עיראק: לא בטוח לגור, אך בהחלט בטוח לרכוש דירה

מיד לאחר נפילת סדאם זינקו מחירי הנדל"ן בבגדאד, במיוחד של דירות היוקרה; מקומיים אמידים מוציאים את הכסף מתחת לבלטות ועיראקים גולים חוזרים לארצם, ומעלים את הביקושים לרמות שיא

בעיראק של שנת 2004, מדינה בתוהו ובוהו עם הכנסה שנתית לנפש של 1,600 דולר בלבד, ללא שוק משכנתאות ועם התקפות רצחניות מדי יום - שוק הנדל"ן בבגדאד פורח. למעשה, השוק פשוט מזנק. עיראקים עשירים עקשניים לגבי שוק הנדל"ן לא פחות מעקשנותם של האמריקנים לעשות סדר במדינה.

מודעה בעיתון שפורסמה באחרונה מציעה וילה בת 10 חדרי שינה, עם נוף לנהר החידקל בבגדאד, עם שמונה חניות ונזקים קלים מכדורי רובה, תמורת 4 מיליון דולר. בבגדאד, כבר אמרנו? לדברי ברוקר נדל"ן בגדאדי, "השקעה בנדל"ן זו ההשקעה הטובה ביותר שאפשר לעשות כיום. לא משנה מה קרה בעבר בעיראק, דבר לא משפיע על מחירי הקרקעות, שלעולם לא ירדו", אמר עמאר סמיר, משכונת ג'אדרייה היוקרתית, הסמוכה ל"איזור הירוק", המאכלס את הממשלה העיראקית ואת שגרירות ארה"ב החדשה.

לעליית המחירים יש כמובן משמעות קשה למעמד הבינוני. רבים כבר לא עומדים במחירים, וחלומם לדירה משלהם מתרחק. לדברי סמיר, "אדם שעמד להתחתן יכל היה בזמנו לחסוך במשך כמה שנים, אולי למכור גם את רכבו ולאסוף מספיק כסף כדי לרכוש דירה. עכשיו, זהו רק חלום". סמיר מוסיף, כי יש טינה מקומית כלפי תושבים עיראקים חוזרים וכלפי אזרחים זרים הרוכשים נכסים בבגדאד, ומעלים מעלה את המחירים.

אבל עבור סמיר, היתה זו שנה טובה מאוד. נפילת סדאם חוסיין ביטלה מגבלות על רבים שברחו מעיראק - רבים מהם אנשי מקצוע אמידים, שחזרו לעיראק כתושבים או כמשקיעים. גם תושבים מקומיים בעלי אמצעים, ששמרו על פרופיל נמוך בזמן שלטון סדאם והשקיעו את כספם בחו"ל - חוזרים להשקיע בין הפרת לחידקל, ושוק הנדל"ן מהווה יעד ראשון במעלה. כמעט מיד לאחר תום המלחמה, אותם בעלי אמצעים חטפו דירות פנויות מכל הבא ליד. "לפעמים מחירים הוכפלו בתוך יממה", אמר סמיר, "זה היה בלתי יאומן".

כלכלן מאוניברסיטת בגדאד, הומאם שמעה,אמר כי אפילו בזמן האמברגו על עיראק בשנות ה-90, והכלכלה הריכוזית שנוהלה על-ידי שלטון סדאם, עדיין צברה קבוצה נכבדה של עיראקים עושר רב. אלו כללו קבלנים שעבדו עבור הממשלה, פקידים בכירים בשלטון ואנשי עסקים. להערכת סמעה, 10% מאוכלוסיית עיראק מחזיקה ב-60% מהתוצר הלאומי. עבור אותם עשירים, ההשקעה בנדל"ן היתה בין היחידות האפשריות, לאור הסקטור הפיננסי הלא מפותח בעיראק. ההשקעה בנדל"ן נתפסה גם כמקלט מאפשרות לפיחות בשווי הדינר העיראקי.

סיום שלטונו של סדאם נתן לאותם עשירים את האומץ לשפר משמעותית את תנאי הדיור שלהם בלי חשש, ויחד עם חזרת עיראקים גולים רבים - שוק דירות היוקרה בבגדאד נתן זינוק משמעותי. ישנה גם ציפייה שחברות זרות יכנסו להשקעות בעיראק לכשתיפסק האלימות והמצב יתייצב - דבר שיגביר בוודאי את הביקוש לנדל"ן, הן לתעשייה ומשרדים והן למגורי יוקרה של זרים. ציפייה זו תומכת במחירים הגבוהים.

זהו למעשה הפרדוקס של שוק הנדל"ן הבגדאדי: איש אינו חושב שבטוח לגור בבגדאד, אך כולם חושבים שרכישת דירה בעיר היא השקעה בטוחה.

בגדאד היא עיר שטוחה הפרוסה על שטח גדול, ובה 5 מיליון תושבים. בעיר גם איזורי סלאמס, כגון סאדר, בהם נאבקים אנשי מיליציה בכוחות האמריקנים. מאידך יש בעיר גם שכונות מעמד בינוני טובות, שנבנו על-ידי סדאם עבור פקידי הממשלה.