ח.ל.ל: עד סוף השנה עמוס 2 יגיע למלוא הקיבולת שלו; נערכים כבר לתכנון עמוס 3

איציק שנייברג, סמנכ"ל הכספים: "לחברה הסכמי שידור שתופסים כ-85% מנפח השידור של הלוויין, בהיקף של 325 מיליון דולר למשך 11 שנה"

ח.ל.ל לוויינים מסכמת שנה מותחת מבחינתה, עם שיגורו של הלוויין "עמוס 2" לחלל, וכבר מתכוננת לבניית הלוויין הבא, עמוס 3.

בין לבין, פרסמה היום החברה את דו"חותיה השנתיים ל-2003. הדו"חות כשלעצמם אינם מעניינים יותר מדי, שכן מדובר בתוצאות החברה עד שיגורו של עמוס 2. ב-2003, בה הפעילה ח.ל.ל רק את עמוס 1 הוותיק, רשמה החברה רווח נקי של 3.7 מיליון שקל על הכנסות של 8.7 מיליון שקל. זאת לעומת רווח נקי של 2 מיליון שקל על הכנסות של 13.1 מיליון שקל ב-2002.

אבל הסיפור המעניין יותר בחברה הוא סיפורו של עמוס 2, שהחל את שידוריו רק ב-29 בפברואר, באיחור של למעלה מחצי שנה.

כזכור, במחצית הראשונה של 2003 החלו הצרות של ח.ל.ל, כשחברת אריאן הצרפתית הודיעה לחברה, כי היא דוחה את שיגור הלוויין, שתוכנן במקור לחודש יוני, וזאת בשל עיכוב שיגורו של לוויין אחר, שקודם לעמוס בסדר הקדימויות של אריאן.

מעבר לפגיעה העסקית בח.ל.ל בעקבות הדחייה, נקלעה החברה לבעיה עם מחזיקי האג"ח. למרות שבקופת החברה היו המזומנים הדרושים, לא יכלה החברה לשלם את הקופון החצי שנתי למחזיקי האיגרת, בהיקף של כמילון דולר, בעקבות הטלת הווטו של שני הבנקים המממנים אותה - הפועלים ולאומי, שמימשו את הזכות שניתנה להם בהסכם המימון של החברה. זכות הווטו של הבנקים איפשרה להם למנוע תשלום למחזיקי האג"ח, אם החברה לא תעמוד בהתחייבותה לשיגור הלוויין "עמוס 2" לחלל עד מועד התשלום.

ח.ל.ל מיהרה לנסות ולמזער נזקים, וראשית היא מצאה משגר אחר, Starsem, שהעלה את עמוס 2 לחלל רק בסוף דצמבר. בנוסף, לאחר מסכת תלאות אישרה אסיפה מיוחדת של מחזיקי האג"ח של החברה את הסכם האג"ח המחודש של החברה. ההסכם קבע, כי הלוויין ישוגר לפני תום 2003. החברה עצמה שילמה בסוף דצמבר את הריבית שהייתה אמורה לשלם ביוני בתוספת פיצוי של 3%, וכן את קופון הריבית של חודש דצמבר. את תשלום הקרן שהייתה אמורה להיות בדצמבר, דחתה החברה לחודש יוני.

איציק שנייברג, סמנכ"ל הכספים של ח.ל.ל, אומר היום ש"עמוס 2" החל את שידוריו בסוף פברואר. נכון להיום, לחברה הסכמי שידור שתופסים כ-85% מנפח השידור של הלוויין, בהיקף של 325 מיליון דולר עד סוף חיי הלוויין (11 שנה). לדבריו, החברה פועלת לחתימת הסכמים נוספים, ולהערכתו עד סוף השנה הלוויין יגיע למלוא הקיבולת שלו.

לעמוס 2 שלוש אלומות שידור: לאזור ישראל והמזרח התיכון, אירופה והחוף המזרחי בצפון אמריקה. ח.ל.ל רכשה את הלוויין מהתעשייה האווירית, שהייתה אחראית על בנייתו ושיגורו לחלל, תמורת 130 מיליון דולר - כ-100 מיליון דולר בהלוואות בנקאיות ואג"ח, והיתרה באשראי ספקים.

לדברי שנייברג, למרות הנזק (בעיקר התדמיתי, אך גם מעלויות המימון ודחיית התקבולים מהלקוחות) אין בכוונת החברה לתבוע את אריאן (חברת השיגור הצרפתית, שדחתה את שיגור הלוויין בכחצי שנה). "הלקוחות הופנו ללוויינים אחרים, ואנחנו החלטנו שלא להתמקד בעבר אלא בעתיד, כלומר בתכנון הלוויין הבא, עמוס 3".

לדברי שנייברג, עמוס 3 צפוי לעלות לחלל עד סוף 2007, שכן באותה העת צפוי הלוויין הוותיק של החברה, "עמוס 1" לסיים את חייו. אפיון הלוויין הבא ותכנונו צפויים להתחיל עד סוף השנה, ואז גם תחליט החברה על גיוס ההון הדרוש לבנייתו.

- יש אפשרות שח.ל.ל תהפוך לחברה ציבורית מלאה (כיום מדובר בחברה פרטית בבעלות שווה בין תע"א, יורוקום, ח.מר והחברה הישראלית לשידורי לוויין)?

"השאלה האם להנפיק מניות או לא היא שאלה שצריך להפנות לבעלי המניות של החברה. כרגע עדיין מוקדם לדבר על כך, אבל כשהדברים יהפכו לאקטואליים יותר, נדון בכל מקורות המימון האפשריים שיהיו לפנינו, בהתחשב בתנאי השוק".

נציין, כי בשל המימון הכבד שלקחה החברה לצורך בניית עמוס 2, לח.ל.ל כיום הון עצמי של 50.4 מיליון שקל בלבד, שמממן מאזן של 585 מיליון שקל, ובו חוב פיננסי כולל של כ-512.5 מיליון שקל. מנגד, ההשקעה בעמוס 2 עצמו רשומה במאזן לפי שווי של 526.3 מיליון שקל.

איגרות החוב של ח.ל.ל רשמו בחודשים האחרונים תיקון חד בשעריהן. האיגרות, שצמודות לדולר, נסחרו לפני שנה בתשואת "זבל" של 27% ברוטו, נסחרות כיום בתשואה נמוכה בהרבה, של 11.2% בלבד (צמוד לדולר). זאת לאחר שהבעיות של החברה עם שיגורו של הלוויין נפתרו.