גורמים ממשלתיים: שטרום כבר החל בהליכי פירוק דה-פקטו של פי גלילות

"למה האוצר קופץ כעת ומדבר על פירוק החברה; זה צעד טקטי של רשות החברות, לסיום המצב"

הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, החל בהליכים לפירוק דה-פקטו של חברת פי גלילות כבר לפני כמה שבועות, כאשר הגיע להסכמה עם פרקליטן של חברות הדלק הוותיקות לגבי מכירת אחזקותיהן בשותפות, כך שלא ברור מדוע רשות החברות הממשלתיות מנסה ליזום כעת מהלך מקביל של פירוק החברה.

כך אמרו היום (א') ל"גלובס" גורמים ממשלתיים בכירים. לדברי הגורמים, מדובר ככל הנראה בצעד טקטי פומבי בלבד של רשות החברות, כדי לאלץ את כל החברות המעורבות בשותפות פי גלילות להביא לסיום המצב הנוכחי.

כיום, חברות הדלק הוותיקות (פז, דלק וסונול), מחזיקות ב-50% ממניות פי גלילות, ואילו החברה הממשלתית לתשתיות נפט ואנרגיה מחזיקה ב-50% הנותרים.

לדברי הגורמים, משרד האוצר פועל לכך שתחום הניפוק ייצא בהדרגה מתוך פי גלילות, ויעבור לחברות אחרות, כמו החברה לתשתיות נפט, בתי הזיקוק וקצא"א (כולן חברות בשליטה ממשלתית). וזאת, כדי להחליש את כוחן של חברות הדלק הוותיקות, השולטות כיום ברוב תחום הניפוק.

עם זאת יצוין, כי בשנה האחרונה קידמה המדינה הקמתן של ארבעה מתקני ניפוק מחוץ לפי גלילות, כך שלמעשה החלה תחרות בתחום מול חברות הדלק הוותיקות.

גורמים המקורבים לפי גלילות אמרו, כי השימוש שעושה רשות החברות בחובות שיש לפי גלילות - 200 מיליון שקל - מגיע בעיתוי הנוכחי כדי ללחוץ על המעורבים בחברה לסיים את פעילותה.

הגורמים מציינים, כי חובות החברה ידועים זה תקופה ארוכה, משום שהם נצברו במשך שנים ארוכות. עוד אומרים מקורבים לחברה, כי לחברה אין שום בעיה מול הבנקים בנושא זה, משום שהערך הנדל"ני של קרקעות פי גלילות עולה על זה של החובות.

כידוע, קרקעות אלו אמורות להיות ממומשות בשנים הקרובות, בעקבות הקמת פרויקט הנדל"ן הגדול בצומת גלילות על-ידי מינהל מקרקעי ישראל, בין היתר על הקרקעות של חברת פי גלילות.

לדברי מקורבים לחברה, החברה זקוקה למימון ביניים של 15-10 מיליון שקל בלבד, עד שתיסגר בעוד כשנה. זאת, בעקבות הכוונה להעתיק משם את חוות הגז.

מתקני הדלק הועתקו מצומת גלילות כבר לפני כשנה.

לדברי המקורבים, השותפים בחברה צריכים כעת להזרים כעת את ה-15-10 מיליון שקל, ולא מן הנמנע כי חברות הדלק הוותיקות יסכימו לעשות זאת. לכן אין בעיה פיננסית ממשית.

כפי שפורסם ב"גלובס", סיכם באחרונה שטרום עם פרקליט חברות הדלק הוותיקות, עו"ד משה שחל, על כך שהחברות ימכרו את מניותיהן בפי גלילות, דבר שיפסיק את שליטתן בתחום הניפוק.

לדברי הגורמים הממשלתיים, "זהו הפירוק הממשי של פי גלילות ולא כל הדיבורים על פירוק החברה בעקבות משבר פיננסי לכאורה".