דירקטוריון חברת החשמל אישר את ההסכם לרכישת חשמל מתחנת הכוח הפרטית שתקים קבוצת אחים עופר במישור רותם שבנגב. היום (ה') התברר, כי חברת החשמל תרכוש מאחים עופר ב-20 השנים הבאות (תקופת ההסכם) חשמל בהיקף כולל של כ-3 מיליארד שקל.
ההסכם בין חברת החשמל לבין אחים עופר, שתקים תחנת כוח בגז טבעי, מהווה המשך לזכייתה באחרונה של אחים עופר במכרז שפירסמה המדינה להקמת התחנה. התחנה תוקם בהשקעה של 275 מיליון דולר. התחנה תסייע רבות לבעיית רזרבות החשמל בארץ, והיא תהווה 4% מכושר ייצור החשמל. היא תפעל בהספק של 370 מגוואט.
באחרונה מתחו גורמים בחברת החשמל ביקורת על כך שההסכם יקר מדי עבור החברה, ובעקבות כך הכניס הדירקטוריון מספר הסתייגויות להחלטתו. חברת החשמל מחויבת לחתום על ההסכם, משום שהמדינה התחייבה במכרז כי חברת החשמל תרכוש את רוב כמויות החשמל שייוצרו בתחנה. תהיה זו תחנת הכוח הפרטית הגדולה בארץ.
הרוויחו 130 מיליון דולר
"גלובס" חשף באחרונה, כי משרד התשתיות טוען, שבמכרז שבו זכתה אחים עופר, בוצעה טעות קשה לרעת המדינה ולטובת אחים עופר בשווי של כ-130 מיליון דולר. המכרז נוהל על-ידי ועדת מכרזים ממשלתית בראשות אנשי החשב הכללי באוצר.
משרד האוצר האשים את משרד התשתיות בטעות. לעומת זאת, שר התשתיות הקודם, מודי זנדברג, טען, כי פנה לוועדת המכרזים בראשות סגן החשב הכללי, וביקש לתקן את הטעות, אך הדבר לא נעשה.
לפני מספר ימים טענו בחברת החשמל, כי החברה מסוגלת לייצר חשמל בעלות זולה בהרבה מזו שהשיגה המדינה במכרז - ב-25% פחות. לכן כל האפקט של הכנסת יצרן פרטי הולך לאיבוד. אחים עופר היתה היחידה שהגישה הצעה במכרז. סימנס מחזיקה ב-20% מהקבוצה שתקים את הפרויקט, וגם בריטיש גז אמורה להצטרף אליו, ובעקבות כך יירדו אחזקותיה של אחים עופר בפרויקט ל-40%.
התחנה תוכנס לפעילות מסחרית ב-2009. דירקטוריון חברת החשמל, בראשות שלמה רוטמן, אישר היום להנהלת החברה לחתום על הסכם לרכישת חשמל מתחנת הכוח. העיסקה כפופה לאישור שר התשתיות, בנימין בן-אליעזר, ולאישור שר האוצר, בנימין נתניהו. וזאת, בהקשר לטיפול בעודפים וחוסרים של גז ליצרני חשמל פרטיים. כמו כן, ההסכם כפוף לאישור הרשות לשירותים ציבוריים חשמל.
300 מיליון שקל בשנה
לדברי גורמים בחברת החשמל, סעיף זה לגבי הרשות לחשמל מהווה למעשה את ההסתייגות המרכזית של חברת החשמל. משמעותו היא, כי אם הרשות לחשמל לא תאשר - במסגרת התעריפים שמורשית החברה לגבות מלקוחותיה - את עלויות רכישת החשמל מהתחנה של אחים עופר, אז היא לא תוכל לחתום על ההסכם.
במילים פשוטות, חברת החשמל אומרת, כי "אם המדינה רוצה לחייב אותנו לרכוש חשמל מאחים עופר, אז שתדאג לכסות את העלויות העודפות, אם ייווצרו עלויות כאלו. וזאת, בהתחשב בטענה שלנו, כי אנחנו מסוגלים לייצר חשמל בעלויות זולות יותר". הרשות לחשמל היא הגוף המאשר את תעריפי החשמל בהתאם לעלויות הממשיות.
יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, שלמה רוטמן, הדגיש, כי "הדירקטוריון מכיר בחשיבות הרבה של כניסת יצרנים פרטיים לייצור חשמל בארץ, וביצירת תחרות במשק החשמל, כאמצעי להקטנת נטל החוב ארוך הטווח של החברה".
מנכ"ל החברה, יעקב רזון, ציין, כי העלות השנתית של העסקה תהיה 300 מיליון שקל, מהם 160 מיליון שקל עבור הספק זמין, והיתר עבור אנרגיה, תפעול ותחזוקה, והתנעות התחנה. לדבריו, המחיר הממוצע לחשמל מיוצר יהיה 23 אג' לקווט"ש.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.