ישראל ורומניה חתמו על הסכם סחר לייצוא משותף

ישראל ורומניה חתמו על הסכם סחר משודרג, שיאפשר לחברות משתי המדינות לייצא במשותף תוצרת לאיחוד האירופי, תוך קבלת פטור ממכס.

שר התמ"ת, אהוד אולמרט, חתם אתמול (ב') על פרוטוקול חדש ומשופר בהסכם הסחר בין המדינות, המאפשר לישראל ולרומניה להשתתף בהסכמי הצבירה הפאן-אירופית עם האיחוד וכך ליהנות מהייצוא המשותף.

האיחוד האירופי מאפשר למדינות החברות בו ולמדינות שכנות לייצר סחורה במשותף ולקבל פטור ממכס בייצוא לאיחוד. האיחוד החליט להרחיב את הסכמי הצבירה, שכיום נהנות מהם 32 מדינות באירופה, גם למדינות הים התיכון.

ישראל ורומניה מקיימות ביניהן הסכמי סחר חופשי. ב-2007 אמורה רומניה להצטרף לאיחוד האירופי, ולבטל את הסכמיה הקיימים עם מדינות אחרות, כולל ישראל. בזכות ההסכם הנוכחי יוכלו אנשי עסקים ישראלים ורומנים לשלב את עבודתם המשותפת במערך הקלות המס הפאן-אירופיות, כאמור.

גם הסכם הסחר המשודרג שנחתם בדצמבר עם ירדן כולל סעיף המאפשר צבירה ישראלית-ירדנית מול האיחוד. לאחר תיקון ההסכם עם רומניה מתכוונים בתמ"ת לתקן גם את ההסכם עם בולגריה, שגם היא אמורה להצטרף לאיחוד בעוד שנתיים.

במקביל, החלו אתמול ישראל ורומניה במו"מ להרחבת הליברליזציה בסחר החקלאי בין המדינות. לדברי אולמרט, הכוונה היא לאפשר לתעשייה הישראלית לחדור לרומניה בהיקפי פעילות גדולים. ההסכם צפוי להניב לחברות ישראליות רווחים בהיקף עשרות מיליוני דולרים בשנה.

לדבריו, ההסכם יסייע בעיקר לחברות בענף הטקסטיל, שיוכלו לייצר גם ברומניה ולקבל פטור ממכס בייצוא לאיחוד. החברות יהפכו לתחרותיות יותר, וכך יוכלו להמשיך לקיים חלק מהייצור גם בישראל, ולהימנע מסגירה ופיטורים.

היקף ההשקעות הישראליות ברומניה נאמד במיליארד דולר, והסחר הסתכם אשתקד ב-200 מיליון דולר. ברומניה פועלים כ-500 יצואנים ישראלים.