מרדכי אימץ המלצות ועדת פלד: להפריט חלקי התעשיות הביטחוניות שאינם רגישים

הוועדה ממליצה לעודד, בשלב שני, מיזוגים בין התעשיות הביטחוניות הפרטיות

הוועדה שדנה בעתיד התעשיות הביטחוניות, ממליצה לגשת בדחיפות להבראת התעשיות הביטחוניות שבבעלות המדינה, תוך הפרטת החלקים שאינם בעלי רגישות ביטחונית אסטרטגית, ולפעול בתיאום עם העובדים. בראש הוועדה עומד אלוף (מיל.) משה פלד.

כן ממליץ הדו"ח, לעודד בשלב שני מיזוגים בין התעשיות הביטחוניות הפרטיות, לשיפור התמודדותן במיכרזים בחו"ל, ולמזג תחומים מקבילים בחלקים שייוותרו בידי הממשלה. כך נודע ל"גלובס".

הדו"ח מתריע, כי יש לטפל בדחיפות בכל התעשיות הביטחוניות, בכללן רפא"ל, התעשייה האווירית ותעש. בכל התעשיות יש להפריט חלקים יצרניים, ולהותיר בידי המדינה את המו"פ ותחומים בעלי רגישות אסטרטגית גבוהה.

לאחר ההפרטה, ממליצה הוועדה לפעול למיזוג התחומים המקבילים בתעשיות, כאשר האיחוד יהיה בנפרד בסקטור הפרטי ובממשלתי, שם הוא מוגדר כ"ביטול כפילויות". הוועדה ממליצה למזג התעשיות הביטחוניות לשלושה תחומים: תעופה, קרקע (אורדיננס) וטכנולוגיית המידע.

המיזוג מוצג כמפתח לשיפור כושר התחרות של התעשיות במיכרזים בחו"ל. כיוון שלא ניתן להפריד בין המיזוג לצורך מיכרזים בישראל ובחו"ל, ממליץ הדו"ח למערכת הביטחון להיערך לכך, שלא תיפגע מהמיזוג במיכרזיה. לחילופין, בוחנת הוועדה אפשרות לאמץ את השיטה הנהוגה בארה"ב, שם מוציא משרד ההגנה מיכרזים המחייבים את החברות להגיש הצעות משותפות.

עוד ממליצה הוועדה שלא להמתין לתהליך החקיקה שמציע מנכ"ל משרד הביטחון, אילן בירן, כתנאי ליישום המלצותיה. בירן הציע להכפיף את כל התעשיות הביטחוניות בישראל, הפרטיות והממשלתיות, לחוק.

הוועדה נועדה לאחרונה פעמיים עם שר הביטחון, יצחק מרדכי, שאימץ את המלצותיה, והינחה את בירן להתוות דרכים ליישומן. כן הדגיש מרדכי את הצורך בתכנון ארוך טווח של התעשיות הביטחוניות מול צרכי השוק העולמי וצה"ל.

בימים הקרובים צפויות פגישות נוספות של חברי הוועדה עם בכירים במשרדי ראש הממשלה, האוצר, רשות החברות הממשלתיות, ראשי התעשיות הביטחוניות וראשי ועדי העובדים שלהן