הסכם סחר חופשי (אס"ח) עם רומניה כדאי רק בתנאי שייושם בהדרגה ויתפרס על טווח של כ-10 שנים, בדומה למשך הזמן שנקבע להסכם הסחר בין רומניה לאיחוד האירופי. כך מסר ד"ר אהוד גלר, יו"ר הוועדה לסחר חוץ בהתאחדות התעשיינים.
לדבריו, בכך ינוצל מלוא פוטנציאל היצוא הישראלי לרומניה, הנאמד בכמיליארד דולר, ותימנע פגיעה בייצור המקומי. הדברים נאמרו בהסתמך על בדיקה בקרב 85 מפעלים שהיוו כ-%18 מסך היצוא הישראלי התעשייתי לרומניה. משרד התמ"ס החל בבדיקת אפשרויות אס"ח עם רומניה וביקש הסברים לגבי תהליך המעבר לשוק חופשי ברומניה.
כלכלני אגף סחר חוץ בהתאחדות התעשיינים מציינים, כי קיים פוטנציאל לגידול היצוא של ישראל לרומניה בעיקר בענפי ההיי-טק, אך צפויה שחיקה בכושר התחרות של היצואן הישראלי לרומניה כתוצאה מהסדרי הסחר של רומניה עם מדינות אירופה. מתוך כך, נוצר פער לרעת היצואן הישראלי המתחרה במוצרים אירופאיים בשוק הרומני. כל הממצאים מראים שרומניה עדיין איננה מוכנה לפתיחה דו צדדית של השוק.
%75 מהמפעלים שהשתתפו בסקר תומכים באס"ח עם רומניה. עם זאת, ענפי העץ ומוצריו, הנייר, הזכוכית, המתכת, החשמל, ההלבשה וההנעלה בשוק המקומי בישראל, עלולים להיפגע כתוצאה מיבוא מתחרה מרומניה. %22 מהמפעלים השיבו, כי אין מקום לאס"ח עם רומניה. הנימוקים לכך היו פגיעה בכושר התחרות של השוק המקומי ע"י הצפה של סחורה זולה מיובאת באיכות נמוכה, מערכת בנקאית כושלת ברומניה, וקשיי השוק הרומני לקלוט סחורה באיכות ומחירים ישראליים.
למרות זאת, מתברר מהבדיקה שערך האגף לסחר חוץ בהתאחדות התעשיינים, כי אס"ח עם רומניה יביא לרווח מיידי של כ-20 מיליון דולר מביטול המיסים על היצוא הישראלי לרומניה. כמו כן, פתיחת הרכש הממשלתי ברומניה עשויה לתרום רבות ליצוא הישראלי לשם.
בין החסרונות העיקריים לאס"ח עם רומניה נמנים: מחירים לא כלכליים בענפים רבים במשק הרומני, הנובעים מפיקוח מחירים או סבסוד ממשלתי, שעלולים לפגוע בכושר התחרות של חברות ישראליות מול היבוא הרומני. ביטול שארית חומות המכס מול רומניה יקטין את דרגות החופש להגנה על תעשיות רגישות.
מבדיקת הענפים שהינם בעלי פוטנציאל ליצוא הישראלי, מתברר, כי קיים פוטנציאל להקמת מפעלים משותפים עם רומניה, למכירת מוצרי חקלאות מוגמרים ותשומות לחקלאות, רשתות כבלים, ציוד לאתרים סלולריים, משדרים וציוד שידור, אריזות מזון, ציוד לאריזות טבק וסיגריות.
בתחום הרפואה קיים פוטנציאל לייצוא ציוד לטיפול נמרץ, ציוד ניתוח, עזרים טכניים, שיקום והיגיינה וכן תרופות. שוק הציוד הרפואי מוערך ב-76 מיליוני דולרים, מתוכם 61 מיליוני דולרים יבוא, והוא צפוי לגדול ב-%9.2 בשנת 98'. שוק התרופות מוערך בכ-180 מיליוני דולרים והוא צפוי לגדול ב-%5.5 בשנת 98'.
יצויין כי היצוא הישראלי לרומניה גדל בשנת 97' בכ-%36 לעומת השנה הקודמת והסתכם בכ-143 מיליון דולר. היבוא גדל בשנת 97' ב-%8 והסתכם בכ-103 מיליון דולר. בארבעת החודשים הראשונים של שנת 98' גדל היצוא של ישראל לרומניה ב-%0.5 והסתכם ב-45 מיליון דולר; היבוא גדל בכ-%20 והסתכם בכ-38.3 מיליון דולר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.