די להביט במספרים כדי להבין כמה חשוב לפתח בישראל תחבורה מסילתית. ב-1990 נסעו ברכבת 2.4 מיליון נוסעים, ב-2002 עלה מספרם ל-17.5 מיליון נוסעים בשנה. שיעור הגידול בין 2000 ל-2002 היה 38%.
קו הרכבת שמספר הנוסעים בו הוא הרב ביותר, הוא הקו הוותיק בין חיפה לתל אביב. ב-2001 מספר הנוסעים בקו זה היה 4.4 מיליון - כמעט כפול ממספר הנוסעים ב-1997. בקו לבאר שבע נסעו 1.6 מיליון נוסעים ב-2001. עכשיו רק צריך לדמיין מה היה מספר הנוסעים על קו תל אביב-ירושלים, לו רק מישהו היה מאמין שחשוב, שיהיה קו רכבת המוביל לבירה.
הטורקים, ואחריהם הבריטים הם האחראים לכך שבכלל יש לנו רכבת. לטורקים לקח פחות משנתיים לייסד פה תשתית מסילתית. הבריטים, כיאה לאימפריה, גם הם האמינו שמדינה מתוקנת חייבת רכבת.
לעומתם, מנהיגי המדינה, מאז ראשיתה ועד לשנים האחרונות, האמינו שהמדינה קטנה מדי עבור רכבת, ולכן לא רק שלא פיתחו כאן תחבורה מסילתית, אלא הזניחו את הקיימת, בין השאר את קו הרכבת לירושלים. בכך הפכה בירת ישראל, לאחת מערי הבירה היחידות בעולם, שאליהן לא מגיעה רכבת.
התוצאה, מיותר כמעט לציין, היא עלייה רבה ברמת המינוע בכבישים, שאת נזקיה אנו סופגים בפקקים אין סופיים, בזיהום אוויר, בתחלואה, תאונות דרכים ובזבוז משאבים.
המהפך המחשבתי החל לפני מספר שנים בלבד. בתחילה בדיבורים, ובעיקר באמצעות שכירת שירותיהם של אין סוף יועצים וחברות תכנון. השנה, כך נראה מסתמן קצהו של מהפך, שבמרכזו הפיכת הרכבת לחברה, והבטחה להקצות 20 מיליארד שקל ב-2003 ל-2008, לפיתוח תחבורה מסילתית.
על הפרק שידרוג הקו הנוכחי לירושלים, ואחר כך הקמת מסילה מהירה, הקמת תחנת רכבת במודיעין, הקמת תחנת רכבת בשדה התעופה בן-גוריון, ממש כמו בכל המדינות המתוקנות בעולם, ואולי אולי, גם קו רכבת חדש לראשון לציון מערב.
עתה, מבשר האוצר, על תוספת של קו - הפעם לאילת, בעלות של שלושה עד ארבעה מיליארד שקל, שטרם תוקצבו.
לדברי יו"ר חברת הרכבת, משה ליאון, מי שמחליט על הקווים הם משרד האוצר ומשרד התחבורה, בעוד שהנהלת הרכבת מבצעת. הקו החדש לאילת, לא רק שישמש להובלת סחורות ומטענים, אלא יסייע בקירוב הנגב למרכז הארץ, ובמיוחד לקירוב יישובי הערבה.
יחד עם זאת מבטיח ליאון, שהקו החדש לא ידחה שום תוכנית לקו אחר, והוא לא תבוא במקום מסילה חיונית אחרת.
ליאון מדגיש, שהקו שנראה לו החיוני ביותר הוא הקו החדש בין תל אביב לירושלים (חלופה 1A) בעזרתו ניתן יהיה לעשות את כל הדרך לבירה ב-28 דקות בלבד.
קו חשוב נוסף הוא זה שבין תל אביב לבאר שבע, דרך שדרות, אופקים ונתיבות. אם משרד האוצר רוצה לתקצב קו גם לאילת, מי הוא שיתנגד.
האם חזון הרכבת אכן יתממש סוף סוף. לפתרון שאלה זו אנחנו צריכים להמתין בסבלנות עד 2008.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.