המושבה הגרמנית: בניין לשימור יפורק ויורכב מחדש כתנאי לבנייה

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים אישרה בתנאים תוכנית להקמת בניין מגורים ומסחר ברחוב עמק רפאים בשכונת המושבה הגרמנית. תוכנית זו עוררה התנגדות מטעם המועצה לשימור אתרים, משום שכללה הריסת בניין קיים, שלדעת המועצה יש לשמרו. התוכנית הציעה הקמת בניין של 5 קומות מעל קומת חניה תת-קרקעית במקום הבניין שייהרס.

התוכנית צריכה לקבל את אישור שר הפנים, משום שהבניין הקיים מופיע בכרטסת השימור של עיריית ירושלים. כמו כן, גובה ומאסת הבינוי בתוכנית חורגים מהמאושר באזור זה, והבינוי המוצע לא תואם לסביבה.

הוועדה המחוזית קיבלה חלק מההתנגדויות שהוגשו לתוכנית וקבעה, כי הבניין שיוקם יכלול 3 קומות מגורים מעל קומה מסחרית, הקומה החמישית תבוטל משום שהיא חריגה לאופי הסביבה, וגג הבניין יהיה שטוח. הוועדה המחוזית סבורה, כי ראוי שנושא תוספת קומה חמישית לבניינים לאורך רחוב עמק רפאים ידון במסגרת ראייה כוללת לקביעת מדיניות במליאת הוועדה המחוזית, ולא במסגרת תוכנית נקודתית.

הוועדה קבעה בין היתר, כי הרחבת קומת מסחר לכיוון דרום מערב תבוטל, וכי מספר יחידות הדיור המרבי לבניין יהיה 9. הוחלט לבטל את האפשרות לשימוש מלונאי במגרש. לדעת הוועדה, שימוש כזה אינו סביר במגרש שנמצא בסמיכות לאזור מגורים.

בנושא השימור החליטה הוועדה, כי יותר פירוק הבניין הקיים והרכבה מחדש בכמה תנאים, ביניהם כי החזית הקדמית לכיוון רחוב עמק רפאים, תורכב מחדש באופן זהה כחלק מהבניין החדש. לא תותר בנייה מעל קמרון הבניין, ובנוסף לכך אבני הבניין והחזיתות הצדדיות ובחזית האחורית יפורקו ויורכבו מחדש בקומת הקרקע של הבניין החדש, ויותקן תיעוד היסטורי על גבי המבנה עצמו. כל זאת יהווה תנאי להיתר בנייה, והבניין יסומן כמבנה לשימור.