שכנותיה של עיראק דורשות עשרות מיליארדי דולרים עבור נזקים לסביבה שנעשו בעת מלחמת המפרץ ב-1990, אך הן צפויות לקבל פיצוי חלקי בלבד מהאו"ם, כך אמרו מקורות באירגון לרויטרס.
ועדת הפיצויים של האו"ם תקבל בקרוב דרישה לפיצוי של 23 מיליארד דולר - הדרישה הגדולה ביותר, מתוך דרישות פיצויים עבור נזקי הסביבה בסכום של 87 מיליארד דולר.
סעודיה וכווית, אשר דורשות כעת 11 מיליארד דולר ו-7.5 מיליארד דולר בהתאמה, צפויות להתאכזב. מקור דיפלומטי מכווית אמר כי "אנו מבינים שסכום הפיצוי יהיה קטן יחסית לדרישות".
במהלך המלחמה, בעת נסיגתם מכוויית, הבעירו החיילים העיראקיים בארות נפט, שפכו מיליוני ליטרים של נפט למקורות מים, יצרו דליפות נפט בצינורת בכוויית וסעודיה, וגרמו בין היתר, לנזק לסביבה החופית, לסביבה הימית ולמדבר.
הממשלה העיראקית האשימה בספטמבר 2004 את המדינות השכנות בדרישות "אסטרונומיות" בנוגע לנזק סביבתי, ודרשה למחוק 49 מיליארד דולר מסכום הפיצוי.
עו"ד שוויצרי המייצג את עיראק, אמר שעיראק תדרוש לבצע בקרה על כל סכום שיינתן למדינות.
לדבריו, הביקורת תוודא שסכום הפיצוי מושקע בטיפול הנזקים הסביבתיים באיזור ולא בצרכים אחרים.
"אתה לא יכול לתת את הפיצוי 'על עיוור' לממשלות אלה. חייב להיות מנגנון פיקוח על ההוצאות", אמר.
האו"ם קיבל דרישות לפיצוי בסכום של 350 מיליארד דולר מגרומים פרטיים, חברות וממשלות, בנוגע לנזקים ממלחמת המפרץ הראשונה.
האו"ם אישר עד כה פיצויים בסכום של 48.9 מיליארד דולר בלבד - מתוכם שולמו 18.8 מיליארד דולר. בכירים באו"ם צופים, כי העברת הפיצויים הנוספים תימשך שנים. כיום, 5% מרווחי עיראק מייצוא נפט מועברים לאו"ם לצורך הפיצויים, ובכל רבעון נצברים בקרן המיוחדת 200 מיליון דולר.
מומחי סביבה עצמאיים מטפלים בדרישות לפיצוי סביבתי - הקטגוריה האחרונה בדרישות הפיצוי שטרם טופלה, ובוחנים בחודשי עבודה רבים את הנתונים.
דיפלומט מערבי אמר כי, "לצערן של חלק מממשלות האיזור, הן ימצאו כי הן לא יקבלו את מה שהן דרשו. זו לא דחייה פוליטית, אלא מדעית, פשוט אין נתונים התומכים בדרישה הגבוהה לפיצוי עבור הנזקים שנגרמו לסביבה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.