בשבוע שעבר נערכה באוסטרליה ועידה, שדנה ביכולת הכלכלית של אזרחי המדינה לעמוד בתשלום לקניית דירה.
זאת בעקבות טענות חוזרות ונשנות, כי קניית דירה באוסטרליה לא היתה מעולם כה קשה לאנשים בעלי הכנסה ממוצעת.
הכנס בן שלושת הימים, נערך במטרה למצוא פתרונות אפשריים לבעיה.
הוועידה אורגנה על ידי איגוד הדיור הלאומי, ארגונים חברתיים, איגודים מקצועיים ונציגי ממשל, ודנה בין השאר בסכנות הצפויות מהעמקת החוב הקיים של בעלי דירות לבנקים.
הוועידה נוהלה על ידי פרופסור ג'וליאן דיסני מאוניברסיטת "ניו סאות וולס", והשתתפו בה ראשי ענף הבנייה ואנשי אקדמיה רבים.
בנאום הפתיחה הסביר הפרופסור דיסני את חשיבותה של יכולת קניית הבתים, לכלכלה מאוזנת ובריאה, והדגיש כי המצב הנוכחי דורש פעולה דחופה.
"יכולת רכישת הבתים של הציבור נמצאת כרגע במצב הגרוע ביותר מזה שנים. המצב רק יילך ויחמיר, אם לא יינקטו צעדים אמיצים, אשר יגובו בשיתוף פעולה הדוק בין כל הגורמים המעורבים.
הוא הוסיף שהחוב של בעלי בתים גדל, והגיע לרמה מסוכנת, שתוביל להשלכות חמורות, במידה ותחול ירידה נוספת בפעילות הכלכלית במדינה. הנתונים שהוצגו בוועידה אינם מעודדים. בעשור האחרון הוכפל מחיר הדירה הממוצעת ביחס למשכורת הממוצעת. הפרופורציות בין קוני דירות ראשונות לשאר בעלי הבתים ירדה ב-30%, התשלומים החודשיים של החזרי ההלוואות עלו ב-50%, וחלה ירידה של 15% בכמות הדירות המוזלות להשכרה.
פרופסור דיסני אמר כי בוועידה נישקלו מגוון פתרונות למצב, בהם הסכם ברמה הלאומית עם הממשל בכל דרגיו, להגדיל את כמות המשאבים, להנהיג רפורמה במיסוי, לעודד השקעה ציבורית בדיור, ולבנות אסטרטגיה לאומית לקרקעות ולתשתיות.
הוא קרא למנהיגים לגלות אחריות גדולה יותר כלפי הנושא. "כשחושבים על החשיבות שיש לדיור בחיים שלנו, זה קצת מוזר שאין שר הממונה על התחום".
הממונה על ענייני הדיור בקנברה (הבירה), ביל ווד, אמר כי הוא רואה שתי "קנברות". האחת בריאה ומשגשגת עם אוכלוסיה שזוכה לרמת חינוך גבוהה ולדיור מהוגן, והשנייה, בעלת האחוז הגבוה ביותר של חסרי דיור בין הגילאים 12 עד 15.
"כ-150 איש ישנים מדי לילה ברחובות, וכ-5,000 איש נוספים ישנים ללא קורת גג חלקים מהשנה.
הוא ציין כי קנברה היא העיר בה מחירי השכירות הם מהגבוהים ביותר במדינה, וכי המצב הגיע לכך שמורים, אחיות ושוטרים אינם עומדים בעומס הכלכלי בגין קניית או השכרת דירה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.