ב-80 מיליון דולר: אקזיט ישראלי בתחום ה-AI לבדיקות גנטיות

חברת ג'נוקס המספקת תוכנה מבוססת AI התומכת בקבלת החלטות בעולמות הגנטיקה, נרכשה על ידי ענקית הדיאגנוסטיקה קיאג'ן • משקיעה נוספת היא אינפיניטי מדיקל שעל פי דיווחיה ממרץ האחרון, היא מחזיקה כ-5.4% מהחברה, לאחר שהשקיעה בה כ-1.9 מיליון דולר

צוות Genoox / צילום: Genoox
צוות Genoox / צילום: Genoox

ענקית הדיאגנוסטיקה קיאג'ן (Qiagen) הודיעה על רכישת ג'נוקס (Genoox) הישראלית ב-80 מיליון דולר, מהם 70 מיליון דולר מיידית ועוד 10 מיליון דולר לאחר השגת מספר אבני דרך. ג'נוקס, המעסיקה כיום 55 עובדים, תהפוך להיות מרכז הפיתוח הישראלי של קיאג'ן, וצפוי גיוס של אנשי פיתוח ותוכנה נוספים.

השבוע בביומד | 17 דרכים למנוע דמנציה: חלקן מוכרות, וחלקן עשויות להפתיע
שוק הקוונטום הישראלי רותח: גיוס ענק לחברה שרוצה להיות "המיקרוסופט הבאה"

ג'נוקס הוקמה בשנת 2014 על ידי אמיר טרבלסי, היום מנכ"ל החברה, ומשה איינהורן, אליהם הצטרפו יובל פורת ואורון לב, היום סמנכ"ל התפעול. החברה גייסה מאז הקמתה 26 מיליון דולר מהקרנות גלילות קפיטל, Triventures, Inimiti, The Group Ventures, ArtofIn, Upwest Lab ו-IN Ventures.

משקיעה נוספת היא שותפת המו"פ אינפיניטי מדיקל (Imed) הנסחרת בבורסה בתל אביב. על פי דיווחיה של אינפיניטי מדיקל ממרץ האחרון, היא מחזיקה כ-5.4% מהחברה, לאחר שהשקיעה בה כ-1.9 מיליון דולר, כך שהיא צפויה לרשום תשואה נאה (שהיקפה המדויק תלוי בהסכמי ההשקעה הספציפיים וידווח על ידי החברה בהמשך). אינפיניטי מדיקל נסחרה הבוקר לפי שווי של 8.6 מיליון שקל.

בשנתיים האחרונות נרשמו כמה אקזיטים מרשימים בתחום הביומד, רובם של חברות מכשור קלאסיות, אולם אקזיט אחד, של c2igenomics שנמכרה בתחילת 2024 תמורת כ-95 מיליון דולר, היה גם הוא, כמו הרכישה הנוכחית, בתחום הבינה המלאכותית לאבחון רפואי.

מערכת תומכת החלטה

ג'נוקס מספקת תוכנה מבוססת AI התומכת בקבלת החלטות בעולמות הגנטיקה. לדברי המנכ"ל טרבלסי: "ג'נוקס הוקמה כדי לשפר את היעילות של פענוח בדיקה גנטית. בגנים שלנו יש המון מידע. חלקו לא משנה כלום, וחלקו יכול להעלות את הסיכוי למחלות או להשפיע על יעילותן של תרופות שונות עבור אנשים שונים. ההוזלה של ריצוף הגנום, שהיום אפשר לעשות אותו ב-100 דולר, מעודד אותנו לחפש מידע בגנום בסיטואציות שונות.

"ג'נוקס פיתחה מנוע AI, שהתבסס בהתחלה על מקורות גלויים, חיפש את המשמעות הרפואית של כל שינוי בגנום, וכמו חיפוש בגוגל, דירג את הממצאים לפי סדר של חשיבות אפשרית. למשל אם מגיע לרופא ילד עם בעיה התפתחותית ממקור לא ידוע, אנחנו מסמנים נניח שתי מוטציות שכדאי לרופא להסתכל עליהן כדי לנסות להבין אם הן אלו שגורמות לבעיה. ההחלטה היא בסופו של דבר תמיד של הרופא, ואנחנו מערכת תומכת החלטה".

הייחוד המשמעותי של החברה הוא במודל העסקי שלה, המאפשר שימוש חינם במערכת עבור הרופאים והיועצים הגנטיים, אשר מעלים אליה את הרצפים של המטופלים שלהם, ומקבלים את הפענוח, כאשר יכולות מסוימות של המערכת ניתנות בתשלום. "כך אנחנו מקבלים המון מידע, ומצד שני מורידים את עלויות השיווק שלנו לרמות אפסיות. במקום לשלוח צוותי מכירות לרופאים כדי למכור להם את השירות, הם מגיעים לגרסה החינמית בשיטת חבר מביא חבר. בזכות המודל העסקי הזה עלינו מ-30 מטופלים, ל-50 אלף, ועוד מעט נחצה את רף מיליון המטופלים במאגר".

טרבלסי מוסיף כי: "אני שונא להשתמש בקלישאה השחוקה שאנחנו 'הוייז של הגנומיקה', אבל מה לעשות שאצלנו באמת יש בזה משהו".

באילו נסיבות משתמשים במערכת שלכם?
"השימושים הנפוצים הם לאבחון מחלות התפתחותיות אצל ילדים, התאמת טיפול בסרטן, הערכת סיכון לסרטן תורשתי ולמחלות לב, וגם בתכנון הריון. כאמור, מי שמקבל את ההחלטה האם המידע אכן שימושי הוא הרופא. המערכת מאוד שקופה, ולא מציעה לרופא תשובות כלליות, אלא מקור ברור לכל תובנה. אפשר גם לבצע מחקר בעזרת המערכת. כך למשל, אם רופא מעלה נתונים של 30 נבדקים ומבקש מאתנו לחפש קווי דמיון או שוני, וגם להשוות אותם לנתונים שכבר נמצאים במערכת".

הרוכשת, קיאג'ן, היא ספקית גלובלית של בדיקות בתחום הביולוגיה המולקולרית וכלי מחקר למעבדות בתחום. היא נסחרת בבורסות בפרנקפורט ובניו יורק בשווי שוק של 9 מיליארד דולר והיא מעסיקה 5,700 עובדים ב-35 מדינות. חברת אילקס היא המפיצה שלה ברחבי ישראל. על פי הודעתה של קיאג'ן, הרכישה צפויה ליצור הכנסות של 5 מיליון דולר לקיאג'ן ב-2025.

טרבלסי: "לקיאג'ן יש חטיבת תוכנה שהם רואים בה מנוע צמיחה, והמוצר שלנו ישולב בתוך הפלטפורמה שלהם. הרכישה התגבשה כשלמדנו שיש להם צוות של חוקרים שהם המשלים האנושי למוצר ה-AI שלנו. הם ממש חוצבים בסלע, קוראים כל מאמר שיוצא כדי להביא ללקוחות שלהם תובנות. בתחילה רצינו לשתף פעולה, לשלב בין התובנות שלהם ושלנו, אך ככל שהעמיק השיח, הבנו שאפשר לייצר כאן מוצר הרבה יותר כוללני".

אמיר גל אור, יו"ר ועדת ההשקעות ובעל השליטה ושותף כללי באינפיניטי מדיקל, אמר ל"גלובס" כי: "אני חושב שזה אקזיט נכון. יש אקזיטים שהם רק בשביל לקבל כסף או נעשים מוקדם מידי, אבל במקרה הזה החברה בשלה והיכולת להתחבר לחברה עם מערך שיווקי משמעותי יכול מאוד להועיל למוצר שלה. זה האקזיט הראשון של אימד, אקזיט נדיר יחסית למודל השותפויות, ומשמח אותנו גם בקבוצת אינפיניטי הגדולה, כי אנחנו היום מאוד ממוקדים בחברת המידע הגנטי OMGene, וניסיון מוצלח בתחום השילוב בין גנטיקה ל-AI יכול לעזור לנו".