בריטניה נגד הפיש אנד צ'יפס

אנגליה. הממשלה הבריטית ממשיכה להתייחס ברצינות לבריאות תושביה. לאחר העברת החוק לאיסור העישון במקומות ציבוריים, מתלבשת הממשלה על המזון הלא-בריא. בין היתר, היא עושה זאת בעקבות מחקר שפורסם לאחרונה, ומצא כי למעלה משליש מתושבי בריטניה אוכלים פחות בריא בעשר השנים האחרונות; זאת למרות מאות מיליוני הפאונדים המושקעים בקמפיינים לאכילת מזון בריא (למעלה מ-150 מיליון פאונד בשנה האחרונה בלבד).

הצ'יפס המסורתי, שיצא מהאופנה בתחילת שנות ה-90, חזר ובגדול, כך שהבריטים אוכלים היום יותר מזון מטוגן ופחות פירות וירקות מאשר לפני עשר שנים. התפריטים האיניים עולים למשלמי המסים ביוקר, היות שהתחלואה הקשורה במזון ובסגנון החיים הולכת וגוברת.

כישלון הגישה החינוכית מוביל את הממשלה להטיל את האחריות על יצרני המזון. בפועל כבר התקבלו החלטות מעשיות, ומתגבש חוק שיחייב את היצרנים לסמן כל מוצר בצורה ברורה ואחידה, הכוללת ציון כמות השומן, הכולסטרול, הסוכר ושאר מזיקים, על-פי קוד של צבע - מרמה גבוהה ומסוכנת לרמה נמוכה. זאת בנוסף למידע המצוי היום על כל אריזה, שמצריך לעתים תואר בביולוגיה כדי להבין את משמעותו. כן יוטלו הגבלות מחמירות על פרסום המכוון לילדים.

הצעת-חוק, להטיל "מס שומן" על יצרנים על-פי תכולת השומן במוצריהם, לא התקבלה. אבל לא רחוק היום שעל כל חפיסת שוקולד תופיע אזהרה בסגנון קופסאות הסיגריות: "אכילת מוצר זה מזיקה לבריאות".

משה מורד, לונדון