליון דולר ברבעון הקודם וכ-22.9 מיליון דולר ברבעון המקביל. הרווח התפעולי של סאיטקס ויז'ן הסתכם ב-1.5 מיליון דולר, לעומת הפסד של כ-100 אלף דולר ברבעון הקודם ורווח של כ-2.3 מיליון דולר ברבעון המקביל.
התוצאות של סאיטקס דיגיטל פרינטינג (SDP) כאמור משובחות יותר. הכנסות SDP ברבעון השלישי הסתכמו ב-44.9 מיליון דולר, לעומת 43.9 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-34.8 מיליון דולר ברבעון המקביל. הרווח התפעולי של החברה, בנטרול הפחתות על נכסים לא מוחשיים, הסתכם ב-5.4 מיליון דולר, לעומת כ-3.9 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-500 אלף דולר ברבעון המקביל אשתקד.
"אנחנו לא היינו בריצה למכירת SDP", אומר שמיר, "קודאק חיפשו להיכנס לשוק הזה. הם גם הביאו אנשים מ-HP שעשו את הרכישה של אינדיגו והם גם הצהירו שהם רוצים להשקיע 3 מיליארד דולר ברכישות בתחום הזה".
המטרה של קודאק היא לתת מענה הולם להתחזקות של HP, אבל ישנם אנליסטים שחוששים שזה כבר מאוחר מדי. "קודאק יסבירו את האסטרטגיה שלהם היום בשיחת ועידה", אומר שמיר, "אבל הם בהחלט בונים על SDP שהיא חברה אחרת לגמרי מזו שהם מכרו לסאיטקס לפני 10 שנים. אז זו היתה חברה שפיתחה מערכות ללא רזולוציה גבוהה ובשחור לבן. מאז המכונות השתכללו, הרזולוציה גבוהה וההדפסות בצבע".
- הם לא רצו את סאיטקס ויז'ן?
"זה לא עמד על הפרק מבחינתם. הם התעניינו ב-SDP בגלל השוק שאנחנו נמצאים בו והטכנולוגיה שלנו. עם זאת, בעתיד הכל פתוח".
- מה הלאה. לאן סאיטקס תמשיך מכאן?
"אני חושב שצריך לחכות. קודם כל נשלים את העסקה. אחר כך נחשוב על הכיוונים הנוספים ואיך אנחנו מחזקים את סאיטקס ויז'ן".
העסקה הזו של קודאק נראית כמו "שופינג" מקומי. לפני שבועיים רכשה קודאק את הסטארט אפ אלגוטק מערכות (Algotec Systems), בתמורה לכ-42.5 מיליון דולר במזומן. קודאק העריכה שהרכישה תסגר עד סוף 2003. אלגוטק, שהוקמה ב-1993 על ידי ד"ר מנשה בנימין, כמיזם משותף עם אלסינט, פיתחה מערכות תוכנה לעיבוד, ניהול, הפצה, קריאה, ואחסון של תמונות ומידע רפואי (PACS).
המערכות שפיתחה אלגוטק מאפשרות לנהל מאגרי מידע מורכבים ולסייע ביישומים כמו הפצת מידע רפואי באינטרנט. התוכנות מיועדות לחסוך בשטח אחסון המידע בבתי החולים, לאפשר קבלת חוות דעת רפואית מהירה, וכן לאחסן מידע רפואי לאורך זמן. בנוסף, מאפשרות המערכות שפיתחה אלגוטק עיבוד תלת מימד מתקדם לתמונות רפואיות, שמסייע לרופאים ורדיולוגים באבחון יעיל ומהיר.
קודאק הודיעה שהרכישה תאפשר לה לשפר את מיצובה בתחרות בשוק ה-PACS הגדל בהתמדה, ומאפשר למחלקות רדיולוגיה בעולם לנהל בצורה דיגיטלית ולאחסן מידע והדמיות רפואיות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.