קפיטל אנד פרובידנט (C&P), חברה לונדונית לפיתוח נדל"ן, מכרה אשתקד כ-50 דירות יוקרה ב"דיסקאברי דוקס איסט", מגדל בן 23 קומות שנבנה באזור הכספים של הדוקלנדס. השנה מכרה החברה 13 דירות בלבד.
ההאטה בביקוש לדירות בדוקלנדס, שבו עובדים למעלה מ-60 אלף עובדים, עשויה לשמש סימן שהבום בשוק הנדל"ן הבריטי קרוב לקיצו, טוען ניק קוניס, כלכלן בפורטיס בנק.
לשכתו של סגן ראש הממשלה הודיעה בשבוע שעבר, שקצב עליית המחירים השנתי בשוק הדיור הגיע במאי ל-12%, ירידה לעומת קצב של 18% בחודש המקביל אשתקד.
מנהלי פרויקט "דיסקאברי איסט", הכולל 193 דירות בעלות של 1.8 מיליון ליש"ט (3.3 מיליון דולר) לדירה, טוענים שכ-64% מהדירות טרם נמכרו.
בחודש שעבר החלה C&P להציע טלוויזיות עם מסכי פלזמה חינם ורהיטים, בניסיון לשכנע את עובדי הבנקים במקום, כמו סיטי גרופ ו-HSBC להשקיע בנדל"ן.
"אנשים מקבלים בונוסים שמנים ואנו רוצים שהם יבואו לכאן, אבל זה לא קרה השנה", אומר איאן פיצ'י, מתווך במשרד המקומי של החברה. "כמובן שזה מדאיג, אך כאשר אנו מתקשרים למתחרים שלנו אנחנו מבינים שזה לא רק בעיה שלנו".
הבונוסים סייעו להעלות את קצב עליית השכר לנתון שנתי של 4.3%, ב-3 החודשים שהסתיימו באפריל, כך עולה מנתוני הממשלה בלונדון.
פרק הזמן הארוך ביותר של צמיחה כלכלית מזה למעלה מ-200 שנה עודד את הצרכנים לצבור חובות בהיקף שיא, כאשר חלק ניכר מאותן חובות שימש להשקעות בנדל"ן.
האפשרות שנסתמנה לאחרונה להאטה בשוק הנדל"ן מהווה את הסכנה הגדולה ביותר למשק הבריטי, כך טענה באפריל קרן המטבע הבינלאומית.
נגיד הבנק המרכזי של בריטניה, מרווין קינג, אמר ביוני שהסיכויים לירידות מחירים בשוק הנדל"ן גוברים, ואפשר שהמחירים הגיעו לרמה שאינה "בת קיימא".
"לאחר קצב היסטרי של עליות מחירים בשנה האחרונה, ברור שהסיכויים לירידות במחירי הדיור גבוהים יותר מכפי שהיה עד כה", אמר קינג למנהלי חברות
בסקוטלנד.
"היחס בין מחירי הדיור להכנסה פרטית נראה גבוה והוא חייב לרדת", אמר קוניס. הניסיון שנצבר בדוקסלנד "מהווה אינדיקציה לכך שאנשים הפכו יותר זהירים".
HBOS, בנק המשכנתאות הגדול בבריטניה, דיווח החודש שמחירי הדיור עלו ביוני ב-1.2%, העלייה החודשית הנמוכה ביותר מאז נובמבר.
מחירי הדירות בדוקלנדס עלו ב-1.3% במרוצת 12 החודשים האחרונים שהסתיימו ביוני, כך עפ"י סוכנות הנדל"ן נייט פרנק, ירידה לעומת הזינוק הכלל ארצי בשיעור של 19% שדווח ע"י ניישן וואייט בלדינגס סוסייטי בגין אותה תקופה.
דייויד ריינולדס, 28, עו"ד בתחום הנגזרים בבנק ההשקעות קרדיט סוויס פירס בוסטון, השוכן בקנארי וורף, אמר כי ירכוש באזור נכס על מנת לקצר את זמני הנסיעה למקום העבודה, אף שלאור המחירים הנוכחיים הוא ממתין כרגע.
"אני מאוד רוצה לקנות נכס בקנארי וורף אבל המחירים ממש מנופחים", הוא אומר. "בשנות ה-90 יכולת לקנות נכס בזול, אבל כעת המחירים מאוד גבוהים. אם הם היו קצת יותר נמוכים, זו יכלה להיות השקעה טובה".
מאז סוף שנות ה-80 יזמי נדל"ן, בראשם קבוצת קנארי וורף, הפכו את מה שהיה פעם לנמל הגדול ביותר בעולם לאזור מתחרה לסיטי של לונדון, אזור העסקים של הבירה הבריטית.
חברות כמו ברקליס ובריטיש פטרוליום, צפויים לפתוח בשנה הבאה סניפים באזור, ובכך להצטרף לבנקים מובילים כמו HSBC, סיטי גרופ ומורגן סטנלי.
בסמיכות למנופים שקטים לצד קו המים עם שמות כמו ווסט אינדיה דוקס, לצד שורות של מבני דיור ציבורי, במה שהיה פעם אחד מהאזורים העניים ביותר של לונדון, צצו להם מגדלי מגורים, הכוללים בריכות שחיה, חניונים תת קרקעיים ושומר לבניין 24 שעות ביממה.
בקומה השביעית של בייל גרייפ קורט, גוש דירות על גדת נהר התמזה, איוואן זיף מסוכנות הנדל"ן צ'סטרטונס, מראה לרוכשים פוטנציאליים דירה בת 3 חדרי שינה עם נוף המשקיף אל נהר התמזה, וחלונות גדולים המשקיפים לכיוון הנהר.
המוכרים הורידו לפני כשבועיים את המחיר ל-895 אלף ליש"ט, מ-950 אלף ליש"ט, בגלל שהדירה לא נמכרה למעלה מחודשיים מאז פורסמה בשוק.
"יש עודף היצע של מלאי באזור בגלל עלייה גדולה בהיצע הדיור למגורים", אומר זיף. לפני המשבר של השווקים הפיננסיים ב-2001 "השוק היה ממש במצב של טירוף. כיום זה נדיר מאוד שאנחנו מקבלים את המחיר ההתחלתי שאנחנו מבקשים".
4 העלאות ריבית מאז נובמבר, שנועדו לרסן את קצב האינפלציה במשק ואת קצב עליית המחירים בשוק הנדל"ן, מרתיעים אף הם את רוכשי הדירות, אומר תום ווסה, כלכלן בנשיונל אוסטרליה בנק (NAB) בלונדון.
"כמה אנשים מגלים כי צברו חובות בהיקף גדול מאוד", אומר ווסה. "החשד שלי הוא שבלונדון יש כיסים מנופחים".
למעלה מ-2,600 דירות חדשות אושרו לפיתוח בדוקלנדס ב-5 השנים האחרונות, כך עפ"י הרשות המקומית טאוור האמלטס.
היזמים ביקשו היתר לבנות עוד 2,336 יחידות דיור.
דמיאן הרינגטון, אנליסט בלונדון רזידנשיאל ריסרצץ', אומר כי טאוור האמלטס רשמה את המספר הגבוה ביותר של פרויקטים חדשים של בנייה בתוך לונדון, כל שנה מאז שנת 1994.
מספר היתרי הבנייה באזור הוכפל עד סוף השנה שעברה לעומת התקופה המקבילה ב-2002.
"יש פשוט כמות עצומה של מלאי הזורמת לשוק", אומר מיילס קווין, מהסניף של נייטס פרנק בדוקלנדס.
במקביל, "לא ראינו הרבה אנשים מתדפקים על הדלת".
אזהרותיו של נגיד הבנק אוף אינגלנד לגבי שוק הדיור, לא סייעו לשיפור המצב, טוענים סוכני נדל"ן.
עפ"י נתוני בנק המשכנתאות ניישן ווילד בילדינג סוסייטי, 52% מהאנשים שהשתתפו בסקר לאחר נאומו של הנגיד קינג, ציפו ששווי הבתים שלהם יעלה עד סוף השנה, ירידה לעומת 66% שסברו כך לפני נאומו של קינג.
אחד מלקוחותיו של איוואן זיף כל כך זועזע מדבריו של הנגיד קינג בחודש שעבר ביחס למחירי הנדל"ן, עד שהחליט לסגת מהעיסקה. "יש עכשיו ממש תחושה של חרדה", אומר זיף.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.