"קיימת עדיין סכנה מוחשית, כי הכלכלה העולמית תצלול למיתון בשנת 1999" - אזהרה מפורשת זו כלולה בתחזית השנתית של הבנק העולמי (Global Economic Prospects Report), שפורסמה אתמול בארה"ב, דווקא על רקע התפוגגות לכאורה של החששות מפני מפולת כלל-עולמית.
הדו"ח מתווה, למעשה, שני תרחישים לשנה הבאה. הפסימי בהם אומר, כי ההסתברות של "צמיחה רפה" - בסביבות %1.9 - של הכלכלה העולמית אמנם גבוהה יותר מזו של מיתון מלא, המוגדר כגידול של פחות מ-%1 בתפוקה העולמית, אך סכנתו של מיתון כזה עדיין רצינית.
התרחיש האופטימי יותר מדבר על צמיחה של %2.7 בכלכלה העולמית בשנת 2000 ושל %3.2 בממוצע בשנים 2001 עד 2007.
אולם התרחיש האופטימי נשען על שורה של ציפיות עתידיות חיוביות, כשם שהתרחיש הפסימי מסתמך על שורה של ציפיות שליליות: אם המיתון היפאני יחריף, אם תגבר דאגת המשקיעים לגבי עתיד השווקים המתעוררים, אם תתייבש זרימת ההון הפרטי לעולם המתפתח, ואם תיקון גדול ומתמשך של הבורסות, בסדר גודל של %20-%30, ידכא את הצמיחה הכלכלית בארה"ב ואירופה.
בהקשר זה אומר הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, ג'וזף סטיגליץ: "איננו יכולים לומר בביטחון כמה זמן יימשך המשבר הנוכחי, או עד כמה הוא יעמיק".
בין הגורמים החשובים למשבר הנוכחי מונה סטיגליץ את היציאה המהירה של ההשקעות הזרות ממדינות אסיה - למעשה בריחה מבוהלת, שהתפשטה לאחר מכן למדינות מתפתחות נוספות.
הבנק העולמי איננו מגיע, אמנם, להמלצה להטיל מגבלות על יכולתם של משקיעים למשוך את כספם מארצות אחרות, אבל הדו"ח מאמץ את השימוש במיסוי או באמצעים אחרים, שבכוחם להרתיע תנועות הון לזמן קצר.
צ'ילה, שבעיצומה של המהומה הפיננסית העולמית הצליחה לשמור על יציבות יחסית בתנועות ההון הזר, הטילה מיסים על תנועות הון לזמן קצר, מבלי לגעת בחופש התנועה של משקיעים לטווח ארוך.
הדו"ח מציין, בין השאר, שברזיל, אינדונזיה, רוסיה ועוד 33 ארצות בעולם המתפתח או בגוש הסובייטי לשעבר צפויות לסבול השנה מירידה בתוצר לנפש, המשקפת יותר מן הנתונים הסטטיסטיים את עומק המצוקה שגרם המשבר הפיננסי העולמי לבני אדם.
בקרב כל המדינות המתפתחות תגדל השנה התפוקה לנפש ב-%0.4 בלבד, לעומת %3.2 ב-1997. רק בחלוף האלף השני יחזרו מדינות אלה לקצב הגידול הרגיל שלהן, מנבא הבנק העולמי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.