שוק הדיור נראה כבועה על סף פיצוץ

בכל פעם שהוקם בלונדון גורד-שחקים הוא גרר שפל כלכלי. האם גם המגדל החדש יעניש על חטא ההיבריס

קווי רקיע מספרים מעשיות על כלכלה. זמנים טובים מטפחים אופטימיות ומדרבנים הקמת בניינים גבוהים ומפוארים. לעיתים המגדלים הנישאים הללו הם עדות לסוף המסיבה. ציוני דרך לונדוניים סימנו לעיתים תכופות האטה כלכלית בבריטניה. החל מבניין הדואר בשנות ה-60, מגדל נאטווסט בשנות ה-80, ומגדל קאנרי-וורף בשנות ה-90. כל אחד מהם נחשב לבניין הגבוה בלונדון בתקופתו, וכל אחד בישר את בוא ההאטה. אם יתברר שמחירי הדיור הם לא בני-קיימא, בריטניה עשויה לעמוד על סף תקופת האטה חדשה.

ללונדון יש עכשיו גורד-שחקים חדש, מגדל זכוכית ופלדה בגובה 40 קומות, באדיבות Swiss Reinsurance. זה לא המגדל הגבוה ביותר בקו הרקיע של לונדון, עיר של חוקי בנייה נוקשים, אולם זהו אחד הבניינים הצבעוניים בעיר. בריטניה מצויה בעיצומו של הרבעון ה-48 ברציפות של צמיחה בתוצר המקומי הגולמי שלה, הרצף הארוך ביותר שרשמה בריטניה 200 שנה ויותר. רק דבר אחד מפריע: שוק הדיור שנראה כמו בועה שעומדת להתפוצץ. בשלושת החודשים שהסתיימו באפריל, טיפסו מחירי הבתים בבריטניה בקצב המהיר ביותר שלהם זה שנה וחצי, ומחודש מאי הואט קצב עליית המחירים לראשונה בשישה חודשים.

"אחד הסיכונים של הכלכלה הבריטית הוא תיקון חד בהוצאות הצרכנים, שעלול להיווצר על-ידי האטה בשוק הדיור", אמר בשבוע שעבר נגיד הבנק אוף אינגלנד, מרווין קינג, העושה את המרב שביכולתו כדי להוציא את האוויר מהבועה עם ארבע העלאות ריבית מאז נובמבר. מגדל סוויס-רה, המכונה "המלפפון האירוטי", רחב במרכזו יותר מאשר בבסיסו או בראשו. בגובה 180 מטר, זו הצהרה מנצנצת של חזון Cool Britannia וככל הנראה גם אזהרה להיבריס האנושי. מגדל קנארי-וורף, קודמו של בניין סוויס-רה בהיסטוריה של ציוני הדרך הלונדוניים, נולד ב-1990 על רקע שוק דיור דומה. בגובה 245 מטר. בחמש השנים שלפני השלמתו צמחה הכלכלה בכל רבעון, למעט אחד. מחירי הדיור בבריטניה צמחו בממוצע ב-1% בחודש, על-פי המדד המשולב של HBOS, חברת המשכנתאות הגדולה בבריטניה, כשהם עולים בכ-3% לחודש ברוב 1988.

אולם מיד עם השלמת קנארי-וורף התכווצה הכלכלה בחמישה מתוך שמונה רבעונים. שוק הדיור צלל בירידה חודשית של 0.2% בחמש שנים. המשכנתא היתה גבוהה משווי הבתים. בתוך כשנתיים זינקה האבטלה מ-5.3% בתחילת שנות ה-90, ל-10% עד סוף 1992.

לפני קנארי-וורף הוקם מגדל נאטווסט, בגובה 182 מטר, אז הבניין הגבוה ביותר בלונדון. נשיונל-ווסטמינסטר בנק, היום חלק מרויאל-בנק-אוף-סקוטלנד גרופ, בנה בתחילת שנות ה-80 את גורד השחקים הראשון בסיטי הלונדוני. בחמש השנים שקדמו לבנייתו הצליחה בריטניה להימנע ממיתון, כלומר משני רבעוני התכווצות רצופים. פתיחתו של מגדל נאטווסט תאמה את תחילת הנפילות בשוק. מתחילת 1980 התכווצה הכלכלה במשך חמישה רבעונים רצופים. היום נקרא הבניין Tower 42. אם מביטים לכיוון מערב, אפשר לראות את בניין הדואר, בעל השיא הקודם, בגובה 177 מטר, שהחל לשגר אותות רדיו וטלוויזיה ב-1964. מפלגת הלייבור זכתה בבחירות, ובחרה את הרולד ווילסון לראש הממשלה. ב-1967, אולצה הממשלה לפחת את הליש"ט ל-2.40 דולר מ-2.80 דולר. הצמיחה הממוצעת לרבעון של כלכלת בריטניה בין 1960 ל-1965 עמדה על 0.8%; נפלה ל-0.5% בשנתיים שלאחר השלמת הבניין, ועמדה על 0.7% בחמש השנים עד 1970. השפל הגדול של שנות ה-30 שימש כ"תפאורה" לבנייתם של בניין קרייזלר הניו-יורקי - שהושלם ב-1930.

הצמיחה הבריטית רשמה ברבעון הראשון האטה זו הפעם הראשונה זה שנה, עם עלייה של 0.6% בתוצר המקומי הגולמי הריאלי בשלושת החודשים הראשונים של השנה, שהם ירידה מ-0.9% ברבעון הרביעי של אשתקד.

סוויס-רה עלול לאבד את תוארו כבר בקרוב. הארכיטקט רנזו פיאנו מתכנן את מבצר הזכוכית במקום תחנת לונדון-ברידג', מדרום לתיימז, בגובה 305 מטר. בתנאי שכלכלה קורסת לא תהרוג אותו קודם. *