"היקף הפעילות של הבנקים למשכנתאות הגיע לשפל חסר תקדים בעקבות האטת הפעילות בשוק הדירות". כך אמר היום (א') אורי וירצבורגר, מנכ"ל בנק טפחות, המכהן גם כיו"ר סקציית הבנקים למשכנתאות. וירצבורגר העריך, כי כל הבנקים העניקו בחודש אפריל רק 6,000 הלוואות לדיור - המספר הנמוך ביותר מזה 6 שנים.
מנתונים נוספים שמסר עולה, כי המירווח של הבנקים למשכנתאות בהלוואות הצמודות ירד במארס ל-%0.05 בלבד, לעומת ממוצע של %0.14 ברבעון הראשון של 1998.
הירידה במירווח מוסברת בתחרות בין הבנקים, המחריפה על רקע הקיטון בפעילות. בנוסף, מוסברת הירידה במירווח במגמת העלייה הרצופה בריבית, הגורמת לכך, שהלוואות שאושרו כבר בריבית מסויימת, מבוצעות בפועל בזמן מאוחר יותר, בו הריבית אותה משלמים הבנקים למקורותיהם עלתה בינתיים.
וירצבורגר העריך, כי ההאטה בפעילות נובעת בעיקרה מההאטה בשוק הדירות וגם מסיבות כמו אבטלה, אי העדכון בסיוע לזכאים, ושיעור הריבית הגבוה יחסית בחודשים האחרונים. הצטברות הגורמים, סבור וירצבורגר, מביאה להאטה חסרת תקדים במכירת דירות.
וירצבורגר הסביר, כי גם קופות הגמל, שהיו עד המשבר הגדול לפני שנתיים הספק העיקרי של הבנקים למשכנאתות למקורות לזמן ארוך, אינן מהוות עוד מקור מרכזי לבנקים, ועד כה לא נמצא תחליף למימון המשכנתאות. כתוצאה מכך, הוסיף וירצבורגר, נשענים הבנקים במידה הולכת וגוברת על הגיוס בתוכניות החסכון, שמטבע הדברים הוא לתקופה קצרה. מאחר שהריבית בתוכניות אלה מתחרה עם הריבית השקלית, שהיא גבוהה מאוד, נוצר מצב בו גם עלות המקורות של הבנק לתקופות קצרות היא גבוהה.
וירצבורגר הביע חשש מכך שבחודשים הקרובים מגיע מועד הפדיון של תוכניות חיסכון בהיקף של מיליארדי שקלים. להערכתו, קיים חשש שחלק מהחוסכים יעדיף להשתמש בכספי החסכון לצריכה שוטפת, או להעביר אותם לאפיקי השקעה אחרים. כתוצאה מכך, יצומצמו המקורות העומדים לרשות הבנקים למשכנתאות ושיעורי הריבית יעלו עליה נוספת.« מאת אמיר אייזנברג « וירצבורגר: שפל חסר תקדים בהיקף הפעילות של הבנקים למשכנתאות « "קופות הגמל שוב אינן מהוות מקור עיקרי של הבנקים"
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.